La consellera de Salut del Govern de la Generalitat, Olga Pané, dona llargues a la construcció d'un nou hospital a la capital del Garraf, Vilanova i la Geltrú. Malgrat que és un reclam històric de la vegueria del Penedès i de la comarca, la consellera respon a una pregunta del diputat d'Esquerra Republicana Carles Campuzano, que demana a la titular de Salut sobre les inversions que té previstes el Govern en l’àmbit de la salut a la vegueria del Penedès i quines previsions té amb relació a la construcció d’un nou hospital a Vilanova i la Geltrú. En la resposta que ha tingut accés El Nacional.cat, Pané detalla totes les inversions que hi ha previstes en els pròxims anys a la vegueria i assegura que el Departament ha optat per "iniciar un procés d'estudi i anàlisi de les infraestructures sanitàries actuals del Garraf i de les necessitats a curt, mitjà i llarg termini abans de prendre una decisió sobre la idoneïtat de construir un nou hospital a la comarca".
Resposta de l'alcalde de Vilanova
Això ha provocat la resposta de l'alcalde de Vilanova i la Geltrú, Juan Luis Ruiz, qui ha enviat una carta a la consellera que ha tingut accés El Nacional.cat lamentant les seves paraules i demanant-li un "compromís ferm" per un nou hospital. "Lamento profundament la resposta a la pregunta parlamentària a la qual feia referència i li demano claredat i un compromís ferm per tal d’avançar, de manera inequívoca i durant la present legislatura, en fer possible un nou hospital d’aguts a la nostra ciutat", demana l'alcalde socialista a Pané. De fet, en la carta, Ruiz cita informes que fan evident la necessitat d'un nou hospital a la comarca i explica com el mateix CatSalut reconeixia el 2008 que les actuals infraestructures no són les òptimes i plantejava iniciar els tràmits per a la construcció d'un nou hospital d'aguts a Vilanova. El batlle vilanoví segueix i insisteix que "els estudis estan fets", a més que les dades i les previsions de la Generalitat respecte al creixement de la població a la comarca "ens obliguen a deixar de donar voltes a la qüestió".
La resposta de la consellera també ha arribat a les files republicanes de la comarca, que asseguren, com Ruiz, que els estudis ja estan fets i que cal tirar endavant d'una vegada per totes el nou centre hospitalari. "Es va fer fa més de quinze anys. Ara el necessari és actualitzar els documents corresponents per tal de posar fil a l’agulla”, assegura Campuzano, que també recorda l'acord entre el PSC i Govern de Pere Aragonès en el marc dels pressupostos no aprovats d'enguany, que incloïa l'actualització del Pla Director i Funcional del nou hospital. Tot i que fonts del Govern apunten que la intenció és que l'actualització del pla funcional torni a estar en els pressupostos del 2025, la consellera no ho concreta en la seva resposta. De fet, fa unes setmanes, l'alcalde de Vilanova i la Geltrú es va reunir amb la consellera d'Economia i Finances, Alícia Romero, i amb la de Territori, Sílvia Paneque, per agilitzar els tràmits del nou hospital.
El cas és que la comarca del Garraf arrossega un dèficit en infraestructures sanitàries, ja que, com a hospital comarcal compta amb Sant Camil, a Sant Pere de Ribes, construït fa cinquanta anys, amb moltes dificultats per ampliar-lo i amb un temps d'espera de 104 minuts de mitjana; i, d'altra banda, també disposa de Sant Antoni de Vilanova i la Geltrú, que és centenari i que actua sobretot com a hospital sociosanitari. I això s'ha d'afegir al fet que la previsió és que la comarca creixi fins al 2046 de 159.140 habitants a 195.268.
Les inversions previstes en els pròxims anys al Penedès
De fet, l'any 2010 la Generalitat de Catalunya es va comprometre a fer un nou hospital a Vilanova i la Geltrú, just davant d'on hi ha l'actual Sant Antoni -en un dels pàrquings de la ronda Ibèrica- i amb l'avantprojecte pagat. Res d'això ha tirat endavant i el projecte va per llarg. De fet, en declaracions a El Nacional.cat fa unes setmanes, els alcaldes de Vilanova, Sitges i Sant Pere de Ribes posaven de manifest la necessitat d'un nou hospital a llarg termini, malgrat que les previsions són que no s'hagi acabat fins d'aquí a 15 anys. Qui també posava de manifest que les "infraestructures actuals són insuficients" és la gerent del Consorci Sanitari Alt Penedès Garraf (CSAPG), Olga Farré, mentre que el reclam pel nou hospital de Vilanova també ha arribat al Parlament en forma de proposta de resolució que ha de ser votada en les pròximes setmanes.
Mentre Salut es decideix, o no, a fer un nou hospital a Vilanova, si bé és cert que la consellera detalla les inversions previstes en els pròxims anys, que es basen a millorar les actuals infraestructures de la vegueria. Un exemple són els tres pluriennals amb els tres proveïdors amb la previsió d'executar-ho fins al 2028: 18,8 milions d'euros per ampliar i reformar l'Hospital Universitari d'Igualada (Consorci Sanitari de l'Anoia); 45 milions d'euros per ampliar i reformar l'Hospital del Vendrell (Xarxa Santa Tecla); 42 milions d'euros per reformar l'Hospital Residència Sant Camil, l'Hospital Sant Antoni Abat i l'Hospital Comarcal de l'Alt Penedès, tots tres del Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf. També hi ha altres inversions, com l'ampliació del CAP Baix Penedès Interior-l'Arboç; el nou CAP Sitges o el nou CAP Anoia, així com el nou edifici de salut mental del Garraf a Vilanova i la Geltrú.