El consolat dels EUA a Barcelona ha complert els 225 anys d'antiguitat, perquè es va crear l'any 1797, poc temps després que les excolònies britàniques d'Amèrica accedissin a la independència el 1783, segons ha recordat en un vídeo en català. El primer cònsol destinat a la capital catalana va ser William Willis, durant el mandat del segon president dels Estats Units, John Adams. I Barcelona va ser una de les primeres ciutats europees on els incipients EUA van desplegar la seva diplomàcia, més enllà de les capitals d'Estat, juntament amb Nàpols i Belfast. Per això el consolat nord-americà a la capital catalana és considerat un dels més antics del món.
Celebrem 225 anys a Barcelona! Avui fa exactament 225 anys del nomenament del primer cònsol dels Estats Units a la ciutat. Del primer, William Willis, a l’actual, Katie Stana, han passat més de 50 cònsols i més de dos segles d’història compartida. Aquesta és la nostra història: pic.twitter.com/RyovEtAlB5
— U.S. Consulate General Barcelona (@USConsulateBCN) December 29, 2022
Segons el consolat, el president Adams va decidir obrir aquesta presència consular a Barcelona "per afavorir el comerç entre el seu país, que tot just acabava de néixer, i una Catalunya que començava a despuntar a escala industrial". El primer cònsol, William Willis, era un capità de la Marina, de qui no es coneixen gaire més coses. Al llarg dels 225 anys d'història, el consolat ha tingut diverses ubicacions. Durant bona part de la segona meitat del segle XX, la seu era a la Via Laietana, el gran carrer amb ressons americans que va obrir Francesc Cambó. Més tard, l'any dels Jocs Olímpics, el 1992, es va traslladar al barri de Sarrià en una mansió noucentista de l'arquitecte Enric Sagnier. Inicialment es va ubicar a la plaça Catalunya, cantonada amb la Rambla.
Durant els 225 anys del consolat, que no va interrompre la seva activitat ni durant les dues Guerres Mundials, ni durant la Guerra Civil Espanyola, hi han passat un total de 53 cònsols. I l'actual diplomàtica que ocupa el càrrec, Katie Stana, és la cinquena dona que ho fa. "El món fa 225 anys era molt diferent del món d'avui. Però el nostre compromís resta intacte", manifesta en el vídeo.
Catalunya i Barcelona tenen un gran potencial econòmic que s'uneix a una situació geoestratègica rellevant al sud-oest d'Europa, i això ha fet que tinguin interès diplomàtic. La capital catalana és la que té més consolats del món després de Hong Kong i Nova York, ciutats de reconeguda importància mundial. Algunes legacions destinades a Barcelona, com el consolat d’Holanda, són molt antigues i es remunten al segle XVII, i en total n'hi ha un centenar.