El conseller de Política Lingüística de la Generalitat, Francesc Xavier Vila, ha lamentat aquest dissabte que "el català encara no és plenament oficial a tot arreu" i ha assenyalat que el seu departament té "molts reptes" per garantir la normalització de la llengua. Així ho ha afirmat en una entrevista a Rac1, on ha defensat la funció de la nova conselleria, una de les exigències d'ERC per pactar amb els socialistes de Salvador Illa, tot assenyalant que està disposat a ser "el corcó de la Generalitat" pel que fa al català. "Des del punt de vista lingüístic, ja he parlat amb tots els consellers i estem posant a sobre de la taula actuacions en tots els àmbits", ha reconegut. 

Xavier Vila ha admès que encara hi ha molta feina "a fer" en qüestions de llengua, sobretot en terrenys com la sanitat. "Quan algú va al metge i no l'entenen, vol dir que el català no està sent una llengua oficial 'de facto', encara que 'de iure' ho sigui", ha exposat el conseller, que ha defensat que una millora en l'atenció del sistema sanitari "inclou la sociolingüista". En aquest sentit, ha insistit en la necessitat de "garantir que tot aquell que estudia Medicina a Catalunya" té un nivell per treballar en totes les llengües oficials, admetent que és una cosa que actualment no passa. 

Així mateix, ha assenyalat que en la justícia la situació també és complicada: "Més del 80% dels processos que la ciutadania demana expressament que es faci en català, es fan en castellà", ha apuntat Xavier Vila, que ha definit la seva funció com a conseller de Política Lingüística com a "transversal" perquè "la llengua és a tot arreu". 

Pel que fa als centres escolars, ha parlat sobre la importància de normalitzar la llengua més enllà de les aules, encara que també ha llançat un dard contra les universitats i l'educació secundària, els quals considera que no han incorporat el català com cal. A pesar del dur discurs, el conseller ha puntualitzat que no està a favor d'obligar, sinó que és necessària més interlocució i fer entendre als docents que el sistema d'immersió lingüista és important. 

En l'entrevista, Xavier Vila ha destacat que veu necessari "fer un canvi de xip", que impliqui la societat, les empreses privades i les institucions perquè, segons ha defensat, han de ser els ciutadans qui fomentin l'ús de la llengua. "On s'ha de potenciar l'ús del català? A Suècia?", ha plantejat.

El català en el món audiovisual

El titular de Política Lingüística també ha abordat la presència del català en el món audiovisual i ha elogiat una bona política de doblatges, a la qual, segons el conseller, li falta política d'exhibició. En aquest sentit, ha criticat que "s’hagin de fer 150 quilòmetres per veure una pel·lícula en català al cinema" i ha subratllat que des del departament ja estan treballant activament "amb el sector". "Anirem tenint sorpreses agradables per tal de millorar els horaris, la distribució", ha afegit.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!