El Parlament de Catalunya acull aquest dilluns el ple inaugural de la 15a legislatura, moment en què es constituirà la Mesa del Parlament. Així, durant la jornada, els 135 diputats i diputades hauran d'elegir la presidència, les dues vicepresidències i les quatre secretaries de la Mesa. Finalment, Carles Puigdemont, Lluís Puig i Rubén Wagensberg podran participar en la votació, malgrat la sentència del Tribunal Constitucional que anul·la el vot a distància de Lluís Puig l'abril de 2023. Aquest primer ple estarà presidit pel diputat de més edat entre els presents, assistit pels dos més joves en qualitat de secretaris i, per tant, està previst que siguin Agustí Colomines (Junts+), de 66 anys, i les secretàries, Júlia Calvet (Vox), de 23, i Mar Besses (ERC), de 25. Segueix en directe l'última hora de la constitució de la Mesa del Parlament.
- Així es constitueix la Mesa del Parlament: quines combinacions són possibles?
-
ERC desafia el TC i accepta el vot de Puigdemont, Puig i Wagensberg en la constitució del Parlament
Fins aquí el directe d'ElNacional.cat per seguir l'última hora de la constitució de la Mesa del Parlament de Catalunya.
El PP es nega a ser la crossa del PSC. El líder dels populars a Catalunya, Alejandro Fernández, ha afirmat que no tornaran a reglar res a ningú "gratia et amore", és a dir, desinteressadament. "Qui vulgui parlar amb nosaltres haurà de respectar-nos d'igual a igual", ha escrit a X.
La historia del PP catalán ha sido siempre la de sacrificar nuestras ideas y nuestro prestigio al servicio de un supuesto "bien superior": antes ser palanganeros de CIU y ahora del PSC. Y los mismos que nos exigen ese sacrificio, luego nos desprecian por "no tener personalidad…
— Alejandro Fernández (@alejandroTGN) June 10, 2024
Sílvia Paneque felicita Josep Rull, nou president de la Mesa. En una piulada, la socialista ha felicitat el de Junts, i s'ha referit a ell com a "molt honorable". Paneque, que ha quedat en segona posició, ha assenyalat que el nou mandat que s'enceta aquest dilluns "ha d’atrapar les fites més altes de rigor democràtic, de progrés i de plenitud, que exigeix escoltar la gent i comptar amb tothom".
Felicitats a Josep Rull, @joseprull, Molt Honorable nou president del Parlament de Catalunya a la XV Legislatura. En aquest nou mandat, el nostre país ha d’atrapar les fites més altes de rigor democràtic, de progrés i de plenitud, que exigeix escoltar la gent i comptar amb…
— Sílvia Paneque (@SilviaPaneque) June 10, 2024
La CUP lamenta que Junts no hagi donat suport a ERC per presidir el Parlament | Berto Sagrera. En un comunicat, els anticapitalistes han criticat que Junts no hagi fet president de la Mesa un republicà. La formació defensa que aquest gest s'hauria traduït en un acord "més ampli" i hauria comptat amb el vistiplau dels Comuns. La CUP ha explicat que ha mantingut negociacions amb Junts, ERC i els Comuns per conformar una mesa antirepressiva. Finalment ha donat suport al candidat de Junts, Josep Rull, en una aliança amb els de Puigdemont i ERC.
Els Comuns lamenten que ERC hagi donat suport a Junts. "ERC tenia els vots necessaris per presidir el Parlament", ha afirmat David Cid en roda de premsa. "No té sentit que acabi presidint la Mesa algú de convergència, de Junts, tenint una majoria progressista a la cambra", ha continuat. El portaveu ha afirmat que els de Junts els han ofert un lloc a la Mesa a canvi dels seus vots. De cara als acords de govern, Cid ha subratllat que cal aconseguir un executiu progressista al Parlament.

Vox presentarà una querella als membres de la mesa d'edat que han acceptat el vot dels diputats exiliats. El president, Agustí Colomines (Junts+), i la secretària d'ERC, Mar Besses, "han passat olímpicament del reglament i de la sentència del Tribunal Constitucional", ha assenyalat Joan Garriga. En roda de premsa, el de Vox ha lamentat que la Mesa tingui un president "sectari" que "menteixi" i ha defensat la justícia espanyola, que "no fa política" sinó que aplica les lleis.
ERC desvincula les negociacions de la Mesa de les del Govern. Vilalta ha explicat que ara que s'ha constituït l'òrgan del Parlament s'enceta una nova etapa per discutir el nou govern. La republicana assegura que fins ara només s'han centrat a negociar la Mesa.
Marta Vilalta (ERC) ha dit que l'oferta del PSC de donar-los la presidència estava "condicionada". La republicana no ha volgut donar més detalls de les negociacions.
