Els conservadors del CGPJ s'han obert ara a desbloquejar la renovació del Tribunal Constitucional, després que el govern espanyol hi hagi redoblat la pressió. Els vocals d'aquest grup ha assegurat que estan disposats a tancar aviat un acord i han convocat una reunió interna per a aquest dimecres, segons ha avançat El País aquest dimarts. Per la seva banda, els progressistes es reuniran dijous per debatre l'afer. Si bé no s'ha fixat encara una trobada formal de la comissió negociadora, vocals d'ambdós bàndols han mantingut contactes informals en els darrers dies i pretenen intensificar-los a partir de dimecres.
Ara per ara, un dels punts calents de la crisi en el Poder Judicial és tancar els recanvis al Constitucional. Estem pendents de quatre nomenaments: els dos que corresponen a l'executiu estatal i els dos que corresponen a l'òrgan de govern dels jutges. El termini que fixava la llei al CGPJ per fer-ho va acabar el passat 13 de setembre, amb l'excusa que els conservadors no trobaven candidats. De fet, van frustrar els plans de Carlos Lesmes, que volia dimitir un cop s'hagués tancat la renovació del tribunal de garanties. Però el trencament de les negociacions entre el PSOE i el PP ha fet despertar aquests vocals díscols.
La renovació del TC, una prioritat
Un dels vocals conservadors ha assegurat que "el temps apressa" i s'ha mostrat convençut que l'afer es podrà "reconduir" amb velocitat. És per això que el grup es veurà dimecres, amb la intenció d'acordar la seva estratègia per a la fase final de la negociació. De fet, els conservadors han responsabilitzat Lesmes d'interferir en les converses i de llastrar-les. Ara que ha renunciat, via lliure. Una sensació que, en certa manera, també comparteixen entre els progressistes: saben que l'única via per renovar el Constitucional és la negociació amb els conservadors, motiu pel qual es trobaran dijous i treballaran per tancar un acord al més aviat possible.
La renúncia del president del CGPJ i del Tribunal Suprem va precipitar la negociació entre els partits per pactar la renovació de l'òrgan, que va avançar positivament i els recanvis del Constitucional es van aparcar. Tanmateix, Alberto Núñez Feijóo va decidir trencar les converses per mor de la reforma del delicte de sedició i la suposada manca de garanties que ERC no entraria al TC. Llavors, el govern espanyol ha reactivat la renovació del tribunal de garanties perquè és el que realment li importa: vol formar-hi una majoria progressista. Entre altres coses, perquè encara s'ha de resoldre el recurs d'inconstitucionalitat de la reforma del poder judicial — que retalla el poder del CGPJ i li impedeix fer nomenaments si està en funcions.
La importància de renovar el TC
Si el recurs prospera i es retornen els poders a l'òrgan de govern dels jutges, es desbloquejaria el nomenament de la seixantena de vacants judicials que fa temps que s'arrosseguen. Es tractaria d'una situació problemàtica perquè significaria que un Poder Judicial en funcions i, per tant, amb encara majoria conservadora, podria realitzar tots aquests nomenaments i estendre encara més el conservadorisme arreu de la justícia. És per això que l'executiu estatal té pressa per tancar els recanvis del Constitucional, per intentar garantir que aquesta reforma segueixi en peu i poder treballar amb més tranquil·litat en la renovació del CGPJ.
Respecte de l'òrgan de govern dels jutges, la Moncloa estudia reformar les majories per renovar-lo sense el PP. Si ara cal una majoria de tres cinquenes parts de les Corts (210 diputats), la idea és reduir-la fins a la majoria absoluta de 176 diputats. És una reforma legislativa que compta amb tot el suport d'Unidas Podemos, fins al punt que Pablo Echenique va preguntar públicament sobre la qüestió. El pla A del PSOE és el pla B dels morats, ja que pensen que l'actual sistema està pensat per al bipartidisme i evitar una renovació unilateral.