El Consell de la República ha convocat eleccions anticipades després que el seu president, Carles Puigdemont, hagi assumit el lideratge orgànic de Junts per Catalunya. En un comunicat, l'entitat a l'exili argumenta que el Consell ha d'afrontar una nova etapa blindant la "seva màxima independència i transversalitat", així com garantir als registrats que les decisions es prenen amb "total llibertat en relació amb les estratègies partidistes". La decisió es va prendre després que el passat 27 d'octubre el Congrés de Junts escollís Puigdemont com a nou president del partit. Concretament, el passat 4 de novembre, en una reunió, va ser quan es va prendre la decisió de convocar eleccions anticipades a la presidència del Consell, fet que provoca el cessament de tots els membres de l'executiu a l'exili. Precisament, a la reunió d'aquest dilluns van dimitir diversos dirigents de l'entitat de l'exili, entre els quals hi ha David Caldeira, representant de Poble Lliure.
Aquest procés transitori serà gestionat per una junta gestora que decidirà la data i el procés de les eleccions fins que el futur president nomeni el Govern del Consell de la República. Aquesta gestora estarà formada pel president i la secretaria de la Mesa de l’Assemblea Territorial, que van ser escollits democràticament per tots els representants dels Consells Locals; la presidenta i el secretaria de la Sindicatura, que és l’òrgan independent encarregat de vetllar per la transparència, la legalitat i les garanties dels processos democràtics del Consell; i dos membres de l’actual Govern, Teresa Vallverdú i Mercè Jou, que tindran la funció de facilitar el traspàs ordenat i efectiu.
La decisió de convocar eleccions anticipades també coincideix amb l'entrada de diversos membres del Govern del Consell de la República a l'executiva de Junts. Un exemple és com el seu portaveu, Antoni Castellà, ha assumit una de les vicepresidències juntaires, mentre que l'advocada penalista Teresa Vallverdú també ha assumit la vocalia de Seguretat i Civisme de l'executiva liderada per Carles Puigdemont. De fet, el president a l'exili ja va deixar la presidència de Junts l'any 2022 per centrar-se en la seva tasca com a president del Consell, ja que considera que són dues tasques "incompatibles".
Eleccions enmig del cas Comín
Tot plegat també arriba en un moment de màxima tensió en el si del Consell de la República, ja que l'auditoria externa de l'entitat a l'exili responsabilitza el vicepresident de l'entitat, Toni Comín, de despeses no justificades. Es tracta de 15.530 euros que Comín va dedicar al lloguer d'un vehicle i un apartament durant 15 dies, el pagament d'impostos i d'una multa i la retirada de 6.000 euros en efectiu. L'auditoria adverteix que aquestes despeses "no semblen justificades dins del marc de la defensa de l'exili" i reclama canvis en el funcionament del Consell per evitar aquesta mena de disfuncions. De fet, arran d'aquest fet, el Consell va anunciar que la responsabilitat de les finances de l'entitat deixarien d'estar en mans de l'eurodiputat electe de Junts.
Comín, per la seva banda, es defensa i contradiu que siguin uns pagaments no justificats i assegura que les despeses respecten de forma "inequívoca" els criteris establerts pel govern del Consell i els criteris establerts respecte al fons Defensaexili.org. Segons ha assenyalat, aquests criteris es van establir molts anys abans que els actuals membres del consell d'administració de CatGlobal assumissin la funció. Pel que fa als imports corresponents al lloguer de l'apartament i d'un vehicle, Comín defensa el fet que es tracta de "despeses de representació" —concretament, per assistir a reunions a la Catalunya Nord—. Així, ha argumentat que la feina com a membre del govern del Consell no és remunerada i que l'entitat es fa càrrec de les despeses derivades d'aquesta responsabilitat. És per això que apunta que no es tractava d'unes vacances, sinó que estava sol a la Catalunya Nord fent la seva agenda de reunions com a vicepresident del Consell mentre la seva família estava a Barcelona.