El Consell de la República no intervé a les negociacions amb el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez i, per tant, l'impacte de la consulta interna que aposta per bloquejar les converses és molt limitat, per no dir inexistent. Així ho admeten fonts del Consell que asseguren que el govern d'aquest organisme acatarà la decisió i transmetrà als partits el resultat de la consulta interna, però que, a partir d'aquí, són les formacions polítiques les que decideixen.
En aquest sentit, argumenten que la intervenció del president del Consell, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Toni Comín, a les converses amb el PSOE i amb Sumar obeeix a l'encàrrec de Junts i no a cap decisió del Consell ni a les seves responsabilitats dins d'aquest organisme i, per tant, tampoc el resultat de la consulta els ha d'afectar en el seu paper en les negociacions.
Reticències a la consulta
Aquest dimarts s'ha fet públic que un 74,9% dels registrats al Consell de la República s'han pronunciat a favor de promoure el bloqueig de la investidura del proper president del govern espanyol, en una consulta en què només ha votat un 4,45% dels cens, és a dir, 4.021 dels 90.484 inscrits. Abans de les eleccions generals ja va haver-hi un intent d'apostar per l'abstenció, que l'Assemblea de Representants va tombar. El Consell va cridar aleshores a un vot massiu de l'independentisme i va defensar que la força dels diputats a Madrid havia de servir per avançar en l'objectiu de la República.
Per aquesta raó, des del govern del Consell ja s'havia assenyalat les reticències cap a aquesta nova consulta, amb l'argument que el posicionament ja està pres. Això no obstant, és suficient que un membre del Consell aconsegueixi la signatura d'un 1% dels inscrits per promoure una consulta. Des del govern del Consell es va suggerir a la sindicatura esperar que les converses estiguessin més avançades abans de valorar la conveniència de bloquejar la investidura, però es va rebutjar la proposta. Davant d'aquesta situació, l'executiu d'aquest organisme no ha intervingut a la consulta, no s'ha activat cap mena de campanya ni deliberació sobre el tema i, finalment, la participació ha estat mínima —no arriba al 5%—, però el resultat, molt contundent.
Acatar el resultat
"La consulta no podem més que respectar-la", assegura un membre de la cúpula del Consell. En els propers dies s'enviarà una carta als partits independentistes comunicant-los la decisió dels afiliats. Això no obstant, aquesta decisió no vincularà les formacions polítiques, perquè són els mateixos partits i els seus militants els qui decideixen el posicionament que adopten. "No té cap conseqüència per a la negociació", conclou un representant del Consell.
Pel que fa a l'impacte que aquesta votació pugui tenir en el paper de Puigdemont a les negociacions i al Consell, algunes fonts fins i tot apunten que pot servir per recordar al PSOE el pes que les converses representa per al líder independentista.