Nou xoc cultural entre Vox i el Govern al Parlament. En la sessió de control a l'Executiu d'aquest dimecres, la diputada de Vox María Elisa García Fuster s'ha dirigit a la consellera de Drets Socials, Violant Cervera (Junts), per preguntar-li sobre les llistes d'espera per accedir a les prestacions de dependència, i ho ha fet espanyolitzant el seu cognom.
"Consellera Zervera (pronunciat amb zeta castellana), ¿qué medidas tiene previstas para acabar con la lacra de las listas de espera de personas pendientes de una prestación de dependencia?", ha preguntat la parlamentària ultra.
La consellera no l'ha corregit immediatament, però veient que García Fuster tornava a pronunciar el seu cognom amb la lletra z en la seva repregunta, li ha etzibat un toc d'atenció. "Un apunt, em dic senyora Cervera, no Zervera (pronunciat amb zeta castellana). Li agrairia que el meu cognom almenys el mantingués i el digués correctament", ha respost entre aplaudiments de la majoria de diputats que es trobaven a l'hemicicle.
La llista d'espera de la dependència
Pel que fa al contingut de la pregunta i la resposta, la consellera Cervera ha reivindicat que actualment hi ha fins a 168.000 persones que gaudeixen de prestacions del servei de dependència i que l'objectiu del Govern i la seva conselleria és reduir les llistes d'espera, on, segons ha denunciat Vox, més de 73.000 persones esperen per rebre un ajut.
A l'acusació de la diputada de Vox d'utilitzar el govern espanyol de "boc expiatori" per part de la Generalitat, Cervera ha respost que la llei de dependència exigeix que l'Executiu del PSOE i Unidas Podemos aporti el 50% del finançament per a les prestacions. En aquest sentit, ha denunciat que actualment només aporta el 14% dels recursos. "Vostès que diuen tant que són els garants de la defensa de la llei, defensin-la i reclamin el finançament", ha instat. En aquest sentit, Cervera ha apuntat que "la llei de dependència és el paradigma de la relació de Catalunya amb l'Estat".
Tanmateix, la diputada ultra ha acusat el Govern de "malgastar" recursos amb els mitjans de comunicació públics, dels quals ha dit que són els més cars de l'Estat, i amb la "divulgació internacional d'una campanya de separació que no li importa a ningú, només a quatre delinqüents que estan empresonats", ha etzibat. Per reforçar els seus arguments, García Fuster ha llegit els testimonis de diverses persones que estan a la llista d'espera mentre pateixen una situació força crítica.