El Consell per la República fa xarxa. El recentment vicepresident del Consell per la República, l'eurodiputat Toni Comín, ha anunciat aquest diumenge des de Brussel·les els noms dels nous delegats exteriors del Consell en el marc del desplegament de la Xarxa Diplomàtica. En la seva intervenció davant els mitjans, Comín ha destacat que si bé "el Consell per la República ha de ser capaç d'actuar amb tota la força a l'interior del principat", un dels elements essencials de l'ens és "el front internacional". Així, aquesta és "la primera" però no pas "l'última ronda de nomenaments" que farà el Consell, i és per això que els primers noms escollits "responen a uns criteris de prioritat geopolítica i distribució geogràfica", ha matisat. També ha aclarit que els delegats exteriors "en la diplomàcia tradicional són els cònsols honoraris" i que "tindran la representació oficial del Consell davant la ciutat o país on actuïn".

Els primers delegats exteriors del Consell per la República

Els nou noms escollits en la presentació encapçalada pel president Carles Puigdemont són els següents:

  • Aurora Campo a Tel-Aviv. Científica, Doctora en Biologia pel Museu Nacional d'Història Natural de París amb un doctorat Marie Curie. Actualment realitzant un postdoctorat en bioinformàtica amb l'Institut Volcani d'Israel i la Universitat de Califòrnia Davis amb una beca NSF.
  • Pau Figueras a Londres. Doctor en Física per la Universitat de Barcelona i catedràtic de matemàtiques aplicades i física teòrica a la Queen Mary University of London.
  • Ignasi Vich a Costa Rica. Activista independentista amb més de 15 anys de presència a Costa Rica. Va ser el primer autoinculpat pel 9N i el van seguir milers de persones. Ha participat activament en l'organització del 9N, l'1-O i altres accions per la llengua i la llibertat. Divulgador del procés català a les facultats de ciències polítiques de diferents universitats americanes.
  • Thomas Harrington a Nova York. És professor emèrit d'Estudis Hispànics al Trinity College de Hartford (EUA) especialitzat en moviments ibèrics d'identitat nacional i cultura catalana contemporània. A més de la seva tasca acadèmica en estudis hispànics, és un comentarista freqüent de política i cultura a la premsa nord-americana i a diversos mitjans de comunicació en llengua espanyola i catalana.
  • Mai Santamaria a Dublín. Llicenciada en finances per Chartered Accountant Ireland, Dublin City University i University of Limerick. Llicenciada en traducció i interpretació per la Universitat Autònoma de Barcelona.
  • Axel Schönberger a Frankfurt. Romanista i catalanista, cofundador de la Zeitschrift für Katalanistik. Traductor de diverses novel·les del català a l'alemany. Guardonat amb el Premi Josep Maria Batista i Roca — Memorial Enric Garriga Trullols per l'Institut de Projecció Exterior de la Cultura Catalana (2020). Membre de l'Academia Latinitati Fovendae (Roma). 
  • Adrià Muñoz a Luxemburg. Professional del protocol, diplomàcia i hostaleria a Catalunya, Dubai i Luxemburg. Titulat Universitari en Magisteri de Llengua Estrangera per la Universitat de Girona i Tècnic Especialista Superior en Protocol i Relacions Institucionals per ESPRI. 
  • Carina Portillo a Los Angeles. Productora i antropòloga cultural. La seva carrera s'ha desenvolupat en el camp de la gestió les finances, centrant-se en la gestió econòmica i financera de projectes audiovisuals. 
  • Josefina Bieto a Nova Zelanda. Llicenciada en Ciències Econòmiques i Comercials per la Universitat de Barcelona i doctora per la Universitat de Massey. Va ser directora del pavelló de Nova Zelanda a l'Expo-92 de Sevilla, també ha estat directora de la junta de Transparency International a Nova Zelanda. 

 

Arribar allà on no pot arribar la Generalitat

En la seva adreça als mitjans, Comín ha volgut remarcar com "la tasca d'internacionalització" de la república catalana és "un dels objectius principals" de la institució de la qual és vicepresident. La creació de la Xarxa Diplomàtica, que està "a cavall entre la diplomàcia pública i la diplomàcia civil", està compresa dins el Projecte Número 9 del Pla de Govern del Consell. En el lloc web, expliquen que la finalitat dels delegats és "articular relacions estables amb les institucions i la societat civil d’aquells estats especialment estratègics" per a la independència de Catalunya. D'altra banda, indiquen que "aquesta xarxa actuarà de manera complementària amb la xarxa de Delegacions internacionals de la Generalitat i, en un moment en què l’Estat ha emprès una agressiva estratègia jurídica per aturar o revertir la creació d’aquestes Delegacions, la xarxa diplomàtica del Consell farà efectiu el principi d’acord amb el qual 'el Consell arribarà allà on no pugui arribar el Govern de la Generalitat'".
 

Els primers delegats exteriors del Consell per la República, reunits amb Puigdemont, Comín i Alsina

Diversitat

En la seva intervenció inicial de presentació, el vicepresident del Consell, Toni Comín ha destacat el perfil acadèmic, científic, empresarial, docent i del món de les finances que tenen el conjunt dels Delegats Exteriors nomenats avui i ha augurat que "poden dur a terme una tasca molt rellevant per arribar allà on l'autonomia catalana no pot en l'àmbit internacional". Alhora, ha afirmat que "el que iniciem avui és molt important" en el pla del Consell d'internacionalització i influència global i ha destacat que se seguirà amb l'estratègia de cercar "llocs estratègics" com ara fora la Unió Europea i ha celebrat començar a tenir presència i veu a Nova Zelanda, Nova York o l'Amèrica llatina. A més, ha recordat que en els mesos que venen hi haurà més candidats nomenats amb delegats exteriors arreu del món.