La victòria de Donald Trump ha provocat un terratrèmol a Europa. La seva política econòmica proteccionista, i alhora expansionista, ha provocat preocupació entre els principals líders europeus, com també la seva aliança estratègica amb el propietari de X i de Tesla, Elon Musk. Tot i que formalment encara no ha estat elegit president -ho farà aquest dilluns en la presa de possessió-, el binomi Trump-Musk ha provocat ja diversos xocs i tensions amb els principals líders europeus, com ara amb Dinamarca per la intenció de Trump de comprar Groenlàndia, o amb el president de França, Emmanuel Macron. Un estudi d'Acció alerta que els aranzels anunciats per Trump afectarien més de 3.000 empreses catalanes i podria reduir el PIB català un 0,2%. Segons l'agència per a la competitivitat de l'empresa de la Generalitat, l'aposta de Trump pel proteccionisme reduirà el comerç internacional i provocarà una desacceleració econòmica global.

Concretament, l'empresariat català exporta productes als Estats Units per un total de 3.650 milions d'euros i el 2023 els Estats Units van ser el cinquè soci comercial de Catalunya i la primera destinació de les exportacions catalanes fora del continent europeu. De fet, un dels sectors que es podrien veure més afectats és el del vi i de l'oli d'oliva. De fet, en les últimes dades de l’Idescat del 2024, els nord-americans van comprar un total de 13.886.861,1 quilograms de vi per un valor de 63,7 milions d’euros. Amb tot, quines conseqüències polítiques pot tenir el segon mandat de Donald Trump per a Catalunya? A quins partits beneficiarà? Hi ha algun sector català que en pugui treure profit? El Nacional.cat ha parlat els partits polítics que tenen representació el Parlament de Catalunya, així com el Govern de la Generalitat. La reculada de drets, la preocupació per les polítiques proteccionistes, les relacions de les delegacions de la Generalitat o la bona relació de Trump amb partits com Vox són alguns mantres que han aflorat:

El Govern veu el retorn de Trump com una oportunitat per enfortir la UE

El Govern de la Generalitat adverteix que el retorn de Donald Trump a la Casa Blanca pot suposar discrepàncies i "fins i tot desafiaments" per als interessos d'Europa i Catalunya, fent referència a l'increment dels aranzels. Tot i això, des de l'executiu de Salvador Illa reivindica que "està compromès en la defensa dels valors democràtics i en la lluita contra els extremismes, els populismes i la desinformació". De fet, consideren fins i tot una oportunitat la victòria de Trump per a Europa: "la Unió Europea ha d'enfortir la seva posició en l'escena internacional i guanyar autonomia estratègica per no ser tan dependent d'altres potències i el Govern català està disposat a contribuir-hi tant com pugui". 

El conseller de la Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch, amb el president Illa  / Foto: Carlos Baglietto
El conseller de la Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch, amb el president Illa / Foto: Carlos Baglietto

El PSC alerta del proteccionisme de Trump

L'eurodiputat i Secretaria de l'Àrea de Política Europea i Internacional del PSC, Laura Ballarín, veu amb preocupació el retorn de Donald Trump a la Casa Blanca, tot i que recorda l'experiència prèvia. "Pot tenir un segon mandat amb una tendència proteccionista de cara als Estats Units i amb conseqüències econòmiques", adverteix Ballarín, que també admet que Joe Biden ha aplicat unes polítiques econòmiques proteccionistes. Ballarín alerta que el proteccionisme de Trump pot tenir repercussions en el sector de l'automoció, en marques com Seat, però també en el sector agroalimentari, com el del vi, l'oli d'oliva i els embotits. També el sector de l'energia, ja que, segons la socialista, podria veure's incrementat el preu del petroli, encarint el transport i la benzina. 

L'eurodiputada socialista posa sobre la taula que Trump podria promoure una política fiscal "més agressiva" que reforci el dòlar. Tot i això, també envia un missatge d'optimisme: "Tenim una economia força diversificada, amb una gran indústria de l'automoció, química o farmacèutica, juntament amb el turisme. Som el cinquè hub tecnològic d'Europa". De fet, fins i tot preveu que els sectors tecnològics i farmacèutics podrien ser els més ben beneficiats de l'arribada de Trump a la Casa Blanca. "Si unes start ups decideixen fugir de les polítiques proteccionistes podríem acollir-les", ha assegurat. 

