La tensió amb l'Estat provocada pel procés independentista s'ha cobrat una nova víctima, el cònsol honorari de Finlàndia, Albert Ginjaume. El cònsol serà destituït el 28 de febrer, segons ha pogut saber El Nacional, arran de les pressions del Ministeri d'Exteriors damunt de la diplomàcia finlandesa després que Ginjaume, que és també secretari general del cos consular català, va convidar la presidenta de la Diputació i alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, a un dinar amb els cònsols acreditats a Barcelona.
El dinar, que es va celebrar el passat 1 de febrer a l'hotel World Trade Center, forma part de les trobades mensuals que organitza el cos consolar català amb personalitats del país.
El ministeri d'Alfonso Dastis ja va pressionar abans que se celebrés la trobada. Però les queixes van continuar després del dinar fins a aconseguir que l'ambaixada acceptés destituir al cònsol. Des del ministeri es retreia que Ginjaume havia convidat l'alcaldessa d'una ciutat que figura entre els municipis independentistes. La pressió va arribar fins al punt que l'ambaixada, que encapçala Tiina Jortikka-Laitinen, va haver d'optar per la destitució per evitar obrir un conflicte amb Espanya.
La invitació de Conesa a dinar era per raó de la seva responsabilitat a la Diputació de Barcelona, un òrgan vinculat a l'organització territorial de l'Estat, i per les seves responsabilitats en organitzacions municipalistes d'àmbit internacional, i aquestes van ser les qüestions que van centrar la reunió. Només la darrera pregunta d'un dels assistents, segons ha pogut saber El Nacional, va posar damunt la taula la situació política a Catalunya sobre la qual Conesa va explicar l'opinió personal.
Ginjaume és cònsol general honorari de Finlàndia a Catalunya des de fa més de sis anys. El 2013 va ser distingit amb la Comanda de l'Ordre del Lleó de Finlàndia, que és la més alta condecoració que el Govern finlandès concedeix a una persona estrangera i s'atorga a persones lligades de manera rellevant a la promoció i desenvolupament del país.
No és aquesta la primera baixa provocada pel procés entre el cos consolar català. L'octubre del 2016 va ser el cònsol de Letònia, Xavier Vinyals, qui va ser destituït. En el cas de Vinyals, la raó que es va argumentar va ser les seves obertes simpaties amb la causa independentista. De fet, el Govern espanyol li va retirar l'acreditació acusant-lo d'haver penjat una estelada en la façana del consolat l'11 de setembre.
A començaments de gener es va conèixer la destitució del cònsol de Filipines, Jordi Puig, per haver participat en la manifestació del 3 d'octubre, no en favor de la independència sinó en protesta per la violència policial en el referèndum de l'1-O.
En el cas del cònsol honorari de Finlàndia s'ha anat encara més enllà i se l'ha volgut expulsar per haver convidat la presidenta de la Diputació a una trobada amb el cos consolar.