Mirada internacional sobre el català a les aules. El comitè d'experts de la Carta Europea de Llengües Regionals o Minoritàries del Consell d'Europa examinarà la sentència del Tribunal Suprem sobre la immersió lingüística en el seu proper informe d'Espanya, l'any 2023. Així ho ha afirmat l'organisme internacional aquest dilluns, que concretament pararà l'ull en la queixa que va presentar la Generalitat sobre la decisió judicial.

El Govern va denunciar davant del Consell d'Europa la sentència del Tribunal Suprem després de donar-se a conèixer. Una sentència que obliga a l'executiu català a garantir que el castellà sigui la llengua vehicular en el 25% de les matèries educatives, com a mínim. Ja és ben sabut que aquesta decisió de l'alt tribunal es pot considerar un atac frontal a la immersió lingüística i al model d'escola catalana. D'aquesta manera, la Generalitat va presentar l'esmentada queixa perquè la sentència "vulnera la carta europea de llengües minoritàries" i "és un cop al model d'immersió lingüística, d'ampli consens tant en l'àmbit polític com social".

El comitè ha pres "bona nota"

Fonts del Consell d'Europa han puntualitzat a Efe que, "en la seva avaluació, el comitè d'experts té en compte les decisions dels tribunals nacionals, però no les examina ni supervisa específicament". En canvi, els experts "avaluen el compliment per cada Estat dels compromisos de la Carta en matèria de promoció de les llengües regionals o minoritàries", analitzen la situació real d'aquestes llengües i inciten els països a augmentar el seu compromís.

Les mateixes fonts han confirmat que la consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, va enviar una carta a la presidenta del comitè sobre "la recent decisió del Tribunal Suprem d'Espanya", que l'ha rebut i que "n'ha pres bona nota". "Tota persona interessada té la possibilitat de transmetre informacions complementàries", han afegit, en referència a les desenes de cartes que arriben als seus serveis amb queixes per la desprotecció de llengües regionals o minoritàries.

1 d'agost de 2023

Quan es rebi l'informe habitual de les autoritats espanyoles, una delegació del comitè d'experts efectuarà una visita a Espanya per reunir-se amb organitzacions i autoritats de l'àmbit local i nacional. Després de la visita, es prepararà un informe d'avaluació sobre l'aplicació de la Carta a Espanya, que està previst que es publiqui l'1 d'agost de 2023. Cal recordar que Espanya és part de la Carta des del 2001. Una carta formada per 25 dels 47 països membres del Consell d'Europa (entre els que no l'han ratificat hi ha França, Portugal, Bèlgica, Rússia o Turquia).

En l'informe del 2019, el Consell d'Europa ja va criticar Espanya per la política lingüística respecte del català. Concretament, criticava l'anomenada llei Wert per perjudicar el sistema d'immersió lingüística en àmbits com la senyalització de carreteres, esports i publicitat. Així, el document destacava "la importància de l'educació plurilingüe" i subratllava que els alumnes a Catalunya acaben l'educació obligatòria amb un bon domini del català i el castellà. 

 

Imatge principal: El Consell d'Europa / ACN