El Consell de Garanties Estatutàries considera que la nova llei d'habitatge espanyola envaeix competències de la Generalitat de Catalunya. Ho especifica en un dictamen demanat per Junts per Catalunya, en el qual especifica que alguns articles resulten ser inconstitucionals i contraris a l'Estatut d'Autonomia. Concretament, es tracten dels articles 2, 15, 16, 17, 18, 27, 28, 29 de la disposició transitòria primera, la disposició transitòria segona i la disposició final setena.
De fet, les conclusions, que en alguns punts ha comptat amb el vot particular contrari de dos membres del CGE, remarquen que la norma estatal vulnera competències de la Generalitat en matèria d’habitatge i urbanisme o el principi d’autonomia financera.
En aquest context, Junts per Catalunya ha comunicat al Parlament la seva voluntat d'interposar un recurs d'inconstitucionalitat contra 8 articles de la llei de l'habitatge estatal aprovada pel govern del PSOE i Podem. El grup parlamentari encapçalat pel seu president, Albert Batet, fa aquesta petició després que les conclusions del dictamen del Consell de Garanties Estatutàries considera que s'aprecien motius d'inconstitucionalitat.
Junts ja va avisar al Congrés que envaïa competències
El partit de Turull i Borràs recorda que ja va presentar a la Mesa del Parlament una sol·licitud de dictamen al Consell de Garanties Estatutàries sobre la vulneració de les competències del Govern de la Generalitat i del principi de seguretat jurídica.
La nova llei de l'habitatge, que limita els preus del lloguer, va ser aprovada el passat abril amb els vots favorables del PSOE, Unidas Podemos, Esquerra Republicana i Bildu, mentre que el PP, Vox, Cs, Junts, PdeCAT, CUP i PNB van votar-hi en contra. De fet, Junts per Catalunya ja va avisar al govern espanyol i a Esquerra Republicana que la nova llei envaïa competències exclusives de la Generalitat de Catalunya. De fet, va ser una posició compatida pel Partit Nacionalista Basc i el PDeCat. A més, la llei també va obrir un debat sobre la necessitat de regular el preu de l'habitatge. Mentre PSOE, Podem, ERC i Bildu aposten per regular-lo amb l'objectiu d'abaixar el preu del lloguer, d'altres aposten per no fer-ho, ja que podria disminuir l'oferta del mercat de l'habitatge. En cas d'una disminució de l'oferta podria provocar un augment dels preus a causa de l'actual demanda que hi ha al mercat.
Una qüestió que el Parlament ha de votar l'1 de setembre
De fet, la presidenta del Parlament de Catalunya, Anna Erra, ha convocat un ple del Parlament el pròxim 1 de setembre per votar aquesta qüestió a proposta de Junts per Catalunya. Fins tres dies abans de començar el Ple, tres grups parlamentaris o una cinquena part de diputats (un mínim de 27) poden presentar propostes alternatives a la proposta d’interposició del recurs. Durant el Ple, tots els grups parlamentaris, i també els membres que hagin presentat propostes d’interposició de recurs, disposaran de 15 minuts per manifestar la seva posició. Tot seguit es procedirà a la votació.