Marta Vilalta (ERC) ha dit que la formació republicana ha estat "extremadament generosa" durant les negociacions. "Vam prioritzar la Mesa antirepressiva abans que la presidència perquè al Parlament s'hi pugui parlar de tot i que puguin votar els diputats que es troben a l'exili", ha afegit.
Marta Vilalta (ERC) treu pit de la Mesa antirepressiva. "Aquest és l'objectiu que ens havíem marcat", ha assenyalat. La republicana ha dit que han treballat fins a l'últim minut per tirar endavant l'acord i que aquest "ha sortit bé". Vilalta ha explicat que a la primera volta han decidit votar en blanc per "no ensenyar totes les cartes" i evitar que es torcés la configuració de la Mesa.
Alícia Romero (PSC) titlla de "discurs del passat" el parlament de benvinguda de Josep Rull. Quan se li ha preguntat sobre l'anomenada "Mesa antirepressiva", la socialista ha recordat que els indults i la llei d'amnistia ha tirat endavant gràcies al govern de Pedro Sánchez. "No se'ns pot acusar de repressius, hem treballat com el qui més perquè la situació millori a Catalunya", ha afirmat.
Alícia Romero (PSC) ha insistit que treballaran per aconseguir la majoria progressista "que han demanat els ciutadans a les urnes". "Volem un govern que es posi a treballar i que no faci perdre el temps a ningú", ha afirmat.
El PSC vol una majoria progressista amb ERC i Comuns. En la roda de premsa posterior a la configuració de la Mesa, Alícia Romero ha avisat que el pacte que s'ha vist aquest dilluns entre Junts, ERC i la CUP per donar presidència a Rull "no és una majoria operativa per governar". La socialista ha assenyalat que aquesta fórmula ja va fracassar a l'anterior legislatura i ha recordat que els tres partits "no tenen els suports suficients" per formar govern. Romero ha dit que a l'únic que poden aspirar les tres formacions és a "bloquejar" Catalunya. "Nosaltres esperem que no succeeixi, creiem que Catalunya no pot perdre el temps", ha afegit.
Els grups parlamentaris s'hauran de constituir en el termini de vuit dies hàbils a partir de l'endemà de la constitució del Parlament, amb un escrit adreçat a la Mesa que han de signar tots els diputats que volen constituir el grup i en què han de fer constar la denominació del grup, els noms de tots els membres i els de les persones que els representen.
A banda de la trobada amb el president de la Mesa sortint, també és tradició que el president elegit surti del Palau perquè la formació de gala del Cos de Mossos d'Esquadra li reti honors per primer cop com a president de la nova legislatura.
La Mesa del Parlament manté la majoria independentista amb dos llocs per a Junts i dos per a ERC | Nura Portella. Tot i que les urnes el 12 de maig van esborrar la majoria independentista del Parlament de Catalunya, la Mesa la conservarà després que Junts, ERC i la CUP hagin arribat a un acord en el primer ple de la legislatura. A banda de la presidència per a Josep Rull, Raquel Sans, portaveu d'ERC, serà la vicepresidenta primera de la institució en arreplegar també els vots de Junts i la CUP. Glòria Freixa, de Junts, i Juli Fernández, d'ERC, seran dos dels secretaris de la Mesa.

Josep Rull es reuneix amb la presidenta del Parlament sortint, Anna Erra. Acabada la sessió constitutiva, és tradició que el president sortint faci el traspàs simbòlic del càrrec lliurant-li la carta que el darrer president del Parlament a l'exili, Francesc Farreras, va enviar des de Mèxic el 1980, cinc dies abans que se celebressin les primeres eleccions al Parlament restablert, a qui fos elegit president de la cambra per explicitar que renunciava al càrrec, passava el relleu al nou president i donava suport a la Generalitat restablerta. Aquesta trobada es fa al despatx d'audiències de la presidència.

El ple del Parlament ha durat tres hores. Un cop aixecada la sessió, els diputats que han donat suport a Rull l'han felicitat pel nou càrrec. El de Junts s'ha mostrat content i ha saludat efusivament el president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, i altres republicans.

El president del Parlament, Josep Rull, ha finalitzat el seu discurs i ha donat per constituïda la nova Mesa del Parlament. A continuació, els diputats s'han alçat per cantar l'himne de Catalunya.
Rull ha reiterat el seu compromís amb la democràcia. "En un parlament s'ha de poder parlar de tot i s'ha de poder fer política sense pressions", ha afirmat. En aquest sentit, ha indicat que és una "anomalia" que el poder judicial decideixi qui es pot presentar a unes eleccions, o que se cessin càrrecs polítics.
