Les bases del Consell de la República comença a votar a partir d'aquest dimarts si Junts per Catalunya i Esquerra Republicana han de bloquejar una possible investidura del líder del PSOE, Pedro Sánchez. La pregunta per als afiliats és clara: "El Consell de la República ha de promoure el bloqueig a la investidura del president de l'Estat espanyol per part dels partits independentistes catalans?".
El paper del Consell, a debat
Es tracta d'una proposta que un afiliat del Consell va impulsar el passat juliol i va aconseguir els avals necessaris (un 1% dels afiliats) perquè els associats a l'ens presidit per Carles Puigdemont hagin de votar-ho. L'impuls ve donat després que els partits independentistes tinguin els vots clau per una possible investidura de Pedro Sánchez. A més, el president Puigdemont, que lidera el Consell de la República, és una figura clau en les negociacions amb el PSOE com a interlocutor de Junts per Catalunya. El Consell, juntament amb l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) sempre han apostat per la via del bloqueig a les institucions espanyoles i, per això, caldrà veure el posicionament dels seus afiliats sobre quin paper ha de jugar l'ens, així com el seu president, Carles Puigdemont.
El Consell de la República compta amb 103.294 membres registrats, que hauran de començar a votar a les 9 hores d'aquest dimarts fins a les 18 hores del 23 d'octubre. La publicació dels resultats provisionals tindrà lloc el dia 24, mentre que hi haurà fins al 27 d'octubre per presentar reclamacions. Finalment, el 2 de novembre es faran públics els resultats definitius.
El Consell té com a objectiu actuar en tots els fronts necessaris perquè es reconegui el dret a l'autodeterminació i "aconseguir la materialització de la república catalana, d'acord amb el mandat dels ciutadans de Catalunya expressat en el referèndum de l'1-O". L'entitat està formada per l'Assemblea de Representants, que defineixen com el "parlament" del Consell i que està compost per 121 membres, els quals tenen la funció de controlar a la cúpula del govern de l'entitat, que encapçala Puigdemont.
Reorganització del Consell
Precisament, aquest dimarts es donen a conèixer els resultats del Consell de la República sobre la consulta per reorganitzar l'ens. El govern del Consell va proposar a finals d'agost reorganitzar l'ens, convertint l'Assemblea de Representants en dues càmeres: una cambra de representació dels consells locals i de les bases del Consell, i una altra que elaborarà la "legislació republicana".
Precisament, aquesta reorganització ha provocat dures crítiques d'una trentena de membres de l'Assemblea de Representants cap al vicepresident de l'entitat, Toni Comín. Segons els assemblearis, que són 30 dels 121, Comín "ha insistit repetidament que l’Assemblea de Representants hauria d’acatar les directrius i donar suport a les orientacions polítiques del govern", postura que consideren "aberrant en qualsevol sistema parlamentarisme seriós". També denuncien com el vicepresident va "ordenar l'eliminació dels correus institucionals dels representants de sobre i sense avisar". "Molts representants, que volíem acomiadar-nos dels electors i agrair-los la confiança, no vam poder-ho fer. Alhora, vam deixar de rebre les respostes dels registrats, incloent-hi agraïments, crítiques, suggeriments i comentaris a la nostra feina", asseguren.