El conseller d'Acció Exterior, Bernat Solé, s'ha reunit avui dissabte de forma telemàtica amb representants d'una desena de casals catalans a diversos països americans, per presentar-se i conèixer les seves necessitats.
Es tracta dels casals catalans de Vancouver, Califòrnia, North American Catalan Society (NACS) de Chicago, Casal Català de Costa Rica, de Minnesota, American Institute for Catalan Studies de Houston, Casal Català de Quito, Casal Virolai de Querétaro, Casal Català de la Península de Yucatán (Mèrida) i l'Orfeó Català de Mèxic.
Segons ha informat la Generalitat en un comunicat, els representants de les comunitats catalanes d'aquests territoris han expressat la seva demanda que es facin reformes en el vot exterior i que es derogui el vot pregat, és a dir, el vot que un elector que resideix a l'estranger ha de sol·licitar oficialment per poder votar en unes eleccions.
El vot pregat és una competència de l'Estat i, per això, el conseller Solé va enviar una carta recentment a el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, en la qual li proposava una bateria de mesures per facilitar el vot exterior, entre les quals destaca la introducció del vot electrònic.
Les mateixes fonts han indicat que els catalans que resideixen a l'estranger tenen grans dificultats per exercir el dret a vot en cada cita electoral i que amb la introducció del vot pregat la participació a l'exterior ha passat del 30% a menys del 6%.
La trobada d'avui amb els casals catalans de la costa oest dels Estats Units, Canadà, Mèxic, Costa Rica i Equador ha estat la primera roda de contactes amb les comunitats catalanes a l'estranger, i es preveu que continuï amb els casals d'Àsia i Oceania, de la costa est dels Estats Units, el con sud d'Amèrica i, finalment, d'Europa.
Actualment, hi ha 140 entitats reconegudes pel govern català, de les quals un centenar estan actives. La presència de catalans al món es xifra en 331.189 persones, segons dades de la Generalitat.