El president de la Mesa, Josep Rull, ha dit durant el seu discurs que Catalunya ha de ser un país on funcioni l'ascensor social i ha assenyalat l'educació com a l'element per lluitar contra les desigualtats. Rull ha alertat, però, que per cohesionar la societat cal "ser conscient" de les pors i els neguits dels ciutadans i "desmuntar els mites" des del Parlament.
Josep Rull, president de la Mesa del Parlament, ha afirmat que la cambra catalana ha de treballar per "una prosperitat compartida, i una nació que conservi les arrels, integri els nouvinguts i que faci de la llengua un element de cohesió". "Cal estar a l'altura", ha dit.
La mesa d'edat desafia el TC i accepta els vots de Puigdemont i Puig: el PP ho recorrerà | Pedro Ruiz. La mesa d'edat del Parlament, amb majoria independentista, ha decidit acceptar la delegació de vot dels dos diputats de Junts+ a l'exili, Carles Puigdemont i Lluís Puig. La decisió ha estat validada pel seu president, Agustí Colomines (Junts+), i la secretària d'ERC, Mar Besses; mentre que l'altra secretària de l'òrgan rector, Júlia Calvet, hi ha votat en contra.
"Avui aquesta constitució del Parlament representa que l'esperança és més poderosa que la por", ha afirmat Rull recordat la seva estada a la presó.
Ja com a president de la Mesa, Josep Rull dirigeix les primeres paraules a la presidenta del Parlament sortint, Anna Erra, i la resta de membres de la Mesa. "M'agradaria en aquesta presidència poder tenir la vocació de servei d'Erra", ha dit. A banda, ha recordat els exiliats Carles Puigdemont, Lluís Puig i Rubèn Wagensberg, i ha assenyalat que la nova configuració de la cambra ha de donar-los "esperança".
El president de la mesa d'edat, Agustí Colomines, ha demanat als nous membres de la mesa que ocupin els seus llocs a la taula presidencial.
Els diputats que ocuparan les quatre secretaries de la Mesa del Parlament són Glòria Freixa (Junts), Juli Fernández (ERC), Rosa Maria Ibarra (PSC) i Judith Alcalá (PSC). Pere Lluís Huguet, del Partit Popular, ha quedat fora de la Mesa per un vot. Surten elegits, per ordre correlatiu, els diputats amb més suports a la votació.
En aquests moments, s'està fent l'escrutini de l'última votació. Aquesta vegada s'escolliran les quatre secretaries. El procediment per fer-ho seguirà el mateix mecanisme que la votació per decidir les vicepresidències i seran elegits els diputats que assoleixin més vots, novament per ordre correlatiu.
L'independentisme arriba a un pacte per aconseguir una Mesa antirepressiva. Després de nomenar president de la Mesa Josep Rull (Junts), Raquel Sans (ERC) ha sortit elegida vicepresidenta primera amb el suport de 59 diputats, que són els que sumen els tres grups independentistes. David Pérez, del PSC, ha comptat amb 42 vots.
Puigdemont celebra la presidència de Rull. El president a l'exili ha felicitat Josep Rull després que hagi estat nomenat president de la Mesa amb els vots de Junts, ERC i la CUP. "Una presidència del Parlament de Catalunya decidida colze a colze i amb discreció amb ERC i la CUP", ha escrit a X. Puigdemont ha agraït a les expresidentes de la cambra Laura Borràs i Anna Erra, i a l'exsecretària de la Mesa Aurora Madaula, la feina feta els darrers anys.
Felicitats, MHP @joseprull!. Una presidència del @parlamentcat decidida colze a colze i discreció amb @Esquerra_ERC i @cupnacional.
— krls.eth / Carles Puigdemont (@KRLS) June 10, 2024
Un agraïment a les presidentes @LauraBorras i @Anna_Erra i la secretària de la mesa @Aurora_Madaula, per la feina gens fàcil de tots aquests anys. pic.twitter.com/vaXwF3ts7h
Els diputats Raquel Sans (ERC) i David Pérez (PSC) seran els vicepresidents de la Mesa del Parlament.
Les secretàries de la mesa d'edat estan cridant, per ordre alfabètic, els diputats per fer la segona votació, que servirà per escollir les dues vicepresidències de la Mesa. Aquesta vegada seran elegits els dos diputats que obtinguin més suports, per ordre correlatiu.
Josep Rull, escollit nou president del Parlament de Catalunya amb els vots de Junts, ERC i la CUP | Marta Lasalas. Rull ha sortit escollit en segona votació gràcies als vots a favor de Junts, ERC i la CUP, amb els quals ha derrotat la candidata del PSC, Sílvia Paneque. Esquerra i CUP, però, han deixat clar el recel amb què han fet costat a la presidència de Junts i en primera volta, Rull només ha rebut el vot dels 35 diputats de Junts atès que ERC i la CUP han votat en blanc. El PP, Vox i els Comuns han votat el seu propi candidat i Aliança Catalana ha fet vot nul.

