Jordi Puig, el cònsol honorari de Filipines a Barcelona, va ser destituït pel govern filipí, a instàncies de l'executiu espanyol, a principis de gener, per la seva participació en les protestes contra la brutalitat policial de l'1-O. Va ser víctima de la purga organitzada pel Ministeri d'Exteriors contra els cònsols honoraris, que també va afectar el cònsol de Letònia, Xavier Vinyals; el de Bulgària, el futbolista Hristo Stoitxkov; i el de Finlàndia, Albert Ginjaume.
La comunitat filipina de Catalunya, integrada per 25.000 persones, s'ha vist molt afectada per la mesura, ja que ha suposat el tancament del consolat. Un dia al mes funcionaris de l'ambaixada a Madrid es desplacen a Barcelona, però no donen l'abast per cobrir les necessitats dels residents filipins. Avui els filipins s'han manifestat a la capital catalana per reclamar que es reobri el consolat. L'alcaldessa catalana els ha donat el seu suport i ha anunciat que l'Ajuntament s'ha posat en contacte amb l'ambaixada per mirar de resoldre-ho.
Els 25.000 veïns de BCN d'origen filipí esperen la reobertura urgent de l'oficina consular per tal de poder gestionar tràmits amb normalitat. Ens hem posat en contacte amb l'Ambaixada per agilitzar la situació. Esperem q molt aviat la reivindicació estigui resolta pic.twitter.com/owcA2GXybp
— Ada Colau (@AdaColau) 7 d’abril de 2018
També Oriol Amorós, secretari general d'Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat, ha mostrat la seva indignació pel tancament de la legació diplomàtica.
Concentració amb els catalans d’origen filipí que reclamen el retorn del Consulat de Barcelona.
— Oriol Amorós (@OriolAmoros) 7 d’abril de 2018
Essent majoria dins l’Estat espanyol han de fer 600 km innecessaris per a tràmits imprescindibles.
(Una més!) pic.twitter.com/urb0V7ITL0
Amorós ha recordat que hi ha més filipins a Catalunya que a la resta de l'Estat i que, a més a més, el port de Barcelona rep molts mariners filipins que necessiten sovint atenció consular urgent. I apunta que és sorprenent que no hi hagi consolat filipí a Barcelona, la ciutat del món que no és capital d'Estat amb més legacions diplomàtiques, després de Nova York.