Això sí, Ballarín creu que Vox podria treure'n rèdit, ja que els de Santiago Abascal tenen fil directe amb el líder republicà, mentre que creu que poc tenen a veure amb Aliança Catalana, "més enllà del discurs xenòfob". Amb tot, la dirigent socialista aposta per mantenir les relacions de les delegacions de la Generalitat als Estats Units i a reforçar-les amb la resta del món, com l'Amèrica Llatina, l'Índia, la Xina o l'Àfrica.  

Laura Ballarín, eurodiputata del PSC
Laura Ballarín, eurodiputata del PSC

Junts aposta per defensar els interessos de Catalunya

Junts per Catalunya aposta per defensar els interessos de Catalunya, tot i el retorn de Trump. "Considerem que Catalunya ha de tenir bona relació amb el govern dels Estats Units. S’ha de ser prudent i tenir les millors relacions", diu Aleix Sarri, responsable de Relacions Internacionals del partit de Puigdemont, que recorda que un dels primers consolats dels Estats Units va ser a Barcelona. Sarri espera que els Estats Units sigui un exemple de democràcia i que la gestió de Trump no doni ales als països més autoritaris. 

Tot i els lligams entre Trump i Vox, els juntaires creuen que no els distancia de la independència. "El que distancia la independència de Catalunya és investir president Salvador Illa, juntament amb el fet que el moviment està en fase de refer-se i que no tenim majoria al Parlament", assegura Sarri, que creu que les posicions de Trump no tenen per què ser les mateixes que el Partit Republicà en aquest aspecte. "Hi ha gent del Partit Republicà i del Demòcrata que s’ha posicionat a favor del dret a l’autodeterminació de Catalunya", assegura. De fet, considera que és hora que Washington entengui que per afrontar els problemes de fons al món, "el dret a l'autodeterminació és primordial". "I no només en el cas de Groenlàndia. Més val un món amb més estats i menys conflictes, que mantenir un status quo que no permet avançar", reivindica el dirigent de Junts. 

Amb tot, demana prioritzar els interessos de Catalunya, siguin dels pescadors catalans o les relacions institucionals. "Som una nació sense Estat sense seient al Consell Europeu. Com pot ser que 8 de 58 DO són reconegudes de dins del Mercosur? Això és perquè només hi ha Espanya i no Catalunya", reflexiona Sarri. Sobre les interferències de Musk a la democràcia europea, el dirigent juntaire vol remarcar que, a part de la desinformació global, "hi ha la que prové de certa premsa de Madrid". "Assenyalar Trump i callar sobre les notícies inventades contra l'independentisme, la llengua o l'escola és una hipocresia", subratlla Sarri.

Acte d'inici de campanya de Junts eleccions europees amb Aleix Sarri / Montse Giralt
Acte d'inici de campanya de Junts eleccions europees amb Aleix Sarri / Montse Giralt

ERC avisa de les polítiques “populistes” de Trump

Esquerra Republicana alerta de les "polítiques populistes" de Donald Trump. L'eurodiputada Diana Riba adverteix que el president electe nord-americà fa que hi hagi més "desconfiança en les institucions". "Té una política migratòria molt agressiva i verbalment fa que apugi el nivell de polarització. Afebleix la democràcia. Trump fa un atac directe dins del seu estat de dret, incidint en el Tribunal Suprem", diu Riba, que també carrega contra Trump pel "negacionisme climàtic". Riba, que es mostra preocupada, assegura que Trump és un "animal de trencar acords", però la republicana defensa que la Generalitat continuï mantenint relacions amb l'administració dels Estats Units. 

