El conseller de Justícia i Qualitat Democràtica, Ramón Espadaler, ha criticat obertament els jutges del Tribunal Suprem que, per segona vegada,  han resolt que no volen aplicar la llei d’amnistia ni al president Carles Puigdemont, ni als exconsellers Oriol Junqueras, Jordi Turull, Dolors Bassa i Raül Romeva condemnats per malversació l’1-O. “Em dol profundament que no s’apliqui la llei. La voluntat del legislador és clara. Per això, la llei d’amnistia es diu la llei per a la normalització institucional, política  i social de Catalunya. S’ha d’aplicar la llei sense dilacions”, ha afirmat el conseller Espadaler  durant una entrevista amb la periodista Gemma Nierga, al programa Cafè d’Idees de RTVE, aquest dimecres.

Espadaler, però, ha descartat que el govern espanyol els concedeixi un indult si no són amnistiats: “No està sobre la taula” i ha apostat per esperar la resolució dels recursos al Tribunal Constitucional i al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).

Trobada pendent amb Puigdemont

En l’entrevista, el conseller Espadaler també ha disculpat  el president Salvador Illa de no reunir-se amb el president a l’exili, tal com ha fet amb la resta de expresidents de la Generalitat, com ara Jordi Pujol. “Puigdemont està actiu políticament”, ha afirmat el líder d’Units per Avançar. Quan la periodista li ha respost que “semblava una excusa”, el conseller ha contestat que si finalment Puigdemont és el líder del grup de Junts a l’oposició al Parlament, “el president Illa parlarà amb ell”. En aquest sentit, el conseller ha insistit que el president Illa està rebent a autoritats de diferents àmbits i pensament polític "per a demostrar que el Govern entén la diversitat del país".

Precisament, ha transcendit ara que Puigdemont va trucar  per telèfon a Illa per felicitar-lo en ser nomenat president de la Generalitat, després  l’acte d’investidura del 8 d’agost. Aquell dia, Puigdemont va tornar a Barcelona va fer un acte públic, però va marxar sense poder entrar al Parlament i no ser detingut perquè té una ordre de detenció en vigor, ordenada pel jutge Pablo Llarena.

Unes 25 unitats judicials més, si hi ha pressupostos a l'Estat espanyol

Pel que fa al col·lapse judicial que viuen els jutjats catalans -no només per a fer front a la  multireincidència, sinó també a les demandes en els jutjats civils-, Espadaler ha anunciat que ara s’elabora un pla  de mandat per determinar-ne la necessitat de reforç. L’anterior consellera va situar la demanda en  almenys 50 jutjats més. El conseller ha concretat que “l’any que ve es podria dotar de 25 unitats judicials més, si s’aproven els pressupostos a l'Estat espanyol”. Espadaler ha precisat que els òrgans judicials no vol dir només crear jutjats nous, sinó tenir  també magistrats de reforç. La plantilla de jutges i fiscals és pagada pel Ministeri de Justícia, i els equipaments i els funcionaris,  per la Generalitat.

Integrar-se al PSC, descartat

Pel que fa al seu partit, Ramon Espadaler ha anunciat que Units per Avançar - fundat per antics membres d'Unió Democràtica de Catalunya, el 2017- farà el seu tercer congrés el 9 de novembre. I en ser preguntat, Espadaler ha descartat la possibilitat que el seu partit s'integri al PSC. "No, ni se'ns ha preguntat. Això sí, tenim punts de contacte", ha conclòs el conseller de Justícia. Espadaler també ha assegurat que parla amb antics companys de Junts, "amb normalitat", com ara el president del Parlament, Josep Rull.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!