El president del Consell per la República, Carles Puigdemont, ha presentat aquest divendres l'equip que l'acompanyarà en la nova etapa, després que a començaments del mes de març fos escollit per l'Assemblea de Representants com a president de l'ens. Al costat de Puigdemont, cinc homes i cinc dones que treballaran colze a colze amb el president a l'exili.
A l'equip, s'hi sumen des d'aquest moment els consellers a l'exili Lluís Puig i Toni Comín, el cantant i exdiputat de Junts pel Sí Lluís Llach, la secretària segona de la Mesa del Parlament Aurora Madaula, el portaveu de Demòcrates Antoni Castellà, el portaveu de Poble Lliure Guillem Fuster, l'advocada Teresa Vallverdú, la membre d'Òmnium Neus Torbisco, la membre de l'Assemblea de Representants Montserrat Corrons i l'exregidora d'ICV Carme Garcia.
El passat 5 de març d'enguany l'Assemblea de Representants escollia Carles Puigdemont president del Consell per la República, ja no amb un càrrec fundacional sinó orgànic després que la institució republicana hagi culminat el seu procés de desplegament democràtic. Ara Puigdemont ja ha confeccionat el nou govern que l'acompanyarà durant els pròxims dos anys de legislatura. El lloc per presentar el nou equip ha estat a Ribesaltes, a la Catalunya Nord, des d'on Puigdemont ha detallat quines funcions desplegarà cada membre.
El president Puigdemont ha volgut aclarir que fins ara el Consell estava format per persones que representaven entitats i partits, fent de corretja de transmissió entre el Consell i els seus respectius espais, però ara els membres del govern no hi són com a representants de la seva formació: "Els hem demanat que formin part del govern pel que poden aportar a títol personal, per la seva vàlua política, pel seu compromís amb el Consell, per la seva especialització professional", ha detallat Puigdemont, que ha deixat la porta oberta a noves incorporacions en aquest govern que té al davant dos anys de mandat.
Càrrecs
El càrrec de vicepresident l'ocupa Toni Comín, que desenvoluparà la tasca executiva del dia a dia, i la relació i la coordinació amb la majoria de membres del govern. Antoni Castellà serà el responsable de Relacions amb l'Assemblea de Representants i Relacions Institucionals. Aurora Madaula ocuparà la cartera de responsable d'Acció Política Interior, que no són només els consells locals, sinó també tot el que té a veure amb la incardinació del Consell com a institució republicana.
En l'àmbit de Desplegament Reglamentari hi treballarà Teresa Vallverdú, que haurà de dotar d'un corpus propi al Consell, una institució que neix pràcticament de zero i que, per tant, s'ha d'autoconstituir, per la qual cosa haurà de desplegar un marc de funcionament que tingui en compte la participació i la renovació democràtica. El Suport als Consells Locals el coordinarà Montse Corrons, un àmbit que Puigdemont ja ha assegurat que serà prioritari en aquest mandat, fent-los protagonistes. Carme Garcia, per la seva banda, serà la responsable de Coordinació de les Delegacions dels Països Catalans, un espai on el Consell per la República vol continuar creixent.
L'Acció Internacional la planificarà Neus Torbisco, que més enllà de coordinar els recursos humans, marcarà una direcció política per desenvolupar aquesta tasca. Com a secretari de govern i responsable d'Acció Econòmica hi haurà Guillem Fuster, que haurà de gestionar els reptes interns en l'àmbit econòmic però també treballar projectes externs com ara la sobirania econòmica del país. Tancant l'àmbit de responsabilitats, Lluís Puig assumirà com ja treballava fins ara l'Acció Cultural, encarregada entre altres coses de les publicacions del Consell.
I, en últim lloc, que no menys important, hi haurà l'emblemàtic Lluís Llach, que com ha explicat Puigdemont no tindrà una cartera específica, sinó que serà conseller polític. En quin sentit? Puigdemont ha explicat que Llach és una figura absolutament enriquidora, essencial en les converses polítiques que hagi de tenir el Consell i l'independentisme, per la visió que pot aportar des de la independència, una visió "absolutament imprescindible per orientar les coses".
Feta la presentació, el president Puigdemont ha fet èmfasi en la tasca duta a terme en aquesta primera legislatura i ha assegurat que els “consells locals tindran un paper clau en l’acció política”. Al seu torn, el vicepresident Toni Comín ha avançat que “aquest nou govern començarà el mandat amb una declaració política que es farà pública en els pròxims dies” i que, en aquesta legislatura, s’ha de passar “de la resistència a la confrontació”. És per això que es faran “propostes concretes” als partits i entitats sobre el document 'Preparem-nos', que és l'estratègia que durant l’anterior legislatura el Consell ha ofert al conjunt de l’independentisme per fer efectiu el mandat de l’1-O.
L'estratègia de Puigdemont
Quan va ser escollit president, en la seva intervenció davant de l'Assemblea de Representants del Consell, Puigdemont va manifestar que els partits s'han mostrat incapaços de definir l'estratègia per culminar la independència, i que el Consell per la República ha de reduir la seva dependència en relació amb ells: "El Consell ha de prendre la iniciativa sense esperar consens previ entre els partits, perquè ja s'ha vist que aquest consens és impossible en les actuals circumstàncies", va advertir.
Al llarg de la seva intervenció, Puigdemont va evitar citar cap formació de manera explícita, però es va referir a la necessitat d'erradicar "actituds fratricides" que deterioren les relacions entre els independentistes; va subratllar que els partits han mostrat que són capaços de pactar un govern autonòmic però "incapaços de definir l'estratègia per la independència, ni tan sols de crear les condicions en què aquesta estratègia s'hauria de construir". Per tot plegat, va advertir que, un cop superada la fase inicial de creació, el Consell ha de canviar la seva aproximació al conjunt dels partits, "ha d'incrementar la intensitat i qualitat de les relacions i reduir-ne la dependència". "Són imprescindibles i tota estratègia del Consell ha de comptar amb el rol dels partits, però el Consell ha de prendre iniciativa sense esperar el consens previ entre els partits, perquè ja s'ha vist que és impossible en les actuals circumstàncies", va reblar.