Amb 870.000 vots, Esquerra Republicana va guanyar les eleccions generals del 10-N a Catalunya amb una aposta per la via pragmàtica que no ha dubtat a posar en pràctica malgrat les crítiques de part de l'independentisme, encapçalades per Quim Torra. L'estratègia "realista", que capitaneja Oriol Junqueras des del centre penitenciari de Lledoners viu aquest dijous a la tarda la seva primera prova de foc. Els 270 integrants del Consell Nacional d'ERC decideixen a aquesta hora si l'oferta del PSOE és suficient per facilitar la investidura de Pedro Sánchez.
La direcció confessa en privat que no espera sorpreses i confia que els seus quadres avalin l'acord assolit després d'un mes llarg de negociacions amb el PSOE. "Val la pena intentar-ho, fer confiança i que l'independentisme aprofiti l’oportunitat", afirmava dilluns Marta Vilalta, un dels pesos pesants del partit i integrant de l'equip negociador dels republicans amb els socialistes. Els dirigents d'ERC defensaran davant dels representants del Consell Nacional que tenen "l'obligació d'aprofitar l'oportunitat" perquè serà l'única manera de saber si a Madrid van de debò i que, en qualsevol cas, "un nou engany del govern espanyol podria ser definitiu per acabar de convèncer la majoria de catalans que encara no veuen la independència com la solució".
La decisió final d'ERC, que es farà pública pels volts de les set de la tarda, arriba emmarcada en l'enèsima crisi oberta al si del Govern, motivada precisament per la voluntat dels republicans d'explorar el camí del diàleg. A primera hora d'aquest matí, el president Quim Torra ha traslladat al vicepresident Pere Aragonès que no assumeix l'acord al qual s'ha arribat amb el PSOE i li ha insistit que qualsevol entesa ha d'acabar amb una votació sobre la independència de Catalunya. Tot i que per ara fonts del govern opten per ser prudents, la portaveu de JxCat al Congrés ha arribat a apuntar la possibilitat que l'acord ERC-PSOE provoqui un avançament electoral a Catalunya.
Diàleg entre governs que acabi en una consulta
Un dels elements que incorpora l'oferta final dels socialistes és que el pacte al qual s'arribi —si s'hi arriba— en la futura mesa de diàleg entre governs l'acabin votant els catalans en una consulta ciutadana. Al llarg de l'últim mes, tots dos partits han intensificat els contactes per donar sortida a les demandes dels de Junqueras per passar del no a l'abstenció i aplanar el retorn de Sánchez a la Moncloa. L'oferta inicial del PSOE passava per circumscriure el diàleg entre executius a la comissió bilateral Estat-Generalitat, un òrgan en què el que es despatxen són qüestions relacionades amb les competències transferides. Finalment, Sánchez i companyia han acceptat crear un nou espai en el qual s'asseguin els presidents català i espanyol.
Els resultats que s'obtinguin en aquesta mesa de negociació, que hauria de començar a caminar un cop engegui el nou govern progressista PSOE-Podemos, serien els que es durien a votació, si és que totes dues parts aconsegueixen pactar un punt de trobada entre el dret a l'autodeterminació i el respecte a la Constitució.
Per a Torra, que tot i les discrepàncies i les acusacions de deslleialtat ha evitat en tot moment descartar acabar asseient-se a la taula de negociació amb l'Estat, l'únic resultat final vàlid és l'exercici de l'autodeterminació. És a dir, que la votació sigui sobre la independència.
La decisió de la JEC sobre Torra i Junqueras, al marge
ERC ha optat per agendar el Consell Nacional que ha de servir per avalar definitivament l'abstenció dels seus 13 diputats just el dia abans de la reunió de la Junta Electoral Central en la qual s'ha de decidir sobre dos aspectes clau: les inhabilitacions de Torra com a president i de Junqueras com a eurodiputat.
Passi el que passi i sigui quin sigui el veredicte, fonts dels republicans asseguren que res no interferirà en la decisió que s'adopti avui.
Si, com tot fa preveure, el Consell Nacional dóna llum verda a l'abstenció, Pedro Sánchez serà investit en segona volta, és a dir, dimarts 7 de gener. El debat d'investidura començarà aquest dissabte a primera hora. Diumenge hi haurà la primera votació, però no fructificarà perquè necessita majoria absoluta.