La dirigent republicana adverteix que les aliances de Trump amb partits com Vox poden afectar a minories nacionals. "L’extrema dreta construeix un model de societat de forts contra qui volen que desaparegui. Ens preocupa a tots", diu Riba, que també posa en el mateix sac Aliança Catalana. De fet, creu que Trump podria fer créixer a aquests dos partits: "Quan tens grans líders polítics que surten sempre als mitjans tenen un gran impacte a l’hora de fer extremisme polític. Això fa que l’extremisme polític del teu país creixi".

Entrevista a Diana Riba, candidata ERC eleccions europees 2024 / FOTO: Carlos Baglietto
Entrevista a Diana Riba, candidata d'ERC en les passades eleccions europees 2024 / FOTO: Carlos Baglietto

Vox se'n veu reforçat

Per la seva banda, Vox es veu reforçat un cop Trump torni a la Casa Blanca. Fonts del partit asseguren que el retorn de Trump "comportarà un nou impuls per als partits de dretes". "És una onada imparable i creiem que l'esquerra i el separatisme han desatès les necessitats reals dels catalans", afirmen des de Vox, que emmarquen la victòria de Trump en la batalla de les idees. Vox admet que han treballat lligams: "No és cap casualitat que Santiago Abascal sigui l'únic líder espanyol convidat a la presa de possessió". De fet, reivindiquen que els bons contactes del partit de Santiago Abascal aportarà una agenda intensa als Estats Units per "combatre l'agenda progre i woke". 

Tot i les mesures proteccionistes que pugui implantar Trump en detriment de l'economia catalana, des de Vox defensen que és normal que el líder republicà defensi els seus productors i la seva indústria. "El problema és que a Catalunya no defensem els nostres", asseguren des del partit d'Abascal, que considera que Catalunya hauria de focalitzar-se en com fer el producte competitiu. "No pot ser que a Catalunya s’estiguin venent per menys diners els tomàquets del Marroc. Hem d’acabar amb regulacions climàtiques i ecologistes i les burocràcies per fer que la nostra indústria sigui competitiva", asseguren. 

Per això, creuen que els partits convencionals estan caducs i que, juntament amb Aliança Catalana, "donem resposta a preocupacions dels catalans". "Tots els partits que qüestionen els mantres ideològics creiem que pujaran", pronostiquen des de Vox, que es consideren amb més capacitat que els de Sílvia Orriols per a representar això. Amb tot, demanen tancar totes les delegacions de la Generalitat a l'exterior, ja que "només serveixen per engrandir l'agència de col·locació del Govern de torn". "Més que per buscar els beneficis per a la indústria i economia catalana serveixen per promocionar l’agenda política del Govern de torn", asseguren. 

Donald Trump i Santiago Abascal / Europa Press
Donald Trump i Santiago Abascal / Europa Press

Els Comuns pronostiquen un retrocés de drets i llibertats

Els Comuns també es mostren preocupats pel retorn de Donald Trump a la Casa Blanca. La co-coordinadora d'Internacional de Catalunya en Comú i membre de l'executiva del partit, Júlia Miralles, assegura que és un pas endavant en el "retrocés de drets i llibertats". "És un pas endavant en el retrocés de drets i llibertats. Europa necessita convertir-se en un baluard dels drets i la democràcia", defensen des dels Comuns, que consideren que davant del "creixement de la internacional reaccionària" les forces d'esquerres han de veure l'europeisme com una defensa. De fet, pronostiquen que l'extrema dreta catalana i espanyola tindran "més capacitat de guanyar espais de poder". "Les esquerres hem de fer un front davant l’autoritarisme", reivindica Miralles, davant les aliances de Trump i Musk amb líders europeus com Meloni. 

Davant les polítiques proteccionistes, els Comuns aposten per un canvi de model productiu. També aposten perquè les oficines als Estats Units de la Generalitat segueixin apostant per la cooperació. "Cal intentar apropar-se als Estats Units que s’han de poder continuar treballant", assegura. 

