A les portes de la tornada de Carles Puigdemont a Catalunya un cop es convoqui el ple per investir el primer secretari del PSC, Salvador Illa, com a nou president de la Generalitat, el Consell de la República ha fet públic un comunicat en què subratlla el "fort simbolisme històric" que representa aquest retorn després de gairebé set anys a l'exili i reclama "a les institucions catalanes, a les forces polítiques democràtiques i catalanistes, a la societat civil independentista i a la ciutadania en general l'imprescindible acompanyament". Amb tot, el Consell no especifica de quina manera s'hauria de concretar aquest acompanyament, quan de fet encara no s'ha convocat el ple, que previsiblement se celebrarà dijous.
Davant de l'amenaça d'una possible "detenció il·legal i posterior empresonament" de Puigdemont, el Consell denuncia la inaplicació de la llei d'amnistia per part del Tribunal Suprem, "fet que suposa un atemptat contra l'estat de dret i els seus principis de divisió de poders". "Tot plegat és d'una gravetat extraordinària, incompatible amb la pertinença de l'estat espanyol a la UE", afegeix.
Dificulta i alenteix el procés
El Consell es referix també a la decisió d'ERC de votar a favor de la investidura del líder del PSC, tot i que no cita aquesta formació ni responsabilitza la seva decisió de la detenció de Puigdemont, com sí que va fer el polític exiliat a la carta que va fer pública aquest dissabte i que ha provocat una rèplica irada d'ERC. El Consell es limita a lamentar que l'acord per a la investidura d'Illa "dificulta i alenteix de manera preocupant el camí que ha de permetre culminar el procés d'independència". A més, retreu que la investidura "d'un candidat que en el moment més crític per a les institucions catalanes va mostrar-se partidari de la seva supressió exigint obertament l'aplicació del 155" indica clarament quin és el seu grau de compromís amb l'autogovern de Catalunya. "Donar-li el suport per assolir la presidència de la Generalitat és incompatible amb un compromís genuí amb els objectius de l'independentisme i del catalanisme en general", afegeix.
En el comunicat, s'assegura que la nova majoria que dona suport al Govern de la Generalitat, en el marc d'un Parlament amb majoria unionista, no impedirà que les polítiques del futur Govern avancin pel camí de la desconstrucció nacional, començant per la seva manca de compromís amb la llengua en un moment d'indiscutible emergència lingüística i continuant per la seva voluntat de mantenir-se dins de l'autonomisme".
El text reitera la convicció que la decisió que van prendre els catalans en el referèndum del 2017 encara és "plenament vàlida i legítima" i que "només una altra decisió del poble de Catalunya en el seu conjunt pot ratificar o revocar el mandat derivat d'aquell referèndum que, mentrestant, continua plenament vigent". Després de recordar tot el que s'ha fet i el que ha passat fins arribar al moment actual, el Consell assegura que "el procés d'independència no s'acaba aquí: la lluita pacífica i democràtica continua viva i forma part dels anhels del poble de Catalunya".