La segona i definitiva votació per escollir la presidència de la Mesa dona la victòria a Josep Rull, que ha obtingut més vots que Sílvia Paneque. La diferència ha estat de 17 vots: Rull n'ha aconseguit 59 i Paneque, 42. Aquesta vegada no ha estat necessari arribar als 68 vots per presidir l'òrgan. El de Junts ha obtingut 35 vots a la primera ronda.
Picabaralla al plató d'ElNacionalTV sobre si el PSC és de dretes o no. Toni Bolaño contra Montserrat Dameson, Lluís Carrasco i Montserrat Nebrera. Tot, després de saber que el candidat dels socialistes a presidir el Parlament era fins fa uns dies Ramon Espadaler —al final, com hem vist, ha sigut Sílvia Paneque | VÍDEO
Els vots en blanc d'ERC i la CUP fan perillar la presidència de Junts. Tant els republicans com els cupaires han decidit votar en blanc en la primera ronda de votacions. Si es decanten per jugar aquesta mateixa carta a la segona ronda, el candidat de Junts, Josep Rull, no obtindria els suports necessaris per superar la candidata socialista, que seria nomenada presidenta de la Mesa del Parlament.
S'inicia la segona ronda de votacions per elegir el president de la Mesa. Aquesta vegada només entren en joc els dos diputats amb més suports a la primera ronda: Sílvia Paneque (PSC) i Josep Rull (Junts). Serà escollit el que obtingui més vots.
El recompte final dona la majoria de votos a Sílvia Paneque, però no arriba als 68 vots, la xifra absoluta necessària per presidir la Mesa. En segona posició ha quedat Josep Rull. ERC i CUP han votat en blanc aquesta primera volta.
A banda, el portaveu del grup parlamentari de Vox ha demanat reconsiderar els vots dels exiliats, esmena que no ha estat acceptada per Colomines.
En el programa especial d'ElnacionalTV, el periodista Toni Bolaño ha explicat que aquest diumenge hi havia acord entre el PSC i ERC, però que els republicans haurien canviat d'opinió a última hora. "És una decisió personal de Marta Rovira", ha dit | VÍDEO
Si cap diputat no assoleix aquesta majoria en aquesta primera ronda, es repeteix la votació entre els dos que han obtingut més vots i és elegit el que n'obté més.
En la primera votació s'elegeix el president de la Mesa del Parlament. El candidat proposat pel càrrec ha d'aconseguir el suport de la majoria absoluta de la cambra, és a dir, d'un mínim de 68 diputats dels 135.
Les secretàries de la mesa d'edat comencen a obrir els sobres amb els noms dels candidats a presidir la Mesa del Parlament. Per ara, els noms més sonats són Josep Rull i Sílvia Paneque.
Els consellers del Govern en funcions han votat després que ho fessin els diputats de la nova legislatura. Els últims que han dipositat la papereta a l'urna han estat els membres de la mesa d'edat.
Lluís Puig ha parlat amb TV3 aquest dilluns sobre el seu imminent retorn a Catalunya. Puig confia que la llei d'amnistia es publiqui demà dimarts i que tant ell com Carles Puigdemont puguin tornar pel debat d'investidura, "a tot tardar el 25 de juny". "Estic convençut que el jutge Pablo Llarena aixecarà les mesures cautelars quan es publiqui la llei al BOE, o quatre dies després".
Sílvia Orriols, la líder d'Aliança Catalana, ha votat amb una barretina a la mà. La barretina pertany al seu avi i ja la va lluir el 12-M, el dia que es van celebrar els comicis al Parlament de Catalunya.
Avui, la barretina del meu avi entrarà al Parlament de Catalunya.
— Sílvia Orriols (@orriolsderipoll) June 10, 2024
L'amor a la terra, el preludi de la reconquesta...#SalvemCatalunya amb ALIANÇA CATALANA #EstatCatalà
El ple haurà d'elegir en total set càrrecs de la Mesa. Els diputats faran tres votacions: la primera escollirà la presidència del Parlament; a continuació, es triaran les dues vicepresidències, i finalment, les quatre secretaries. En cada votació, les paperetes han de contenir el nom d'un sol diputat. Si en contenen més d'un, o altres noms, o són il·legibles, es consideren nul·les, i si no tenen cap indicació escrita es consideren vots en blanc.
Besses (ERC) està cridant els diputats perquè s'aixequin i dipositin a l'urna una papereta amb el nom de la persona que volen que presideixi la Mesa del Parlament de Catalunya.
