La plataforma del Consell d'Europa que promou la protecció del Periodisme i la seguretat dels periodistes ha criticat aquest dilluns la "detenció violenta" del fotògraf del diari El País Albert García per la policia espanyola divendres passat durant els disturbis registrats a Barcelona.

La seva alerta es llança al Govern espanyol després de la denúncia de la Federació Europea de Periodistes, de la Federació Internacional de Periodistes i de l'associació per la llibertat d'expressió i informació Article 19. En ella, la plataforma recorda que el fotògraf va ser detingut quan prenia imatges per a l'esmentat diari d'"una altra detenció violenta".

Afegeix que altres periodistes van sentir cridar els agents de policia "La càmera de fotos!", abans de "procedir sense contemplacions" a l'arrest de García. L'alerta assegura que el fotògraf portava un braçalet que l'identificava clarament com a periodista.

El fotògraf "va ser immobilitzat a terra i emmanillat a l'esquena. La Policia va amenaçar llavors als periodistes, que es trobaven davant la Prefectura Nacional de Policia (...), per reclamar el seu alliberament", relata.

La plataforma del Consell d'Europa afegeix que els agents van afirmar: "som policies i podem fer el que vulguem. Som la llei", i conclou que García va ser alliberat de matinada, cinc hores després de la seva detenció.

Es tracta de la quarta alerta llançada sobre Espanya durant l'últim mes, que afecten 16 periodistes que han patit "violència policial" i "intimidacions i atacs" de manifestants.