A les 9 h s'han d'obrir els col·legis electorals. L'hora clau, però, seran les 10 h, que és l'hora de marge per constituir les meses i distribuir els suplents en el cas que hi hagi moltes baixes en els presidents i vocals titulars. En total hi ha 8.000 meses electorals.
La normalitat amb la qual s'obren habitualment i les poques incidències que hi acostumen a haver, que són més una anècdota que un problema, en aquestes eleccions passa a ser la primera preocupació de les juntes electorals, el Govern i els partits polítics.
S'han presentat 30.631 excuses per lliurar-se de les meses. En total es van escollir 82.000 membres entre titulars i suplents de presidents i vocals. Les juntes electorals no tindran temps de resoldre totes les al·legacions i en cas de no rebre resposta es dona per fet que s'haurà de ser al col·legi electoral abans de les 8 h per fer la constitució de les meses.
La Junta Electoral de Barcelona va preveure que els suplents que quedessin lliures constituirien les meses que quedessin buides, encara que no fossin del mateix col·legi ni tan sols del mateix municipi. Finalment la JEC va unificar criteris, va descartar voluntaris i ha ordenat que es cobreixin les vacants amb suplents, siguin d'on siguin.
Simulacre de votació a Sant Julià de Ramis - ACN
A principis de setmana el Govern preveia no donar resultats durant la nit electoral, si no s'havien pogut constituir totes les meses i fer la votació dilluns i dimarts on no s'hagués pogut votar avui. Però no va donar detalls d'on es faria la votació ni com. I a mitja setmana assegurava que el 99% de les meses es podrien constituir i que aquesta nit es donarien resultats.
Tot està pendent, però, de si realment els que han de constituir les meses es presenten o no. I si no ho fan, les previsions saltaran pels aires. Està previst que el Departament d'Exteriors de la Generalitat comparegui a les 9.45 h per donar compte de totes les incidències i d'explicar si s'han pogut obrir amb normalitat tots els col·legis electorals.
Abans de constituir les meses
Excepcionalment aquestes eleccions inclouen uns protocols previs a l'obertura dels col·legis. Abans de les 9 h es lliurarà als membres de les meses quatre mascaretes per utilitzar al llarg del dia i una pantalla facial. Per al moment del recompte es facilitarà una mascareta FFP2 i guants d'un sol ús. Així mateix, es facilitarà gel hidroalcohòlic.
Es prendrà la temperatura a l’inici de la jornada electoral, que ha de ser inferior als 37,5 graus. Si se supera la temperatura, s’haurà d'anar a urgències per passar una valoració i rebre el corresponent informe mèdic. Aquesta darrera setmana s'han fet test d'antígens voluntaris als titulars i primers suplents. A mitja setmana, però, veient les previsions, el Govern va fer una crida als segons suplents per fer-se també la prova.
Constitució de les meses
Els membres de les meses estan tots citats a les 7 h com en totes les altres convocatòries.
Els representants de l'administració, que són els funcionaris i treballadors de l'ajuntament, passen llista de titulars i suplents. Si hi ha els titulars, es constitueix la mesa. Si no, es tramita la constitució amb els suplents. Habitualment, quan hi ha els titulars a lloc, els suplents poden marxar. Aquest cop, tot i que en un principi no s'han de quedar al col·legi, podria ser que se'ls requerís per anar a constituir una altra mesa que s'hagi quedat sense membres, ni titulars ni suplents.
En el cas que no es presenti cap membre de la mesa, són els primers votants els qui s'han de quedar al col·legi per supervisar la votació. Allà mateix es podran presentar les excuses i es determinarà si han de quedar-se o no en funció de l'edat.
Com que les franges de votació que ha establert el Govern de la Generalitat preveuen que els primers de votar són els majors de 65 anys i aquests queden exempts per llei de formar part de les meses, s'ha hagut de preparar un sistema alternatiu. I és aquí on entren tots els suplents que habitualment se'n van a casa. Aquest cop podrien moure's de col·legi o municipi per constituir les meses: "Entre les opcions de què disposen les juntes electorals de zona per cobrir aquestes vacants, s'ha d'entendre inclosa la de designar electors suplents en altres meses electorals que s'hagin pogut constituir, en el mateix col·legi electoral o en un col·legi electoral pròxim. Aquests electors que siguin designats com a membres d'una mesa diferent a la inicialment assignada hauran d'exercir el seu dret de vot a la mesa en què estiguin inscrits, i podran fer-ho a l'inici de la votació o en algun moment posterior desplaçant-se fins allà, sempre que la mesa de la qual formen part mantingui durant aquest temps dos dels seus vocals. Per poder fer efectiva aquesta opció, les juntes electorals de zona han de comunicar amb antelació als suplents de qualsevol mesa electoral que han de romandre al recinte del col·legi electoral fins que ho indiqui la Junta".