Colomines no ha donat la paraula a Vox, que també s'ha posicionat en contra del discurs. El president de la mesa d'edat ha procedit a explicar el funcionament de la primera votació. Wagensberg ha delegat el seu vot a la diputada Marta Vilalta, ja que es troba de baixa mèdica. Així mateix, Puigdemont i Puig, han delegat el vot a favor del diputat Albert Batet. Les peticions han estat acceptades per la mesa.
L'altra secretària de la mesa d'edat, Júlia Calvet (Vox), ha acabat de llegir la llista dels diputats elegits als comicis del 12-M. El líder del PP, Alejandro Fernández, ha demanat la primera paraula. Ha estat llavors quan s'ha produït la primera enganxada de la legislatura. "S'ha normalitzat la utilització dels discursos institucionals per fer valoracions polítiques" no imparcials, ha dit amb relació al discurs de Colomines. "No és representatiu de la majoria de Catalunya", ha afegit el popular. Alejandro Fernández amenaça de presentar un recurs davant del Tribunal Constitucional si s'accepten els vots de Carles Puigdemont i Lluís Puig.
Esquerra Republicana ha deixat l'escó 76 del Parlament buit. Aquesta butaca, al costat de Najat Driouech i que toca al passadís, és la que correspon al diputat Ruben Wagensberg, que es troba a l'exili. D'aquesta manera, com ho ha fet els darrers mesos des que Wagensberg és a Ginebra, Esquerra ha volgut fer evident a l'hemicicle els casos encara existents de repressió contra l'independentisme.
Mar Besses (ERC), amb títol de secretària de la mesa d'edat, està llegint els noms dels diputats electes que constituiran la nova legislatura al Parlament de Catalunya.
El president a l'exili, Carles Puigdemont, i el secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, estan seguint junts la sessió constitutiva del nou Parlament de Catalunya des de Waterloo. Turull ha publicat un missatge a X amb una fotografia en què apareixen els dos davant d'una pantalla seguint la sessió.
Sempre és emotiva i solemne la sessió constitutiva del @parlamentcat. I així ha de ser. La darrera sessió constitutiva la vaig seguir des de la cel·la de la presó. Avui ho faig des de Waterloo al costat del MHP @KRLS en els, espero, darrers dies del seu exili. pic.twitter.com/RlSFcbNMVU
— Jordi Turull i Negre (@jorditurull) June 10, 2024
El president de la mesa d'edat, Agustí Colomines, ha enviat un missatge de suport al president a l'exili, Carles Puigdemont, i els consellers que continuen a l'exili, i ha lamentat que encara no puguin ser a Catalunya per culpa de la repressió de l'estat espanyol. "Tots els demòcrates estan amenaçats", ha alertat.
Colomines (Junts), historiador de professió, ha abordat temes com el feminisme, la lluita de classes i la separació de poders en el seu discurs de benvinguda. També ha parlat del dret a decidir, "un dret que ha d'assegurar la democràcia". El president de la mesa d'edat ha dit que el populisme és una amenaça per a la democràcia i ha afirmat que Catalunya encara està vivint les represàlies de l'article 155. "Ara hi ha periodistes a Madrid que denuncien el lawfare, aquí fa temps que sabem què és", ha assenyalat.
🔴ÚLTIMA HORA | Junts, ERC i la CUP tanquen un acord perquè Josep Rull sigui president del Parlament.
El president de la mesa d'edat, Agustí Colomines (Junts), carrega contra els jutges espanyols durant el seu discurs afirmant que aquests tenen un protagonisme "exagerat" en la democràcia de l'Estat. En aquest sentit, Colomines ha subratllat que cal un estat que "revisi" les lleis per garantir la democràcia del país i la seguretat de ciutadans. "Vivim una època de vulneració de les llibertats arreu del món", ha dit. "Les lleis estan al servei de la democràcia", ha etzibat.
El president de la mesa d'edat, Agustí Colomines (Junts), ha procedit a llegir un discurs abans d'iniciar el procediment per configurar la Mesa del Parlament. Colomines ha dit que se sent "honorat" de presidir durant unes hores la cambra catalana i ha defensat que "no hi ha res que enforteixi més una democràcia que el pluralisme". "L'essència de la democràcia ha de garantir que totes les veus puguin ser escoltades excloent-ne aquelles que van en contra dels drets fonamentals", ha expressat.
Ja ha començat el ple del Parlament de Catalunya per constituir la Mesa. La mesa d’edat serà l'encarregada de regir el primer ple, i la presidirà el diputat de més edat, en aquest cas, Agustí Colomines, de Junts. Les diputades més joves, Mar Besses (ERC) i Júlia Calvet (Vox), assumiran els títols de secretàries.
