El Consell per la República ha fet una crida pública a manifestar-se el dimarts 2 de juliol a davant de la seu del Parlament Europeu a Estrasburg, després que es prohibís l'entrada a la de Brussel·les al president a l'exili, Carles Puigdemont, i al conseller Toni Comín. La data coincideix amb la jornada de constitució del Parlament Europeu.
En un comunicat, asseguren que l'objectiu és convocar una "demostració massiva de suport a la democràcia i per la llibertat dels presos polítics" i demanar a l'Eurocambra que "no permeti l’exclusió dels tres eurodiputats catalans".
Al text, reclamen a les institucions de la Unió Europea "que actuïn per aturar les violacions de drets humans a l´Estat espanyol" i exigeixen respecte pels resultats electorals del 26-M. "Hi ha en risc els drets de 2.282.895 ciutadans europeus que van donar el seu vot perquè els candidats Puigdemont, Junqueras i Comín fossin els seus representants al Parlament", alerten.
També recorden l'informe de l'ONU que demana alliberar els presos i asseguren que "cada dia que passi i encara no siguin a casa serà un dia més que l´Estat espanyol actuï com un estat delinqüent".
Comunicat complet
El Consell per la República Catalana fa una crida a la mobilització ciutadana perquè el dia 2 de juliol, davant de la seu del Parlament Europeu a Estrasburg, hi hagi una demostració massiva de suport a la democràcia i per la llibertat dels presos polítics. Reclamem a les institucions comunitàries que actuïn per aturar les violacions de drets humans a l´Estat espanyol, i exigim respecte pels resultats electorals d’aquest passat 26 de maig.
Crida a la mobilització.
-
Exigim que l’Estat espanyol compleixi la resolució del Grup de Treball de Detencions Arbitràries del Consell de Drets Humans de l’ONU i alliberi els presos polítics.
-
Reclamem al Parlament Europeu que no permeti l’exclusió dels 3 eurodiputats catalans.
-
No a la degradació democràtica d’Europa!
Aquest dimecres 29 de maig, s’ha fet pública la resolució del Grup de Treball de Detencions Arbitràries del Consell de Drets Humans de l´ONU que obliga a posar en llibertat els presos polítics catalans. Malgrat que ni el Tribunal Suprem, ni la Fiscalia, ni el Govern de Pedro Sánchez se n'han donat per assabentats, i el judici farsa ha continuat com si res, cada dia que passi i els presos encara no siguin a casa serà un dia més que l´Estat espanyol actuï com un estat delinqüent.
El mateix dia 29 hem vist com s´ha posat en marxa l’operació per influir en les institucions europees per tal d’impedir que els eurodiputats Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Antoni Comín prenguin possessió del seu escó. Aquest intent és una vulneració flagrant dels principis més elementals de la democràcia, i representa una amenaça per al model europeu basat en el respecte per les decisions dels ciutadans.
Les eleccions europees a Catalunya van atorgar a les coalicions Junts per Catalunya-Lliures per Europa iAra Repúbliques, compromeses amb el dret a l’autodeterminació de Catalunya i amb la república catalana, més del 50% dels vots a candidatures. Uns resultats excepcionals que no admeten cap dubte, en unes eleccions lliures i sense incidents, que podrien quedar sense efecte pràctic si prospera l’intent espanyol de manipular les institucions europees. Concretament, hi ha en risc els drets de 2.282.895 ciutadans europeus que van donar el seu vot perquè els candidats Puigdemont, Junqueras i Comín fossin els seus representants al Parlament; el president Tajani i el seu Secretari General han actuat fins ara com a guardians dels interessos de determinats partits polítics espanyols i han actuat al marge de la seva responsabilitat institucional, d’obligada neutralitat i joc net. S’han plegat als desitjos de tres grups polítics, que no representen el desig de la majoria de la població de Catalunya expressat a les urnes, en una actuació impròpia de representants institucionals.
La violació dels drets d’aquests quasi 2,3 milions de ciutadans europeus suposaria un gravíssim precedent que deixaria tocada la credibilitat del Parlament Europeu, que es veuria incapaç de garantir el respecte pels drets fonamentals dins de la pròpia institució i, per tant, incapaç de poder representar tots els ciutadans europeus, tal com determina el Tractat de Lisboa. Volem recordar que d’acord amb les reformes introduïdes per aquest tractat, en el seu article 14.2 queda clar que el Parlament el formen els «representants dels ciutadans de la Unió» en lloc dels «representants dels pobles dels Estats» com fins aleshores.
Davant d’aquesta greu amenaça de retrocés democràtic a Europa, fem una crida als ciutadans europeus perquè expressin la seva protesta i exigeixin respecte pels seus drets polítics el mateix dia de la constitució del Parlament Europeu, el 2 de juliol a Estrasburg. Per això, el Consell per la República es coordinarà amb les entitats socials i polítiques que donin suport a aquesta mobilització, i demana la solidaritat a aquelles entitats civils i polítiques que se sentin concernides en la defensa dels drets i la democràcia a Europa.
Brussel·les, 31 de maig de 2019
Comunicació Consell per la República