El Consell per la República ha decidit buscar l'opinió de les seves bases per prendre una decisió crucial: si han de promoure o no el bloqueig de la investidura del president Pedro Sánchez a l'estat espanyol. Aquesta important consulta es durà a terme durant una setmana, concretament entre el 17 i el 23 d'octubre. La consulta es durà a terme després de ser proposada per un membre del Consell de la República i haver rebut el suport necessari, un 1% d'aval d'entre tots els registrats. Ara l'organització vol garantir que la seva acció política estigui alineada amb la voluntat dels seus membres registrats. La pregunta que es planteja als registrats és clara i concisa: "El Consell de la República ha de promoure el bloqueig a la investidura del president a l'estat espanyol per part dels partits independentistes catalans?". Aquesta pregunta captura la naturalesa crítica del debat polític que es desenvolupa actualment a Catalunya i a l'escenari espanyol.
Les respostes dels registrats seran crucials per definir el camí futur que prendrà l'entitat en relació amb les decisions preses pel govern central a Madrid. Perquè aquesta consulta es pogués dur a terme, la proposta va requerir la recopilació d'una quantitat significativa d'avals. En aquest cas, es va aconseguir obtenir l'1% dels registrats, un requisit essencial per validar la convocatòria de la consulta. La Sindicatura Electoral, com a entitat competent, va validar aquests avals, assegurant que el procés es realitzés de manera justa i transparent. Un cop validats, ja s'ha convocat la consulta.
Puigdemont posa Felip VI cap per avall i el situa com a líder de l''a por ellos'
El 3 d'octubre del 2017, l'independentisme va fer una mobilització històrica per defensar el resultat del referèndum després de les càrregues policials, i aquella nit, el rei Felip VI va trencar la seva habitual neutralitat per defensar la unitat d'Espanya i criticar durament els líders independentistes per haver incomplert la Constitució en un discurs televisat. En el sisè aniversari d'aquells fets, el president de la Generalitat a l'exili, Carles Puigdemont, ha compartit una foto del monarca cap per avall acompanyada d'un missatge. "Felip VI va decidir posar la Corona al capdavant de la repressió i va enviar en directe un missatge clar a la població catalana: que aniria a por ellos".
Puigdemont ha volgut girar també la lectura sobre aquell discurs, i l'ha defensat com una reacció a l'èxit del referèndum i també de "la capacitat de la societat catalana de paralitzar tot el país el 3-O". En aquest sentit, el president ha compartit imatges de la gran mobilització d'aquell dia a diverses ciutats del país, i també un vídeo on la gent crida amb força "els carrers seran sempre nostres", un dels lemes més populars el 2017.