La conselleria d'Unió Europea i Acció Exterior ha plantat finalment la bandera espanyola a la seva façana, com la resta de departaments del Govern. Aquesta conselleria està instal·lada a la Casa dels Canonges, on s'ubica també la residència oficial del president de la Generalitat. Des que Acció Exterior va assumir rang de conselleria el 2016, amb Raül Romeva al capdavant i en ple procés independentista, s'havia obviat el tràmit de penjar la bandera a la façana i l'únic distintiu que l'assenyalava com a seu oficial era la placa i la senyera penjada damunt l'entrada del carrer de la Pietat. Amb el conseller Jaume Duch, però, s'ha resolt aquest dèficit. S'han plantat tres pals al sostre i s'ha penjat la bandera espanyola al pal central i la catalana a la seva esquerra.

Quan Raül Romeva va ser suspès com a conseller amb l'aplicació de l'article 155, la bandera va continuar sense aparèixer. Tampoc amb el conseller Ernest Maragall, ni amb Alfred Bosch, Bernat Solé, Victòria Alsina o Meritxell Serret. Durant aquest temps, la bandera espanyola sí que onejava a la façana del Palau de la Generalitat, que connecta amb l'edifici de la Casa dels Canonges a través del pont del carrer del Bisbe, amb la qual cosa quedava cobert l'expedient. Finalment, però, han aparegut els tres pals a la part alta de la façana i les dues banderes.

Lloc d'honor

La Llei de 1981 que regula l'ús de la bandera espanyola fixa que "la bandera d'Espanya ha d'onejar a l'exterior i ocupar el lloc preferent a l'interior de tots els edificis i establiments de l'Administració central, institucional, autonòmica, provincial o insular i municipal de l'Estat" i que, en el cas de les comunitats autònomes amb bandera pròpia, s'utilitzaran conjuntament "a tots els edificis públics de l'àmbit territorial" de l'autonomia. La bandera espanyola "ocuparà sempre lloc destacat, visible i d'honor", ha de ser al lloc "preeminent i de màxim honor" i la resta d'ensenyes no poden ser de mida més gran. Si hi ha un nombre senar de banderes, ocuparà la posició central, i, si és parell, estarà al centre i ocuparà la dreta de la presidència, és a dir, a l'esquerra de l'observador.

De fet, fins a l'arribada de Salvador Illa al Palau de la Generalitat, la bandera espanyola no estava penjada dins de la seu del Govern, com determina la Llei, i només s'exhibia a l'interior del Palau en ocasions puntuals, com va ser per exemple la visita del president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Amb l'arribada de l'executiu del PSC, la bandera ha aparegut al saló dels diputats, davant de la porta del despatx del president i a la resta de seus oficials del Govern, com és el cas del departament d'Acció Exterior.

Tal com estableix la Llei, la bandera espanyola sempre ha onejat a la façana del Palau de la Generalitat —precisament ara ho fa en un estat notablement esfilagarsat— i no es va despenjar ni tan sols després de la votació al Parlament de la declaració d'independència. Només va desaparèixer uns minuts el 2020 arran d'una acció de protesta de l'ANC per la inhabilitació del president Quim Torra.