Un judici clau per a les relacions PSOE i ERC. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anunciat aquest divendres que ha conclòs el sumari i ha ordenat l'obertura del judici oral contra l'actual consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i els diputats d'ERC Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, per la seva actuació en els preparatius de l'1-O quan eren excàrrecs del Departament d'Economia. Jové i Salvadó estan processats per desobediència, prevaricació, malversació de fons públics i revelació de secrets, que poden implicar elevades penes de presó. Garriga està processada per desobediència greu a autoritat judicial, que només implica la pena d’inhabilitació a càrrec públic.

El tribunal per jutjar els càrrecs d'ERC és format pel president del TSJC, Jesús María Barrientos, Carlos Ramos i Fernando Lacaba. Ara les acusacions hauran de presentar els seus escrits amb el detall de les penes que els demanen. Hi són la Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat i VOX. La Fiscalia Superior de Catalunya ja té enllestit l'escrit d'acusació i s'ha donat coneixement del seu contingut a la Fiscalia General de l'Estat (FGE), com és habitual en casos importants, segons fonts judicials.

En la resolució d'obertura del judici, el tribunal exposa que Salvadó nega els fets; Jové demanava la revocació del sumari en denunciar que havia estat espiat amb el programari Pegasus, i la consellera Garriga es va oposar a l'obertura del judici. Els tres reclams de les defenses han estat desestimats.

La reforma de la malversació, clau

Precisament, la reforma del delicte de la malversació és reclamada ara per ERC al govern espanyol per tal que càrrecs entremitjos processats i investigats per l’organització de l’1-O, com és el cas de Jové i Salvadó, no siguin castigats amb penes més altes que la dels líders polítics. El govern del PP va reformar el delicte de malversació de fons públics el 2015, en el qual va encabir l’administració deslleial -que ja estava castigada, en un altre apartat-, però va igualar les penes d’una gestió irregular per part de funcionaris amb les mateixes penes que el que s’enriqueix o dona diners públics a tercers. L'objectiu és que es rebaixi les penes en l’administració deslleial (ja que es podria comparar amb la despesa feta per l'1-O), que ara pot arribar als vuit anys de presó i als 20 d’inhabilitació a càrrec públic.

De la trentena de càrrecs i empresaris pendents de ser jutjats, i investigats en el jutjat d’instrucció 13 de Barcelona, hi ha uns divuit que també són acusats de malversació de fons, i que es veurien afectats per les elevades penes. La reforma de la malversació, si al final s’aconsegueix, la podrien aplicar de forma retroactiva, és a dir un cop jutjats i condemnats.

Les reaccions dels processats

Un cop rebuda la notícia, la consellera de Cultura ha afirmat que “per molt que l’Estat continuï amb aquesta persecució”, mai deixaran de treballar per “un país complet i lliure”. A través de les xarxes, Garriga ha reaccionat a la decisió de l'“Estaré amb Jové i Salvadó en el judici oral que ens han obert entorn de l’1-O”, ha afegit.

 

Per la seva banda, el president d'ERC al Parlament, Josep Maria Jové, ha criticat que el TSJC hagi obert judici i ha subratllat que "és la injustícia atacant la democràcia". A més, s'ha compromès a treballar "per un país lliure i socialment just": "És una causa noble i un dret, i seguirem lluitant per a fer-ho realitat", ha escrit des del seu compte de Twitter.

 

Missatge de suport de Carles Puigdemont

La notícia ha despertat també reaccions de suport des de l'independentisme, entre aquestes les del president a l'exili, Carles Puigdemont. En una piulada a Twitter, Puigdemont ha advertit que la repressió "no s'atura". El president a l'exili ha remarcat que condemnar per raons polítiques és "incompatible amb l'estat de dret". "És un abús del dret que cap tribunal europeu empara", ha remarcat.

Tuit de Carles Puigdemont