Sense sorpreses. Set a quatre. La majoria del Consell Fiscal dona l’esquena al fiscal general de l’Estat i li reclama que dimiteixi. És el balanç del posicionament dels membres del Consell Fiscal, que reuneix els representants de les associacions de fiscals, convocat d’urgència per Álvaro García Ortiz per fer-ho “partícip” de la seva decisió de no dimitir després que el Tribunal Suprem obrís una causa contra ell per presumpta revelació de secrets en el cas de la parella d’Isabel Díaz Ayuso. Què s’ha dit a la reunió? Els sis vocals conservadors li han demanat que “reconsideri” la seva continuïtat “pel bé de la institució”, el fiscal de l’Associació Professional i Independent de Fiscals (APIF) li ha exigit que plegui i els dos progressistes, al costat dos dels tres membres nats (ell és el tercer), li han mostrat tot el seu suport. Els membres nats són la seva número dos (la tinenta fiscal del Suprem) i la fiscal inspectora en cap. Totes les fonts presents a la reunió coincideixen que la trobada s’ha celebrat en un clima “tranquil”, amb “bon ambient” i amb un “to afable”. Al matí, s’ha reunit la Junta de Fiscals, que ha donat suport a la seva decisió.

🔎 L’incendi que ha desencadenat la imputació d’un fiscal de l’Estat per primera vegada a la història

 

Els vocals de l’Associació de Fiscals (la majoritària i conservadora) li han expressat el “perjudici que es deriva per a la institució” del fet que el fiscal general de l’Estat “es trobi investigat en un procediment judicial que tingui per objecte aclarir la seva possible responsabilitat penal per accions realitzades a l’exercici de les seves funcions”. “Aquest escenari supera amb escreix qualsevol afectació produïda per la seva conclusió, començant per la mateixa anomalia que suposa que qui està cridat a intervenir com a part del procés en defensa de la legalitat, dels drets dels ciutadans i de l’interès públic, actuï sota la direcció superior de l’investigat en aquest procés”, esgrimeix l’AF en un comunicat. Es refereixen a María de los Ángeles Sánchez Conde, la tinenta fiscal del Suprem i número dos d’Álvaro García Ortiz, que serà la fiscal encarregada del cas en l’Alt Tribunal. Fonts de la Fiscalia addueixen que és l’encarregada dels processos que afecten les autoritats de l’Estat.

Així mateix, els vocals conservadors consideren que la decisió del fiscal de l’Estat de continuar en el càrrec “posa en dubte la credibilitat de l’actuació de tots els membres de la Carrera per efecte dels principis de dependència jeràrquica i unitat d’actuació”. I conclouen: “Ens resulta absolutament inassumible l’impacte que produeix dins i fora de les nostres fronteres la imatge d’un Ministeri Fiscal dirigit per un fiscal general de l’Estat imputat pel Tribunal Suprem. Per tant, no hi pot haver una conseqüència més costosa per al Ministeri Fiscal que sostenir el progressiu deteriorament de la institució”.

📝 La Junta de Fiscals dona suport majoritàriament a la decisió del fiscal de l’Estat de no dimitir

 

Els fiscals progressistes consideren que la seva dimissió seria un “acte d’irresponsabilitat” que “debilitaria els fonaments” de la Fiscalia

Per la seva part, els dos membres de la Unió Progressista de Fiscals han manifestat el seu “ferm suport” a la decisió del fiscal general de l’Estat, un suport sustentat en “raons d’índole moral i institucional”, així com el “mateix contingut de la resolució judicial” del Suprem. La UPF relata en un comunicat que “l’única raó per la qual es va elevar l’exposició raonada al Tribunal Suprem ha quedat lliure de tot dubte: la nota explicativa de la Fiscalia General de l’Estat no va revelar cap secret perquè estava ja tot publicat”. Per tant, afirmen que “no existeix cap aparença delictiva en l’explicació donada a la ciutadania”. “Què porta, doncs, a continuar sol·licitant la seva dimissió després de conèixer-se aquesta realitat?”, es pregunten.

“La primera comesa d’un cap és defensar els seus subordinats quan han actuat sense tatxa, i això va ser el que va passar: hi havia un fiscal en el punt de mira i la fiscal en cap de Madrid i el fiscal de l’Estat li van donar suport amb tal fermesa que avui és lliure de tota investigació. Que fàcil hauria estat abandonar-lo a la seva sort. La nostra admiració a ambdós per la seva iniciativa”, esgrimeixen. Justifiquen que els fiscals exerceixen una “funció pública” i subratllen que el seu deure és “exercir-la amb transparència i defensant la legalitat al servei de la justícia”. “Que el fiscal general de l’Estat dimitís per una nota conforme a Dret, i a partir d’una filtració d’origen completament desconegut, seria un acte d’irresponsabilitat que contribuiria al debilitament dels fonaments d’aquesta institució”, reblen.

L’APIF va demanar ahir la dimissió del fiscal general de l’Estat perquè “ha perdut” la consideració de “jurista de reconegut prestigi”

Finalment, el vocal de l’Associació Professional i Independent de Fiscals ha reclamat la dimissió d’Álvaro García Ortiz per “mantenir el prestigi” de la Fiscalia i per “separar” la investigació del Suprem de la figura del fiscal general de l’Estat. Ahir, en un comunicat, l’APIF va esgrimir que la imputació comporta la “pèrdua de la consideració de jurista de reconegut prestigi” que exigeix l’Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal per arribar a ser nomenat fiscal general de l’estat i que implica que hagi perdut “completament l’autoritat que ha de tenir el màxim responsable del Ministeri Públic”. “No és possible que pugui continuar ni un minut més. Mantenir-lo és deteriorar greument el nostre estat de dret”, va argüir. I també va recordar que el Reglament del Ministeri Fiscal preveu que el fiscal de l’estat pugui “acordar motivadament” la “suspensió cautelar de qualsevol membre del Ministeri Fiscal contra el qual se segueixi un procediment penal”. “No té sentit que qualsevol fiscal a Espanya podria ser suspès a l’exercici de la seva funció si se segueix un procediment penal contra ell, tret que sigui fiscal general de l’Estat”, va lamentar.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!