El Consell de la República fa una crida a la participació massiva en les eleccions generals del 23-J per provocar un desbordament democràtic per bloquejar les Corts espanyoles. El govern del Consell demana a les forces independentistes que es presenten als comicis del mes de juliol que assumeixin el compromís de no garantir l'estabilitat política de cap govern espanyol que "no es comprometi inequívocament amb una solució política del conflicte, basada en l'amnistia i el respecte del dret a l'autodeterminació, que el poble català va exercir l'1-O del 2017". Aquest compromís està associat amb l'assumpció d'una agenda independentista clara i compromesa amb el camí cap a la República Catalana. El Consell demana a aquests partits que esdevinguin un actor prou nombrós per poder bloquejar la investidura. 

Desbordament democràtic 

El Consell de la República promou el desbordament democràtic de l'estat espanyol per part de la societat catalana, que reclamen que s'ha de donar en tots els escenaris possibles: la mobilització ciutadana als carrers, de la desobediència civil no violenta, però també en les diferents institucions. Precisament per aquest compromís és que critiquen l'abstenció que plantegen des de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), una posició que Junts també considera que és "un tret al cap". 

El Consell fa una crida massiva de participació de l'independentisme el 23-J, i adverteix que "cap partit unionista mai no demanaria l'abstenció entre els seus electors com una manera de combatre l'independentisme". Així doncs, remarquen la importància de crear una unitat estratègica entre les forces independentistes, que els permeti enfrontar-se de manera eficaç "amb un unionisme que està sempre preparat per a la seva unitat estratègica quan es tracta de combatre l'independentisme". En aquest sentit, recorden el pacte que s'ha donat a l'Ajuntament de Barcelona per investir Jaume Collboni com a alcalde, "on els partits que s'autoproclamen d'esquerres han sumat els seus vots a la dreta hereva del franquisme". 

 

Rectificació de les estratègies independentistes 

Des del govern del Consell assumeixen el desencís que està estès entre una part important de les bases independentistes, en concret, vers les forces polítiques que aspiren a governar "i comprenem les raons del seu malestar". En aquest sentit, reclamen a les forces independentistes que rectifiquin les estratègies de la desunió i "de la negociació estèril amb Espanya". Per últim, el Consell fa una crida per treballar conjuntament per aconseguir els objectius "de llibertat, justícia i autodeterminació per al poble de Catalunya". 

Posicions contràries amb l'abstenció

La postura del govern del Consell s'oposa a la de l'Assemblea de Representants, que tramita una proposta de resolució per demanar l'abstenció o el vot nul a les eleccions. La proposta de resolució es troba en una fase inicial de tramitació, i si finalment és acceptada per la mesa, haurà d'aplegar 31 avals entre els membres de l'Assemblea. Si aconsegueix que s'accepti s'inclourà en l'ordre del dia del pròxim ple, que se celebrarà el 15 de juliol.