Dur revés del Consell d'Estat —la màxima institució consultiva en qüestions relatives a la maquinària legal espanyola— al govern de Mariano Rajoy. Els membres de la institució han dictaminat que "no hi ha fonaments per a la impugnació" que el cap llista de Junts per Catalunya Carles Puigdemont esdevingui candidat per a la investidura com a president de la Generalitat, en la sessió convocada el proper 30 de gener. Així ho havia consultat l'executiu central aquest matí, amb posterior roda de premsa de la vicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría a la Moncloa.
Així les coses, Mariano Rajoy pensa tirar pel dret i aprovarà per Consell de Ministres d'aquest divendres el recurs al Tribunal Constitucional —si s'acceptés, la suspensió seria immediata—. El posicionament de l'executiu central és que Puigdemont "manca de llibertat deambulatòria", un estatus "incompatible amb la seva compareixença a la cambra", en tant que pesa sobre ell una ordre de detenció, si trepitja territori espanyol, segons explicava Santamaría —rodejada del seu gabinet, entre els quals hi ha advocats de l'Estat de gran prestigi que fa molts mesos estudien els avenços del procés.
Per això, fonts del govern espanyol recorden que el veredicte del Consell d'Estat és preceptiu. Asseguren que l'informe és preceptiu i "avala els arguments jurídics plantejats per l'executiu, però discrepen sobre el moment temporal de fer-ho", expliquen. No s'avala el recurs a la candidatura, però sí que s'accepta la negativa que els diputats a Brussel·les puguin delegar el vot per a la investidura. Igualment es rebutja celebrar una investidura a distància —telemàtica o de qualsevol altre tipus, com preguntava la Moncloa en una consulta potestativa.
Tanmateix, al Consell d'Estat hi ha un elenc de personalitats de prestigi: expresidents del Govern d'Espanya, els directors o presidents de la Reial Acadèmia Espanyola, Reial Acadèmia de Jurisprudència i Legislació, Reial Acadèmia de la Història, Consell Econòmic i Social, el Fiscal General de l'Estat —qui precisament ha pres possessió aquest mateix dijous, Julián Sánchez Melgar—, el cap de l'Estat Major de la Defensa, el governador del Banc d'Espanya, el director del Servei Jurídic de l'estat i els presidents de la Comissió General de Codificació i de l'Advocacia...
Fonts de l'executiu central expliquen que la decisió d'impugnar-ho era coneguda pel Partit Popular i el PSC; fonts socialistes afegeixen que també la coneixia el secretari general del PSOE Pedro Sánchez —que havia donat el seu suport a Rajoy. Ningú ha dit res de Ciutadans. El fet és que el criteri del president espanyol ha canviat: si la setmana anterior es pretenia esperar que Torrent publiqués l'escrit on reconeixia la necessitat d'emprar mitjans telemàtics —que facilitaria un recurs immediat al TC per no ser reglamentari— aquest cop el govern espanyol volia posar totes les traves ex-ante.
Els membres del Consell d'Estat s'han reunit aquesta tarda a les 16h, després que el govern espanyol en presentés la petició, per veure el dictamen que ha fet la secció primera presidida per Landelino Lavilla. La reunió ha durat gairebé dues hores i mitja, i s'ha acabat a les 18.30h.