El Consell de la República, presidit per Carles Puigdemont, ha començat a contactar amb tots els agents del moviment independentista per refer la unitat després de la patacada dels resultats del passat 12 de maig, en els quals Junts, ERC i la CUP van passar de 74 a 59 diputats, perdent la majoria independentista per primer cop des del 2015. L'ens independentista assegura en un comunicat que l'objectiu és generar les condicions que facin possible una “primera conversa” i que “permeti establir un full de ruta compartit que ens porti a un horitzó de prosperitat i llibertat per a la nostra nació”.
Reivindiquen el Primer d'Octubre
El moviment del Consell de la República arriba en un context en el qual els partits han començat els primers contactes per buscar majories. Tot i que la majoria independentista no suma majoria absoluta, el candidat de Junts i president del Consell, Carles Puigdemont, ja ha assegurat que ha començat les converses “discretes” amb les formacions independentistes per refer els ponts que s'han trencat els últims anys. Precisament, Puigdemont, en campanya electoral, es va marcar com a objectiu liderar la represa de la unitat independentista.
I és que el Consell de la República posa sobre la taula “l'espoli fiscal” de l'estat espanyol que provoca “profundes mancances per poder garantir el futur de progrés als seus ciutadans”. Així mateix, el Consell segueix reivindicant el resultat del referèndum del Primer d'Octubre i assegura que cap de les raons per les quals el poble de Catalunya “va votar a favor d'esdevenir un estat independent no ha desaparegut”. “De fet, set anys i mig després de l'inici de la repressió se n'han acumulat més”, subratllen des del Consell.
“Preocupació” pels resultats del 12-M i l'anàlisi de la patacada independentista
Amb tot plegat, expressa la seva “preocupació” pels resultats de les eleccions del passat 12 de maig i apunten fins a tres motius de la pèrdua de vot independentista. El primer és la repressió de l'Estat contra Catalunya. “L'independentisme no ha pogut participar en aquestes eleccions en igualtat de condicions que els partits unionistes. El desgast de més de sis anys i mig de dura i persistent repressió juga a favor de les forces unionistes”, argumenta el Consell de la República, recordant l'exili, el 155 o el càstig fiscal.
El segon argument que posa sobre la taula l'entitat presidida per Carles Puigdemont és la desunió de les forces independentistes. El Consell recorda que fa anys que alerta de la necessitat de “reforçar la unitat” i asseguren que la desunió ha arribat al seu “punt culminant” en aquestes eleccions. “Lamentablement, les crides i els esforços fets per intentar reunir-los en un mateix espai no van ser atesos”, asseguren.
El tercer i últim argument és la dispersió i confrontació de les estratègies independentistes que considera que “ha generat un caos de propostes i opinions allà on abans hi havia un relat i una estratègia compartida”. “S'ha omplert el debat independentista de propostes tan contradictòries que van des de desmarcar-se de l'octubre del 2017 fins a promoure el vot de càstig a tots els partits amb la voluntat de fer-los perdre les eleccions perquè no eren capaços de posar-se d'acord”, reflexionen des del Consell de la República, que consideren que s'ha de marcar un punt d'inflexió pel futur de la nació. Per això, el Consell també fa una crida a la “responsabilitat, generositat i solidaritat” del conjunt del moviment independentista per reprendre una “imprescindible estratègia” compartida.