El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, ha ofert aquest dimecres "cooperació i col·laboració" al sector agroalimentari català, a qui ha promès simplificació administrativa i que intentarà agilitzar els pagaments de les ajudes. En la seva primera compareixença com a conseller davant del Parlament, Ordeig ha allargat la mà tant al sector com als grups parlamentaris i ha instat a tots ells a constituir "un front comú" en defensa del sector. Ordeig ha dit que vetllarà perquè el sector tingui un "context favorable" per a la seva activitat" i per "fer valdre" la seva imatge. També ha garantit que no tindrà una actitud "desafiant ni inflexible" i ha afegit que el seu departament estarà disposat a rectificar "si és pel bé del sector".

Durant la compareixença, el conseller ha volgut oferir una visió optimista sobre el futur del sector. "Val la pena defensar la terra i guanyar-se la vida amb el sector agroalimentari", ha dit, i fins i tot ha vaticinat que aquest sector és el que més futur tindrà de cara al 2050 per l'augment de productivitat agroalimentària que es requerirà les pròximes dècades.

Les ajudes s'abonaran abans del 31 de desembre

D'altra banda, el conseller ha dit que es proposa una "gestió excel·lent" de l'administració, i en particular del departament d'Agricultura, que creu que ha d'estar al costat del sector i controlar quan toqui". El conseller ha comentat que pretén "no exigir més papers dels necessaris" als titulars de les explotacions agroalimentàries. Precisament, l'excés de burocràcia per part de l'administració va ser una de les diverses raons que van portar el febrer uns 2.000 agricultors a entrar amb els seus tractors a Barcelona per protestar per la crisi que pateix el sector. Una altra de les queixes del sector també és el retard en els pagaments de les ajudes, i en aquesta línia el conseller ha dit que pretén que les ajudes per la sequera s'abonin "abans del 31 de desembre".

Pel que fa a les mesures que preveu posar en marxa, ha dit que donarà continuïtat a algunes polítiques, en reorientarà d'altres i que aplicarà noves mesures. En particular, ha avançat que crearà una taula de treball per coordinar tots aquells actors del sector amb representació a Brussel·les, que dissenyarà un nou pla de regadius, que crearà l'oficina del regant o bé que estudia aprovar una nova llei de l'alimentació de Catalunya.

Competitivitat

El conseller també ha explicat que Catalunya serà regió mundial de la gastronomia el 2025 i ha afegit que aquesta fita serà una oportunitat per "posar en valor" tota la cadena del sector, des de pagesos, ramaders o pescadors. Representants d'Unió de Pagesos, Asaja o bé del Gremi de la Pagesia Catalana, que celebrarà la seva assemblea constitutiva el pròxim 29 de setembre, han assistit a la compareixença del conseller.

Així mateix, el conseller ha assegurat que es proposa que Catalunya sigui "una de les zones més competitives" en matèria agroalimentària, i per aconseguir-ho ha urgit a resoldre problemes com la pèrdua d'explotacions agràries, de flota pesquera o la manca de relleu generacional al sector, entre d'altres.

L'oposició exigeix menys burocràcia

En el torn d’intervenció dels grups, Ignasi Prat, de Junts, ha demanat més pressupost pel Departament i desburocratització perquè la pagesia es pugui guanyar la vida. Prat ha dit que estan preocupats perquè es troben davant del “Govern més espanyolista” de la història i la pagesia necessita que gestioni les decisions. Per això, ha posat en dubte que Ordeig jugui un paper rellevant a l’hora de reclamar competències al govern de Pedro Sánchez com la gestió de la PAC, les conques hídriques o l’etiquetatge en català.

La diputada d’ERC Montse Bergés ha lamentat la poca concreció en les dades ofertes pel conseller i li ha recordat que estan governant en minoria d'acord amb un acord d’investidura que s’ha de complir. Un pacte del qual n’ha destacat especialment carpetes que tenen relació amb la comissió d’Agricultura com són el finançament singular i la governança republicana. Per això ha demanat valentia per afrontar les transformacions necessàries que han de dignificar el sector i fer-lo sostenible.

En la mateixa línia, la diputada dels Comuns Núria Lozano també ha recordat a Ordeig que el Govern ha estat possible gràcies a un acord d’investidura i no de legislatura. Segons Lozano, l’acord planteja una oportunitat per Catalunya per donar resposta a necessitats com les del sector primari i ha assegurat que l’actuació de la seva formació es guiarà per la “cooperació i l’exigència”.

El diputat del PP Jaume Veray ha avisat al conseller que tant el camp català com l’espanyol encara estan “en flames” i les decisions no es poden prendre des dels despatxos perquè el sector ha viscut “la tempesta perfecta”. Per això, ha dit que els pagesos i ramaders estant “latents” al que farà el nou Govern i s’ha mostrat convençut que si hi ha interacció amb el sector i professionals “ens en sortirem” però amb seguidisme del govern de Sánchez, no.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!