Després de dos mesos de prendre possessió, la consellera d'Interior i Seguretat Pública de la Generalitat de Catalunya, Núria Parlon, ha trencat el silenci en una entrevista a RAC1 amb Jordi Basté. La titular d'Interior, responsable de la seguretat a casa nostra, ha explicat que Catalunya té un problema amb els furts i, per tant, també amb la multireincidència. La consellera, si bé ha volgut evitar barrejar la immigració amb la delinqüència, no ha pogut amagar una dada que ha confirmat. "Una gran part dels delictes els cometen persones que no tenen el DNI espanyol", ha assegurat l'exalcaldessa de Santa Coloma de Gramenet.

Aquestes dades, però, s'han de contextualitzar i ha assegurat que des del govern de Salvador Illa es combatrà aquelles polítiques que, per "fer bullir l'olla", vulguin barrejar els fets per fomentar, segons ella, els discursos d'odi. Parlon ha apel·lat, tot i això, a parlar clar. La consellera ha parlat de la necessitat de tenir una "immigració ordenada", però, alhora, ha defensat que la majoria de les persones estrangeres que han vingut a Catalunya ho han fet per millorar el país, en la línia de les declaracions fetes recentment pel president Illa en seu parlamentària.

La multireincidència, un problema

Una derivada de la problemàtica dels furts —amb dades desbocades, que se situen en el TOP 1 dels delictes que es registren a casa nostra, juntament amb les estafes digitals— és també la multireincidència. Hi ha persones a Catalunya que acumulen desenes de detencions i antecedents que, segons la consellera, es troben amb un problema per la falta de jutges a Catalunya, un extrem que treballen, assegura, amb el conseller de Justícia, Ramon Espadaler, i també amb la judicatura. Sigui com sigui, la consellera, en aquesta conversa a RAC1, ha assegurat que cal actuar amb tota l'eficàcia possible per combatre la delinqüència, per reduir les dades dels delictes i també la percepció de seguretat que tenen els ciutadans de Catalunya.

La consellera Núria Parlon també ha constatat que Catalunya s'ha convertit en productor de marihuana, que després s'exporta arreu d'Europa. Ha assegurat que els Mossos d'Esquadra hi treballen i que, malgrat les dificultats de perseguir aquests delictes, és una de les prioritats de la policia. Just ahir es va desmantellar una organització criminal albanesa dedicada a robar per finançar plantacions, a la zona de l'Anoia, i uns narcos mexicans van ser detinguts a la zona del Maresme, per haver assassinat un home i haver extorsionat la família. Parlon també ha parlat del pla de xoc dels Mossos per frenar l'ús d'armes blanques a Catalunya, l'ampliació de l'antic pla Daga, i també de la nova comissaria general que vol posar en marxa, la de la Dona, per abordar de manera transversal les agressions sexuals i la violència masclista, tot i que no n'ha donat detalls.

La relació amb Trapero

La consellera també ha destacat que la relació amb el director general de la Policia, Josep Lluís Trapero, que ha canviat l'uniforme de policia per la corbata de polític, és bona i que hi treballa molt bé, desmentint els rumors dels darrers dies que apuntaven a un possible enfrontament entre la titular del departament i el cap polític de la policia catalana. "És un excel·lent professional, en sap molt de seguretat", ha recordat Núria Parlon. Amb tot, la consellera ha recordat que el paper de Trapero, ara, és diferent, i que el comandament policial recau en el comissari en cap, Miquel Esquius.