Impedir la celebració d'un Consell de Ministres està castigat amb penes de fins a cinc anys de presó. El Codi Penal recull un apartat específic sobre aquest tema dins del capítol tres de la norma, el relatiu als delictes contra les Institucions de l'Estat i la divisió de poders. En la secció primera d'aquest capítol, relativa als delictes contra les institucions de l'Estat, s'estableix una quinzena de delictes entre els quals figuren l'atemptat contra la celebració d'un Consell de Ministres o un Consell de Govern de Comunitat Autònoma.
Concretament, l'article 503 del Codi Penal determina que incorreran en una pena de presó de dos a quatre anys "els qui envaeixin violentament o amb intimidació el local on estigui constituït el Consell de Ministres" i els que "coartin o per qualsevol mitjà posin obstacles a la llibertat del govern reunit en Consell".
L'article 504 afegeix que la pena per "calumniar, injuriar o amenaçar greument" el govern espanyol o els cossos de seguretat pot suposar una multa de 12 a 18 mesos, i que "utilitzar força, violència o intimidació" per impedir que se celebri el Consell de Ministres correspon a una pena de presó de tres a cinc anys. La gravetat d'aquesta tipologia penal no es dona en altres mobilitzacions.
Delicte contra les institucions de l'Estat
A diferència d'una protesta ordinària, en què les persones que provoquin aldarulls podrien ser acusades de delictes com desobediència, resistència a l'autoritat o contra l'ordre públic, en el cas que algú intentés impedir la celebració de la reunió del Consell de Ministres, poden ser imputats per un delicte més greu, contra les institucions de l'Estat, com va passar en el setge al Parlament en l'etapa d'Artur Mas.