El Consell de la República ha impulsat una campanya d'autoinculpacions per les detencions "il·legals i arbitràries" que hi ha hagut arran del retorn de Carles Puigdemont a Catalunya el passat 8 d'agost. L'entitat independentista ha explicat que d'aquesta manera vol denunciar la "repressió i persecució" i assegura que la iniciativa és un "acte de resistència i solidaritat" amb els afectats. En un comunicat, l'entitat defensa que les persones que hi van participar en la rebuda a Puigdemont a l'Arc de Triomf el passat dijous ho van fer "de manera pacífica" i assegura que no acceptarà la "criminalització de la nostra implicació en la defensa de les llibertats". Amb la campanya sota el lema #JoTambéHiVaigParticipar el Consell de la República ha preparat un escrit d'autoinculpació que anima a descarregar-se a i presentar-lo al jutjat d'instrucció de Barcelona per correu electrònic per defensar que els assistents van exercir els seus drets de reunió i d’expressió. 

Autoinculpació 

L'entitat adverteix que si les persones detingudes són considerades culpables per haver participat en l’acte, "nosaltres també ens considerem culpables per haver organitzat, acompanyat, protegit i estat amb el president fins a la seva marxa". Precisament, per aquesta raó és que fan una crida a totes les persones que van fer-ho possible, o que es vulguin solidaritzar amb els detinguts, a presentar un escrit d’autoinculpació al Jutjat d’Instrucció de Barcelona a través d'un correu electrònic. 

Des del Consell de la República detallen la forma com es pot participar:

  1. Descarrega l’escrit d’autoinculpació que han preparat. Omple’l amb les teves dades personals i, si ho consideres necessari, personalitza’l: Auto_inculpació_Instrucció
  2. Envia l’escrit al Jutjat d’Instrucció núm. 20 de Barcelona a través del seu correu electrònic oficial (instruccio20.barcelona@xij.gencat.cat).
  3. Comparteix la iniciativa a les teves xarxes socials amb l’etiqueta #JoTambéHiVaigParticipar per donar visibilitat a la campanya i sumar més persones a la causa.

Detencions en el retorn de Puigdemont

El passat dijous en el marc del retorn de Puigdemont a Barcelona, els Mossos d'Esquadra van detenir dues persones i van denunciar per la via penal a 15 més pels aldarulls que es van produir a l'exterior del Parlament a l'inici del debat d'investidura de Salvador Illa i després del discurs del Puigdemont a l'escenari muntat a Arc de Triomf. Des del cos policial han justificat l'ús de gas pebre per recuperar l'espai després dels moments de "tensió i agressions" contra la línia policial per part dels manifestants. Els agents van argumentar que les detencions són fruit d'aquestes agressions. Segons els Mossos, unes 4.500 persones es van concentrar entre Arc del Triomf i els voltants del Parlament i els incidents remarcables es van produir als accessos al carrer Pujades.

22 persones van haver de ser ateses pel Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) després que els Mossos dispersessin manifestants que intentaven entrar al parc de la Ciutadella. Alguns dels assistents a l'acte de benvinguda de Puigdemont es van dirigir cap al parc que envolta el Parlament un cop acabat el discurs del líder de Junts. Allà, es van viure moments de tensió i empentes amb els Mossos d'Esquadra i van aconseguir trencar el cordó policial a l'accés del carrer Pujades. La policia va tirar gas pebre als concentrats quan van aconseguir entrar els primers manifestats al parc. L'arribada dels manifestants a les intermediacions del parc de la Ciutadella es va produir després que Puigdemont desaparegués de la vista de tothom en acabar el seu discurs a l'acte de benvinguda després de 7 anys a l'exili. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!