La consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, preveu que el traspàs de tots els impostos previst a l'acord entre ERC i el PSC seria "gradual però accelerat". La consellera republicana ha posat una data d'un màxim de cinc anys. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Mas ha reconegut que és un procés "complex i laboriós, com ho ha estat en tots els traspassos de gran importància", i que sempre hi ha escletxes i riscos. Sobre les garanties que s'arribi a materialitzar aquest canvi en la gestió dels tributs, Mas ha subratllat que els republicans tenen "el compromís de l'executiva del PSOE de fer-ho efectiu i de portar-ho a la taula de negociadors internacionals perquè puguin verificar-ne la implementació". 

D'altra banda, pel que fa als mitjans humans, Mas ha assenyalat que tenen estudis sobre com reforçar l'Agència Tributària de Catalunya (ATC) i que els recursos humans "en gran part s'incorporarien de l'AEAT, l'Agència Estatal Tributària, que aniria desapareixent", com va passar amb anteriors traspassos com ara el cos de Mossos d'Esquadra.

Preguntada pel recel que desperta aquest pacte en altres territoris i formacions d'arreu de l'estat espanyol, Mas ha assegurat que el plantejament "no només és que Catalunya pugui guanyar sobirania i corregir el dèficit fiscal, sinó que altres comunitats infrafinançades puguin obtenir guanys".

El repte del Congrés

Mentre Mas s'ha mostrat confiada que el nou model de finançament sumarà prou majoria al Congrés per convertir-se en una realitat, altres veus dins de les files socialistes no ho creuen. És el cas del president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, qui ha estat molt crític amb el pacte, ha afirmat: "No tirarà endavant, que no s'enganyi ningú". 

El socialista manxec ha advertit que la seva posició pot generar-li critiques i ha augurat que li diran "feixista o de dretes". Alguns diran que hi tornen a ser els de sempre, Page, Lambán, i es creuen que insulten, però m'alegra ser el de sempre", ha sentenciat el manxec. Tanmateix, ha afirmat que el que alimenta l'extrema dreta és aquesta proposta d'Esquerra. "El que plateja ERC és una fàbrica d'alimentar l'extrema dreta a Espanya i alguns ens hem dedicat tota la vida a guanyar la dreta, i per majoria", ha etzibat. 

En canvi, el president de l'estat espanyol, Pedro Sánchez, s'ha desmarcat del seu company de partit i ha afirmat que l'acord és "magnífic" i permetrà obrir "un temps nou a Catalunya". "Estic molt content, feliç", ha asseverat davant la premsa abans de demanar "respecte i reconeixement" pels republicans, un partit que, a parer seu, ha aconseguit "importants avenços" per l'autogovern català a través de la negociació. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!