L’extrema dreta ja és una realitat ben tangible a Espanya. Després de dues eleccions generals, Vox ja és la tercera força al Congrés dels Diputats, amb 52 diputats que els donen molt de marge. I no ha trigat a posar sobre la taula les seves mesures en àmbits molt concrets, des d’il·legalitzar qualsevol partit independentista fins a intervenir l’educació pública per vetar determinats continguts. Davant d'aquesta onava ultra, el nou govern espanyol de coalició ja ha començat a actuar contra algunes iniciatives, com a Múrcia. Però des de La Moncloa també treballen per a blindar alguns consensos, com la lluita contra la violència masclista, tan qüestionada pels d'Abascal.
És per això que el Ministeri d’Igualtat, encapçalat per Irene Montero, ja està preparant la maquinària per acabar de blindar el consentiment sexual, que només el sí sigui sí. Segons ha pogut saber ElNacional.cat de fonts del govern espanyol, aquesta és la màxima prioritat del departament i ja hi treballen. Ja tenen pràcticament tot el gruix de la feina feta de la passada legislatura. Aquesta primera setmana l’han hagut de dedicar a la transformació de la Secretaria d'Estat d’Igualtat en Ministeri. Un cop superat aquests aspectes més tècnics, i complexos, la Llei Montero es posarà damunt la taula del Consell de Ministres ben aviat. El diagnòstic és clar: s’ha perdut molt de temps des de la sentència de La Manada.
“El més gros ja està fet”, expliquen les fonts de La Moncloa, que recorden que des d’Unidas Podemos ja van registrar una proposició de llei ara fa un any i mig, que tan sols hauran d’actualitzar en petits detalls. La iniciativa es liderarà des del Ministeri que encapçala la dirigent de Podemos, tot i que serà un projecte de llei interministerial, que també involucrarà el Ministeri de Justícia, ja que la iniciativa legislativa implica una reforma del Codi Penal per aclarir els tipus penals que han dut a sentències de gran impacte social.
Un cop presentat el projecte de llei, haurà de seguir el seu enrevessat tràmit parlamentari, passant per la comissió d’Igualtat (encara no constituïda) i el ple del Congrés i el Senat. Des del Ministeri no esperen gaires obstacles. Tan sols compten amb l’oposició de Vox, que tractarà de frenar-lo amb esmenes, però ni tan sols veuen el PP en la línia de bloquejar la iniciativa. En tot cas, confien que siguin pocs mesos. El govern espanyol podria demanar-ne la tramitació per la via d’urgència, una facultat que té l’executiu i que reduiria els terminis establerts a la meitat.
Esperant fa un any i mig
Davant d’una impactant expectació social i mediàtica, el 26 d’abril del 2018 l’Audiència Provincial de Navarra va donar a conèixer la sentència de La Manada, que condemnava per abús sexual, però no per agressió sexual. Els jutges van entendre que no hi havia violació perquè consideraven que no hi havia hagut intimidació. Després de fer-se pública la decisió judicial, el moviment feminista va convocar a les places de tota Espanya. Això no va impedir noves sentències en els mateixos termes, com la de La Manada de Manresa, els integrants de la qual també van esquivar ser condemnats per violació.
Tres mesos després del cas de Pamplona, el grup d’Unidos Podemos va registrar al Congrés dels Diputats la Llei de Protecció Integral de la Llibertat Sexual i per a l’erradicació de les violències sexuals, una iniciativa que ara recuperaran com a projecte de llei des del govern. La norma implicava una reforma del Codi Penal que, entre altres coses, acabava amb la distinció entre abús i agressió sexual: tot atac sexual és violació. El febrer del 2019 la cambra baixa n’havia aprovat la tramitació. Va acabar decaient amb la dissolució de les Corts per l'avançament electoral del 28-A. Ara toca començar de nou.