La consellera d'Economia en funcions, Natàlia Mas Guix, assistirà al Consell de Política Fiscal i Financera del 15 de juliol. Així ho ha explicat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, durant la roda de premsa d'aquest dimarts a Palau, posterior al Consell Executiu. Mas hi defensarà el finançament singular, l'aposta del president del Govern, Pere Aragonès, perquè Catalunya recapti la totalitat dels impostos, i una de les condicions d'ERC per explorar un acord d'investidura. El Govern ha argumentat que el finançament serà un dels punts que es parlarà a la reunió de l'òrgan estatal, i que per això Mas Guix assistirà a la trobada de dilluns que ve. "La lògica diu que aquest any sí que hi ha de ser", ha argumentat.
L'any passat no es va assistir a la trobada, ha argumentat la portaveu, perquè només s'informava les comunitats autònomes del dèficit i poc més, enguany, al contrari, "hi serem per parlar d'aquest finançament que es refereix a Catalunya. Les circumstàncies són diferents, ara hi hem de ser", ha explicat. "El finançament singular és transparència, és rendiment de comptes, és saber quan s'ingressa i quan es gasta, en resum, és que Catalunya tingui la clau de la caixa", ha insistit el Govern aquest dimarts.
A més, la portaveu ha assegurat que a la consellera no li preocupa que algunes comunitats no rebin la proposta de bon grat i ha afegit que "farem la proposta i després ja veurem la rebuda que té per part de la resta de membres, això no arronsarà la consellera d'argumentar el perquè de la demanda. Anem a les reunions i als llocs a defensar els interessos dels catalans", ha sentenciat.
El Govern celebra l'arxivament de la causa del Tsunami
D'altra banda, el Govern ha celebrat l'arxivament de la causa del Tsunami Democràtic, però ha avisat que "la persecució no ha acabat". La portaveu ha apuntat que era "evident i obvi" que protestar i manifestar-se no és terrorisme, i ha destacat que aquesta vegada "sí que s'ha fet justícia". Plaja s'ha mostrat esperançada que aquest "alleujament" i la "justícia" arribin també al president a l'exili Carles Puigdemont i al diputat d'ERC Ruben Wagensberg. La portaveu ha apuntat que aquesta persecució no hauria d'haver començat "mai", ni haver arribat "tan lluny": "No ha estat cap joc, sinó una investigació mal intencionada", ha conclòs. Precisament aquest dimarts, l'advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, ha considerat que l'arxivament de la causa del Tsunami Democràtic "no afecta per a bé ni per a mal" la tornada de l'expresident a Catalunya però ha reconegut que "agilitza la tasca".
Finalment, el Govern ha anunciat que mantindrà vigent el complement retributiu d'especialitat de medicina familiar i comunitària i d'infermeria de salut mental per a residents en formació de l'Institut Català de la Salut i les entitats concertades amb el Servei Català de la Salut, per al període 2024-2025. Es tracta d'una mesura que l'executiu ha aprovat aquest dimarts i de la qual se'n beneficiaran residents de primer, segon i tercer any. Les quanties van dels 5.175 als 9.315 euros anuals per professional, en funció de l'àmbit territorial. L'objectiu és impulsar aquestes especialitats per incrementar la disponibilitat de professionals i millorar l'atenció primària i comunitària a la ciutadania. Alhora, pretén garantir un major desplegament de la salut mental.