Els diputats electes ja són a la cambra per prendre possessió del càrrec i establir les noves majories al Parlament de Catalunya. Als comicis del 12-M, els catalans van donar al PSC 42 diputats; a Junts, 35; a ERC, 20; al PP, 15; a Vox, 11; als Comuns, 6; a la CUP, 4; i a Aliança Catalana, 2.
En cas d’empat en l’elecció de la presidència, les vicepresidències o les secretaries, s’ha de repetir l’elecció, i si la paritat persisteix després de quatre votacions es considera elegit el candidat del grup parlamentari amb més diputats.
El president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, acaba d'arribar al Parlament de Catalunya. També ha entrat l'actual consellera d'Educació, Anna Simó, i el titular del Departament d'Empresa i Treball, Roger Torrent. Es preveu que el ple de constitució de la Mesa comenci a les 16 hores.

En la primera votació s'elegeix el president, que obté el suport de la majoria absoluta de la cambra, és a dir, d’un mínim de 68 diputats dels 135. En la votació per a les vicepresidències són elegits els dos diputats que obtenen més suports per ordre correlatiu. I per últim, en la votació per a les secretaries són elegits els quatre diputats que també assoleixen més vots, novament per ordre correlatiu.
A menys de mitja hora de començar el ple de constitució de la Mesa del Parlament, els Comuns han anunciat que la seva candidata a presidir l'òrgan serà Susana Segovia. Segons fonts del partit, els de Jéssica Albiach votaran la seva candidata en la primera ronda de votacions i s'abstindran en la segona.
Per triar els 7 càrrecs de la Mesa, el Ple ho farà en tres rondes de votacions per designar, per aquest ordre, la presidència del Parlament, les dues vicepresidències i les quatre secretaries. Les votacions es fan mitjançant paperetes que els diputats dipositen en una urna. En cada votació, les paperetes han de contenir el nom d’un sol diputat. Els diputats que són membres del Govern en funcions i els de la mesa d’edat són els últims a votar.
Programa de TV en directe a El Nacional per seguir la constitució del Parlament. El programa començarà a les 16:00 i es podrà veure a la web del diari o al seu canal de Youtube.
Els Comuns presentaran el seu candidat a presidir el Parlament. Fonts del partit asseguren que no donaran suport ni per acció ni per omissió a Junts.
El líder del PP al Parlament de Catalunya, Alejandro Fernández, ha denunciat que els populars seran "víctimes d'un cordó sanitari" per part del PSC i els partits independentistes. En una piulada, Fernández ha lamentat que els excloguin de la Mesa del Parlament malgrat tenir 15 diputats a la cambra i ha assenyalat que, en canvi, hi hagi sobre la taula la possibilitat de donar-los representació als Comuns amb només sis diputats. "Seguirem defensant els nostres principis i valors fins que es congeli l'infern", ha escrit.
Pues bien, como era previsible, todo indica que seremos víctimas de un "cordón sanitario" para que esté en la Mesa el que saca 6 (Comunes) y no los que tenemos 15.
— Alejandro Fernández (@alejandroTGN) June 10, 2024
Así se las gastan PSC e indepes en Cataluña.
No pasa nada: seguiremos defendiendo nuestros principios y valores…
En el primer ple, que inaugurarà la legislatura, els diputats elegiran els set càrrecs de la Mesa: la presidència, les dues vicepresidències i les quatre secretaries. La sessió constitutiva és presidida inicialment pel diputat de més edat entre els presents, assistit pels dos més joves en qualitat de secretaris. És el que s’anomena “mesa d’edat”. En aquesta ocasió, és previst que el president de la mesa d’edat sigui Agustí Colomines (Junts+), de 66 anys, i les secretàries, Júlia Calvet (Vox), de 23, i Mar Besses (ERC), de 25. Tots tres són diputats per primer cop.
El candidat proposat per Junts, Josep Rull, ja va estar a la Mesa, com a secretari tercer amb Núria de Gispert a la presidència, va ser conseller de Territori i Sostenibilitat al Govern de Carles Puigdemont. Per la seva participació en el referèndum de l'1-O va ser condemnat a deu anys i sis mesos de presó i inhabilitació absoluta per sedició. Va ser amnistiat pel govern de Pedro Sánchez.
El grup parlamentari del PSC es reuneix quan falta una hora per l'inici del ple que decidirà la configuració de la Mesa del Parlament.

El ple del Parlament començarà a les 16:00 hores, amb la Mesa d'Edat que presidirà el diputat de Junts, Agustí Colomines, de Junts, acompanyat dels dos diputats més joves Júlia Calvet de Vox i Mar Besses d'ERC, que s'encarregaran de les dues secretaries. La Mesa haurà de ventilar abans que començar les votacions, què fer amb els vots de Carles Puigdemont i Lluís Puig, després que el TC va tombar la setmana passada el vot a distància de Puig la darrera legislatura.
