El debat sobre l'habitatge, un dels principals maldecaps dels catalans que han de pagar lloguers desorbitats per pisos o habitacions, ha centrat bona part de les propostes de resolució que s'han votat aquest dijous al Parlament i que han posat punt final al primer debat de política general amb Salvador Illa com a president de la Generalitat. Un dels temes clau en aquest sentit era la regulació dels lloguers de temporada, després que Junts la rebutgés al congrés al·legant que el govern espanyol envaïa competències de la Generalitat i que va provocar una allau de crítiques pels juntaires des dels partits d'esquerres. Al Parlament s'ha constatat que existeix un consens a l'hora de regular els lloguers de temporada, amb l'aprovació de les resolucions que els diferents partits havien presentat en aquest sentit, mentre que ha quedat rebutjada la d'ERC que buscava recuperar el decret del govern d'Aragonès que va caure al maig pel rebuig de Junts i el PSC. 

Junts portava a votació "regular la figura de l'habitatge de caràcter temporal a Catalunya, el règim de l'ús turístic dels habitatges i el contracte d'habitació per evitar frau de llei", que ha quedat aprovat amb una àmplia majoria i amb el vot en contra de CUP, Vox i comuns. Aquests últims, al seu torn, reclamaven fer els "canvis legislatius necessaris per regular els lloguers de temporada abans d'acabar l'any", que s'ha aprovat amb el suport dels socialistes, ERC i la CUP, mentre que Junts s'ha abstingut. Aquest partit ha votat en contra de la resolució que considerava "imprescindible" que es pugui tramitar al Congrés la reforma de la llei que regula els lloguers després que caigués al setembre. També ha quedat aprovada amb la majoria de la investidura la construcció de 50.000 habitatges anunciats per Salvador Illa. 

També s'ha aprovat la resolució de la CUP que reclama "regular els preus de l'habitatge de lloguer, desenvolupar amb caràcter urgent la regulació del lloguer de temporada i d'habitacions", seguint l'exemple de països com Alemanya o el Regne Unit. 

Rebutjat el decret d'Aragonès i les bonificacions

En aquest sentit, el consens s'ha aigualit en la votació de la resolució d'ERC que reclamava recuperar el decret aprovat a l'abril pel Govern d'Aragonès i que Junts i PSC van fer caure al maig, lamentant que s'havia fet a correcuita abans de la campanya. Aquesta proposta només ha comptat amb el suport dels comuns i la CUP, que ja hi havien donat el seu vistiplau en el passat, mentre que les crides dels republicans pel suport de Junts i PSC, que va votar-hi a favor a Madrid,  en aquesta ocasió han tornat a ser en va. 

La proposta de Junts per bonificar els propietaris d'habitatges de lloguer temporal que ajustin "els seus preus als índexs de referència amb un màxim d'un 30%", tampoc no ha tingut el suport del Parlament, amb 51 vots a favor i 72 en contra. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!