El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, va anunciar la seva afiliació a Esquerra Republicana en la recta final de la campanya de les eleccions municipals el 24 de maig. El que havia sigut alcalde de Vilanova i la Geltrú entre el 2005 i el 2011 i dirigent del PSC durant bona part de la seva vida, ha anunciat la seva implicació en les eleccions internes del seu nou partit. Concretament, forma part de la candidatura de la vicepresidenta de la Diputació de Barcelona, Eva Baró, qui aspira a dirigir la Federació de Barcelona i substituir l'exdiputat Gerard Gómez del Moral

Elena forma part d'una llista de 15 persones i aspira a ser president de l'Assemblea de Barcelona i representar el districte de Sarrià-Sant Gervasi. Entre les persones que hi ha en aquesta llista, hi ha el diputat d'ERC al Parlament José Rodríguez, qui aspira a ser Vicesecretaria General de Coordinació Interna i secretaria d’Organització i Finances; l'exconseller del districte de Ciutat Vella, Toni Vidal, qui es presenta per ser secretari general; el 'dircom' de la conselleria d'Interior, Bernat Gimeno; l'exregidora Montse Benedí; i la consellera portaveu a Gràcia, Olga Hiraldo

Pugna entre dues llistes

La candidatura, amb el nom de 'La Barcelona de Totes', es presenten com un aire fresc després, ja que cap d'ells han ostentat càrrecs anteriorment dins d'ERC a la Federació de Barcelona. Així mateix, aposten per una "presidenta compromesa" amb un tarannà "dialogant" i amb "experiència" com a diputada. "És una candidatura explícitament feminista i independentista, que posa al centre de l’acció política avançar cap a l’amnistia i l’autodeterminació i construir la capital de la República Catalana", asseguren.

La llista del conseller Elena liderada per Baró competirà amb la de la secretària d'Educació de la Generalitat, Patricia Gomà, el pròxim divendres 20 d'octubre i representen sectors diferents del partit. Dins la llista de Gomà, hi ha la del dirigent històric d'ERC de Barcelona i secretari general de Drets Socials, Oriol Amorós. Gomà ja va presidir la Federació de Barcelona entre 2012 i 2015 i és secretària general d'Educació. El regidor de Barcelona, Jordi Coronas, aspira a la secretaria general de la Federació, mentre que la presidència de l'Assemblea seria per Amorós. També en forma part l'excoordinador del grup municipal quan el liderava Jordi Portabella, Edu Thió.

La nova Federació haurà d'escollir el candidat per al 2027

Els vencedors substituiran Gerard Gómez del Moral, qui fa quatre anys va assumir la presidència de la federació barcelonina. Entre els deures de la nova Federació, hi haurà la d'escollir el substitut d'Ernest Maragall de cara a les eleccions municipals del 2027. Precisament Joan Ignasi Elena va estar entre les quinieles durant les passades eleccions del 28 de maig, mentre que els noms d'Elisenda Alemany, Raúl Romeva o Ester Capella estan sobre la taula.