Programa de TV en directe a El Nacional per seguir la constitució del Parlament. El programa començarà a les 16:00 i es podrà veure a la web del diari o al seu canal de Youtube.
Dels 135 diputats del nou Parlament -la majoria absoluta està en 68 escons-, 42 són del PSC, 35 de Junts, 20 d'ERC, 15 del PP, 11 de Vox, 6 de Comuns Sumar, 4 de la CUP i 2 d'Aliança Catalana.

Acabades les votacions, els nous set membres de la mesa es posaran les medalles d'honor del Parlament i el president es dirigirà a la Cambra. Si es tria un president diferent del de la legislatura actual, és tradició que l'anterior faci entrega de la carta que el darrer president del Parlament a l'exili, Francesc Farreras, va enviar des de Mèxic el 1980.
I què es diu des de Madrid? De moment, el Partit Popular deixa el posicionament en l’elecció de la Mesa del Parlament en mans del PP català. “Seran ells els que prenguin la decisió sobre què fer”, ha explicat el portaveu del PP, Borja Sémper, que ha destacat que aquesta és una postura “ferma i adoptada amb tot el rigor” per la direcció de la formació. En una roda de premsa a la seu del carrer Gènova, Sémper s’ha mostrat “sorprès” pel fet que ara, després d’anys d’aliança entre el PSOE i l’independentisme, el context polític sigui aquest: “Tot aquest camí per arribar a una mena de punt d’inici”.
A l'escenari d'un empat a l'elecció de la Presidència, vicepresidències o secretaries de la Mesa, cal repetir l'elecció. Si passades quatre votacions la paritat persisteix, es considerarà elegit el candidat del grup parlamentari amb més diputats.
En primer lloc, el ple haurà d'escollir els set membres de la Mesa, en tres rondes de votacions que es faran mitjançant paperetes que els diputats dipositaran a una urna. La primera serà per triar el nou president, que necessitarà el suport d'un mínim de 68 diputats dels 135 totals i, en el cas que cap candidat no arribi a aquesta majoria, es repetirà la votació entre els dos més votats i es nomenarà el que obtingueu més vots.
El ple de constitució començarà a les 16.00 hores i servirà per escollir el president de la cambra, els dos vicepresidents i els quatre secretaris de la Mesa. El president del Parlament és qui, posteriorment, proposa un candidat a president de la Generalitat.
Programa de TV en directe a El Nacional per seguir la constitució del Parlament. El programa començarà a les 16:00 i es podrà veure a la web del diari o al seu canal de Youtube.
Oriol Junqueras atén els mitjans en acabar la reunió de l'executiva d'ERC: "Avui el més important és la votació de la mesa del Parlament. Avui també he formalitzat la meva dimissió com a president del partit. Tot segons el que ja estava previst. Amb moltes ganes d'ajudar i d'escoltar tothom".
La ‘tele’ d’El Nacional emetrà aquest dilluns un programa especial en directe per seguir la constitució del Parlament de Catalunya. L’espai començarà a les 16:00 a través de la portada del diari o bé a través del canal propi de Youtube i acabarà quan s’hagin aclarit els principals interrogants de la jornada, especialment qui serà el nou president o presidenta de la cambra catalana. Serà una tarda políticament molt interessant perquè hi ha diverses incògnites que, a hores d’ara, no han quedat resoltes.
Josep Rull ha de sumar als 35 diputats de Junts, els 20 d'ERC, per vèncer al candidat del PSC, la formació que amb 42 vots, va guanyar les eleccions, encara que comptés amb els 6 diputats dels Comuns. Aquesta combinació, però, funcionaria sempre i quan PP i Vox votin als seus propis candidats. En cas que els populars votessin el candidat del PSC, a canvi de garantir-se un lloc a la Mesa, la presidència seria per al PSC, amb una suma que repetiria la famosa combinació que va portar Collboni a l'alcaldia de Barcelona.
El ple d'aquest dilluns està ple d'incògnites. Una d'elles és si la Mesa d'Edat que presidirà la sessió constitutiva del nou Parlament, accepta o rebutja les peticions de vots telemàtics i delegats després que el Tribunal Constitucional (TC) hagi acordat anul·lar el vot telemàtic del diputat i exconseller resident a l'estranger Lluís Puig en estimar un recurs d'empara que va presentar el PSC-Units contra els acords de la Mesa que van permetre el vot del diputat de Junts.