La co-coordinadora d'Internacional de Catalunya en Comú i membre de l'executiva del partit, Júlia Miralles / Cedida
La co-coordinadora d'Internacional de Catalunya en Comú i membre de l'executiva del partit, Júlia Miralles / Cedida

La CUP alerta del "negacionisme" de Trump amb el canvi climàtic

La CUP, en aquesta línia, adverteixen del "negacionisme" climàtic de Donald Trump. "Ens afectarà a certes polítiques que han servit perquè no pugin els graus. S'accelerarà la destrucció dels ecosistemes", avisa Su Moreno, portaveu del Secretariat Nacional de la CUP. Amb tot, també alerta de la "naturalització i voluntat de destrucció dels serveis públics". "Això pot arribar a tenir un efecte similar amb certs desmantellament dels serveis públics de forma encoberta com a Catalunya", ha dit Moreno, que alerta d'un retorn al darwinisme social en el marc de la supervivència del més fort. 

L'anticapitalista reivindica el socialisme davant d'un "retorn als valors tradicionals del ptariarcat". "Són polítiques que retornen els drets adquirits, com el dret a l’avortament", ha dit Moreno, que pronostica que l'extrema dreta assumirà aquest discurs. De fet, creu que podria beneficiar a partits com Aliança Catalana i Vox. "Si el líder normal normalitza tot això, l’extrema dreta té via lliure per agafar aquests discursos", explica Moreno, que considera que Catalunya es pot veure perjudicada en els sectors alimentaris, l'energètic, així com en l'ecologisme, el feminisme i els serveis públics. "Des de la CUP volem reforçar i internacionalitzar la lluita contra el feixisme. Cal fer aliances a Europa i a Amèrica", reivindica. 

Su Moreno, portaveu del Secretariat Nacional de la CUP
Su Moreno, portaveu del Secretariat Nacional de la CUP

Aliança Catalana ho veu com a una oportunitat per a l'independentisme

Aliança Catalana veu el retorn de Donald Trump com una oportunitat per a la independència de Catalunya. "Portarà confrontació i fragmentació del bloc occidental", diu el secretari d’Estudis i Programes d'Aliança Catalana, Jordi Aragonès. De fet, posa d'exemple com en la seva primera etapa va arribar el Brexit, una OTAN qüestionada i una Unió Europea afeblida. "Pot donar força a moviments que volen replantejar la Unió Europea", diu Aragonès, que posa d'exemples el creixement de Le Pen a França, de Nigel Farage al Regne Unit, Meloni a Itàlia o Alternativa per Alemanya. "Per a l’independentisme és interessant, ja que per a un moviment separatista la situació més complicada seria si fos un bloc unitari. Si tot fos inqüestionable i tothom estigués dins la UE i no hi hagués cap marge d’anar a parlar amb algú altre seria molt més complicat assolir la independència", explica Aragonès. 

De fet, recorda com l'any 2017 el portaveu del govern d'Hongria va dir que s'havia de respectar el dret a l'autodeterminació dels catalans o com també Alternativa per Alemanya va demanar al Bundestag defensar l'independentisme català. "L'aleshores conseller d'Acció Exterior, Raül Romeva, no en va fer cas", diu resignat. Tot i això, Aragonès admet que la situació és diferent perquè l'independentisme no té majoria al Parlament i ja no és un moviment fort. Tot i les relacions entre Trump i Vox, Aragonès aposta perquè el president electe nord-americà doni suport "a qui més l'hi interessi". "Vox ha fet molt bé la seva feina d’anar a veure a congressistes republicans i amb qui mana, mentre l’independentisme no ha fet els deures", critica el dirigent d'Aliança Catalana, que creu que si l'independentisme fes les coses seriosament podria arribar a teixir aliances amb els nord-americans. "Mai entren gaire en conflictes interns", diu. 

Amb tot, creu que el problema més gran per a l'economia de Catalunya no serien els aranzels que pugui imposar Trump, sinó les regulacions d'Espanya i de la Unió Europea. Sobre si els anirà bé la victòria de Trump a nivell electoral i a les xarxes socials, Aragonès explica que és professor i que veu una "hegemonia de dretes dura" entre la joventut. "No sé si és per les xarxes, però el públic està canviant molt. No anirà malament que treguin els controls de verificació", admet Aragonès. 

Jordi Aragonès Aliança Catalana
Jordi Aragonès, secretari d’Estudis i Programes d'Aliança Catalana 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!