La militància de Junts es reivindica i retalla la participació al seu congrés de persones que no formen part del partit. El consell nacional d'aquesta formació va debatre aquest dilluns al vespre les esmenes presentades al reglament del congrés, que se celebrarà el 25, 26 i 27 d'octubre a Calella (Maresme), i que dedicaven especial atenció al punt referit a la possibilitat que participessin al conclave delegats dels partits que han fet coalició amb Junts en tot el cicle electoral, així com independents de reconegut prestigi. Finalment, però, les esmenes transaccionals que va aprovar el consell nacional posen límits a aquesta proposta.

El reglament que va aprovar l'executiva del partit el passat 26 d'agost argumenta que Junts es vol convertir en la formació independentista "de referència", que pugui comptar amb tothom que s'hi senti identificat o compromès o amb persones de rellevància que ara mateix no són encara afiliats. Amb aquesta voluntat, estableix "mecanismes" per obrir la porta a participar al congrés -el màxim òrgan de decisió i debat de la formació on es fixen les seves línies polítiques i l'estratègia- a persones "més enllà de les costures estrictes" de la formació.

Persones de rellevància

En concret el reglament aprovat per l'executiva contempla la participació, "prèvia justificació i aprovació per part de la permanent del partit" i amb veu però sense vot, de "persones de rellevància per la seva trajectòria personal i incidència tant a nivell nacional, com territorial i/o sectorial". Així mateix fixa que les entitats o partits amb qui Junts per Catalunya hagi establert coalicions o pactes electorals en l'últim cicle electoral tinguin dret a designar 3 delegats al congrés, un per ponència. Segons el reglament, a més, les comissions redactores de les ponències -d'estratègia, model de país i organització-, integrades cadascuna per vuit persones, s'obren a independents de reconegut prestigi. 

Aquestes propostes van concentrar la major part de les esmenes que es van presentar al reglament que l'executiva va sotmetre al consell nacional d'aquest dilluns, i que va despertar un debat en què el secretari general, Jordi Turull, es va haver d'encarregar de defensar la proposta de l'executiva.

Doble militància

Finalment, les esmenes aprovades estableixen límits a aquesta participació externa. D'una banda, i amb l'argument que la formació de Carles Puigdemont accepta la doble militància, s'ha establert que els membres d'altres forces coaligades que vulguin participar al congrés, prèviament s'hauran d'afiliar a Junts

Pel que fa la participació d'experts de reconegut prestigi a la comissió redactora de les ponències, s'ha acceptat que a la ponència sobre estratègia i a la de model de país n'hi puguin participar dos, d'entre les vuit persones que la integren, però que en cap cas podran assumir les funcions de coordinador ni secretari de la ponència.

On no hi podrà participar cap independent és a la comissió de la ponència d'organització, encarregada de fixar l'estructura organitzativa del partit, que haurà d'estar integrada exclusivament per vuit militants de la formació

Finalment, el reglament es va aprovar amb 95 vots a favor, dos en contra i 11 abstencions.