La Comissió de Venècia, òrgan consultiu del Consell d'Europa, prepararà la seva opinió sobre la llei d'amnistia pactada entre el PSOE i els partits independentistes en el marc de la seva anàlisi sobre el projecte espanyol. La Comissió de Venècia, formada per experts independents en dret constitucional, farà pública la seva opinió abans del març, després de rebre dos requeriments sol·licitats pel Senat, on el Partit Popular està fent una dura oposició a l'executiu de Pedro Sánchez en tenir-hi majoria absoluta. Precisament, un dels requeriments era un dictamen urgent i, per això, la Comissió haurà de fer una anàlisi del redactat abans del març, malgrat que encara no hi ha tancat el redactat final, ja que el Congrés està en període d'esmenes

La reunió de la Comissió de Venècia va tenir lloc el passat divendres i dissabte. De fet, el mateix president de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa va sol·licitar un estudi "sobre els requeriments de l'estat de dret que ha de complir una amnistia". Per la seva banda, el PSOE al Senat va acusar el PP d'abusar de la seva majoria absoluta en la Cambra Alta per a realitzar aquesta petició i va recriminar als populars que usin les institucions per a la seva "estratègia de confrontació".

Ofensiva del PP 

El mateix Partit Popular està collant a través de les institucions europees la llei d'amnistia acordada entre el PSOE i l'independentisme en el marc de la investidura del govern espanyol, Pedro Sánchez. Precisament, el PP ha portat en més d'una ocasió al Parlament Europeu aquesta qüestió, amb el suport dels seus socis del Partit Popular Europeu encapçalats per l'alemany Manfred Weber. De fet, el president del PP europeu va convertir el discurs del dimecres passat de Pedro Sánchez, en el marc de la presidència espanyola de la UE, en una ofensiva contra la llei d'amnistia. 

A més, el comissari de Justícia de la Unió Europea, Didier Reynders, ja ha anunciat en més d'una ocasió que l'alt organisme europeu s'està estudiant el text. S'ha de tenir en compte que el ministre de Presidència i de Justícia del govern espanyol, Félix Bolaños, ja s'ha reunit durant les últimes setmanes amb Reynders, que ha negat preocupació a la UE, per explicar-li el projecte. Tot plegat en un clima de màxima divisió entre els dos principals partits espanyols amb les eleccions europees el pròxim juny i l'objectiu de Weber de ser el nou president de la Comissió Europea després que Sánchez i el president francès, Emmanuel Macron, el vetessin tot just ara farà 5 anys en benefici d'Úrsula von der Leyen. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!