Aquest dimecres, l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa ha adoptat un projecte de resolució i de recomanació que insta Espanya a prendre mesures significatives per assegurar que les víctimes d'espionatge mitjançant programaris com Pegasus rebin reparacions adequades. Aquesta crida arriba després de la revelació d'alguns casos d'espionatge relacionats amb l'independentisme català, en els quals més de 60 persones van ser víctimes d'espionatge il·legal. La resolució subratlla la necessitat que Espanya realitzi investigacions "efectives, independents i ràpides" en tots els casos de sospitós abús d'espionatge. També exigeix que es proporcionin "reparacions suficients" a les víctimes d'aquests casos. A més, insta les autoritats espanyoles a no utilitzar l'excusa de la seguretat nacional per impedir la supervisió i negar l'accés a la informació a les víctimes.
Un aspecte crític de la resolució és la crida a imposar "sancions adequades", siguin de naturalesa criminal o administrativa, en situacions d'abús en l'ús de programes d'espionatge com Pegasus. Aquesta mesura busca garantir que els culpables d'espionatge il·legal siguin responsabilitzats per les seves accions. En un pas important, l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa dona un termini de tres mesos a les autoritats espanyoles per presentar informació detallada sobre l'ús de programaris espia com Pegasus. Això permetrà una major transparència i rendició de comptes en aquesta qüestió.
El text de la resolució fa referència a un informe de CitizenLab que va revelar casos d'espionatge a 65 persones relacionades amb l'independentisme català. Malgrat que les autoritats espanyoles han reconegut l'espionatge com "legal" en 18 d'aquests casos, l'Assemblea expressa preocupació sobre l'ús de Pegasus i altres programaris en aquests contextos. A més, el text assenyala una "connexió forta amb una o més entitats dins del govern espanyol" com a possible origen de l'espionatge. La resolució remarca que l'ús de programaris com Pegasus hauria de ser limitat a situacions excepcionals i com a mesura d'últim recurs per abordar amenaces genuïnes i greus a la seguretat nacional. Això reflecteix els dubtes de l'Assemblea sobre si l'ús d'aquests programes és compatible amb el respecte dels drets humans. "L'Assemblea creu que l'ús de programaris com Pegasus s'hauria de limitar a situacions excepcionals i com a mesura d'últim recurs per evitar o investigar actes específics que representin una amenaça genuïna i seriosa a la seguretat nacional", indica.