Aquest dimecres a primera hora de la tarda el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha comparegut a la comissió d’Interior del Parlament de Catalunya per donar explicacions sobre la tramitació dels expedients relacionats amb la llei mordassa, la Llei Orgànica 4/2015 de Protecció de la Seguretat Ciutadana (LOPSC) després de les acusacions, per part, sobretot, del PSC i el diputat Ramon Espadaler. L’exdiputat d’Interior, ara integrat al grup parlamentari del PSC i portaveu dels socialistes a la comissió d’Interior, va acusar Elena el passat mes de març d’haver donat “directrius polítiques” per evitar que es tramitin les actes relacionades amb aquesta llei i van amenaçar en portar el cas a la Fiscalia.
Les queixes del PSC es van amplificar quan des del departament es va informar que la Direcció General d'Administració de Seguretat tornaria a assumir la instrucció d’aquests expedients per tal d’evitar sancionar persones que de manera pacífica haguessin vulnerat la llei mordassa, emparant-se en jurisprudència espanyola i europea. Avui el conseller Joan Ignasi Elena ha donat explicacions a la comissió d’Interior.
El titular de la conselleria ha explicat que en cap cas s’estan deixant de tramitar els expedients sancionadors relacionats amb aquesta llei, que no només està relacionada amb manifestacions, sinó que també permet sancionar portar o ensenyar armes prohibides al carrer, el consum o tinença de drogues o actuacions de desobediència o resistència contra els agents de l’autoritat.
La diferència entre actes i expedients sancionadors
Tot i que sí que ha acceptat que durant els temps convulsos de pandèmia s’ha fet complicat gestionar tots aquests expedients, no s’ha deixat de treballar i fins i tot s’ha ampliat el personal per tal de fer-ho. La diferència entre les actes aixecades pels Mossos d’Esquadra o policies locals i els expedients, que és on s’ha aferrat el PSC per criticar la presumpta inacció del departament, s’explica, segons el conseller, en tant que la majoria d’actes no s’acaben incoant per diversos motius. Per no estar motivada la sanció, perquè són simples atestats, que no impliquen cap vulneració de la llei, o perquè s’acaben derivant a altres organismes, com per exemple, amb l’exhibició d’armes, que acaben sent instruïdes, si així s’escau, per la Guàrdia Civil.
Fins i tot, la diferència entre actes i expedients sancionadors també està motivada, segons el conseller, per la derivació, en el cas de les actes del coronavirus, de les denúncies al Departament de Salut, que s’encarrega d’instruir els expedients en el marc de la Llei de Salut Pública. Amb tot, el mateix conseller també ha explicat que algunes de les actes relacionades amb manifestacions, si no són pacífiques, no acaben en sancions administratives, ja que acaben a la via penal, que és un circuit completament diferent de la dels expedients que ha de convertir en sancions el departament d'Interior.
El PSC, “a la dreta del PSOE”
Després de l’explicació de totes les dades, on ha defensat que Interior treballa per incoar tots els expedients que toquen, el conseller ha lamentat les acusacions del PSC. “És injust dir que no es treballa”, ha assegurat el conseller, i ha lamentat que Espadaler hagi volgut sembrar el dubte sobre “directrius polítiques” i ha assegurat que les manifestacions no comunicades que han acabat sense sanció són de tots els signes: independentistes, unionistes, sindicats, col·lectius LGTBI o en defensa de l’habitatge. “S’han gestionat expedients i s’ha fet amb percentatges de gestió altíssims”, ha etzibat Elena a Espadaler, que seguia la compareixença des de primer fila.
“Em sorprèn i em decep la deriva obsessiva que han agafat alguns partits en aquesta matèria, en especial el PSC, que els situa a la dreta del PSOE en matèria de seguretat”, ha apuntat el conseller Elena.
“Cal derogar la 'llei mordassa'”
“Cal derogar la llei 4/2015, o com a mínim, suavitzar-la de manera molt significativa”, ha assegurat el conseller, però, de moment, “s’ha d’aplicar” però, en aquesta línia, el departament va demanar fer-ho “interpretant-la d’acord amb la jurisprudència” per defensar el dret a manifestació, evitant així sancions a persones que es manifesten de manera pacífica, tal com ja va anunciar el mateix conseller el passat mes de febrer.
Dur torn de rèplica: el PSC diu que no ho va dir
En el torn de rèplica al conseller Elena, el portaveu socialista, Ramon Espadaler, ha assegurat que des del Partit Socialista mai havien demanat denunciar i sancionar a persones que organitzin manifestacions i que no ho comuniquin -o que facin un recorregut diferent-, que és un dels punts d’aquesta llei que Interior ha volgut deixar de sancionar, sempre i quan les concentracions siguin pacífiques.
Amb tot, durant el torn d’intervenció del portaveu d’Esquerra, Pau Morales, ha recordat a Espadaler diverses declaracions de diputats socialistes en aquesta línia, acusant al departament de no tramitar les actes per manifestacions pacífiques, i els ha tornat a acusar de “ser a la dreta del PSOE”. La portaveu de Junts, Marta Madrenas, també ha carregat contra el PSC pels canvis ideològics i ha aprofitat per recordar com els socialistes s’han posat de perfil en el CatalanGate, el Pegasus i les clavagueres de l’Estat.