🔴 Junts proposa Josep Rull com a president del Parlament. La votació es farà aquesta tarda i el exconseller necessita el suport d'ERC
El ple començarà amb una Mesa d'Edat formada per Agustí Colomines (Junts), Mar Besses (ERC) i Júlia Calvet (Vox) que podria admetre aquests vots tot i l'oposició del TC, que dimecres va anul·lar el vot telemàtic de Puig durant la passada legislatura arran d'un recurs del PSC.
Divendres passat, Toni Comín assegurava que Junts desoirà la sentència del TC i comptabilitzarà els vots de Carles Puigdemont i Lluís Puig. El candidat va insistir que Junts no es pot plegar a un ús antidemocràtic dels tribunals.
La sessió, que s'allarga habitualment entre dues i tres hores, és presidida inicialment pel diputat de més edat, assistit pels dos més joves en qualitat de secretaris, per la qual cosa es preveu que Agustí Colomines (Junts+), de 66 anys, sigui el president i Júlia Calvet (Vox), de 23, i Mar Besses (ERC), de 25, siguin les secretàries. És a dir, la Mesa d'Edat és de majoria independentista.
Per afegir més incògnites a l'equació, caldrà veure si es tenen en compte els vots dels diputats de Junts Lluís Puig i Carles Puigdemont, que es troben a l'exili.
En l'elecció del president del Parlament, surt elegit el diputat que obté el suport de la majoria absoluta de la cambra, 68 diputats. Si cap d'ells no assoleix aquesta majoria, es fa una segona volta amb els dos que han obtingut més vots i és escollit president el que n'obté més en aquesta segona elecció. La votació és secreta i en urna. En la votació dels vicepresidents i dels secretaris s'escullen, per ordre correlatiu, els diputats que tenen més suport en cadascuna de les votacions.
L'independentisme tampoc no ha revelat encara cap nom de candidats a la presidència, amb la incògnita de si donarà suport en bloc a un candidat de Junts, grup més nombrós, o d'ERC, amb l'objectiu d'atraure els comuns a l'equació. De fet, la formació liderada per Jéssica Albiach s'ha obert a facilitar una presidència republicana del Parlament si ha de contribuir a un acord d'esquerres –que inclouria d'alguna manera o altra el PSC–.
El ple del Parlament de la seva quinzena legislatura està format per 135 diputats sorgits dels comicis del mes de maig: 42 del PSC, 35 de Junts, 20 d'ERC, 15 del PP, 11 de Vox, 6 dels comuns, 4 de la CUP i 2 d'Aliança Catalana. Amb aquestes xifres, les formacions intentaran configurar aliances i majories per ocupar algun dels llocs de la Mesa. Vox ja ha avançat que només donarà suport al seu propi candidat, tot i que no n'ha especificat el nom. També ha sonat el fins ara secretari Ferran Pedret, del PSC, com a aspirant a president, tot i que oficialment els socialistes encara no han anunciat qui proposaran.
El ple de constitució començarà a les 16.00 hores i servirà per elegir el president de la cambra, els dos vicepresidents i els quatre secretaris de la Mesa. El president del Parlament és qui, posteriorment, proposa un candidat a president de la Generalitat.
El Parlament es constitueix aquest dilluns sense un candidat clar a presidir la Mesa ni una majoria explícita per elegir-lo. Tot i que el PSC va guanyar les eleccions del 12 de maig i és el grup amb més diputats, 42, l'independentisme, que en suma 59, ha mogut fitxa els darrers dies per intentar barrar-los el pas de la presidència del Parlament i imposar-hi una Mesa "antirepressiva" amb la qual confien convèncer els comuns, que aposten per una majoria d'esquerres.
La sessió constitutiva començarà a les 16 hores amb els 135 diputats electes sorgits de les eleccions del 12 de maig, després que el president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, firmés el passat dimarts el decret de convocatòria del ple i es publiqués aquest dimecres al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), segons informa el Parlament en un comunicat.

L'executiva d'ERC porta reunida tot el matí a la seu del partit.
Programa de TV en directe a El Nacional per seguir la constitució del Parlament. El programa començarà a les 16:00 i es podrà veure a la web del diari o al seu canal de Youtube.
El Parlament de Catalunya donarà aquest dilluns el tret de sortida a la seva XV legislatura, encara amb la incògnita de qui assumirà la Presidència i qui configuraran la Mesa de la Cambra catalana, que tindran a les mans designar el candidat que es presentarà en primer lloc a una investidura: el candidat socialista, Salvador Illa, o bé el de Junts+, Carles Puigdemont.
El nou grup parlamentari de Junts es reuneix al Parlament amb Carles Puigdemont i Jordi Turull, tots dos connectats de forma telemàtica.


🟡 Benvinguts al directe d'ElNacional.cat per seguir el minut a minut de la constitució de la Mesa del Parlament de Catalunya.