La Junta Electoral Central remarca que en cap cas es demanaran voluntaris: "En aplicació de les regles taxades per la LOREG per a la designació dels membres de les meses electorals i els seus suplents, s'ha d'entendre exclosa la possibilitat de sol·licitar voluntaris per completar les absències que es puguin produir".
En el cas que, tot i aquestes mesures, no es pugui constituir alguna mesa a les 10 h, la Junta Electoral de Zona" convocarà una nova votació en aquella mesa, dins dels dos dies següents, fixant immediatament a la porta del local electoral la nova convocatòria i procedint d'ofici al nomenament dels membres d'aquesta mesa".
En alguns municipis, entre les 7 h i les 9 h, mentre no s'obre el col·legi, s'aprofitarà per fer una formació als membres de les meses sobre les mesures Covid i de com posar-se i treure's els EPI.
Delicte electoral
No presentar-se a una mesa si s'ha estat escollit comporta un delicte electoral.
Els jutjats catalans van obrir l’any 2019 un total de 190 causes per possible delicte electoral, comesos per membres de meses electorals que no van comparèixer al lloc que els havia tocat com a vocal o president. De tots els casos, 165 van ser a Barcelona, 23 a Girona i dos a Tarragona. La fiscalia va obrir 706 diligències d’investigació, 603 a Barcelona, 101 a Girona i 2 a Tarragona, però la majoria van acabar arxivades. Del 2015 al 2019, la fiscalia va obrir 2.025 diligències prèvies d’investigació, i 890 van acabar en causes judicialitzades, segons dades a les quals ha tingut accés l’ACN.
Les xifres dels últims anys han anat fluctuant, sobretot en funció de les convocatòries electorals. Així, el 2015 es van obrir 272 causes judicials per aquest delicte, 231 a la demarcació de les comarques de Barcelona, i la resta a Tarragona, Lleida i Girona. La fiscalia havia obert 519 investigacions. El 2016 hi va haver 131 investigacions judicials, 113 de les quals a Tarragona i 18 a Girona. La fiscalia va obrir 579 investigacions, 526 de les quals a Barcelona, quasi totes o totes arxivades, i 53 a Tarragona.
El 2017 va ser l’any amb menys investigacions, perquè no hi va haver comicis: 90 investigacions de fiscalia, quasi totes a Barcelona i només 9 a Tarragona, i quatre investigacions judicialitzades: tres a Lleida i una a Barcelona. Pel que fa al 2018, es van obrir 217 investigacions de la fiscalia, 212 de les quals a Barcelona, quatre a Lleida i una a Tarragona. Als jutjats van arribar 207 casos: 181 de Barcelona, 15 de Tarragona, 10 de Girona i un de Lleida.
La singularitat d'aquestes eleccions podria disparar el número de processos oberts per delicte electoral.
La seguretat
A cada col·legi electoral hi ha previst un binomi policial.
En alguns col·legis seran els Mossos d'Esquadra, en altres la Policia Local del municipi o la Guàrdia Urbana.
Extraordinàriament el Govern ha previst uns equips de seguretat Covid-19 per a tots els col·legis electorals. Són els que hauran de vetllar perquè es compleixin les distancies entre meses, entre membres de les meses, a la cua, vigilar els circuits d'entrada i sortida i que no entri ningú no autoritzat al col·legi electoral.
Els votants hauran de respectar la distància fora del col·legi electoral i entraran dins respectant l'aforament. Només es podran treure la mascareta en el cas que un membre de la mesa els ho demani per verificar la identificació amb el DNI.
Com serà la votació
- Els membres de les meses han de mantenir una distància d'1,5 metres.
- Les meses electorals han d’estar separades dos metres i es desinfectaran de forma constant.
- Els membres de les meses no tocaran en cap cas el document d'identificació dels votants. Es permetrà l'ús de safates per poder verificar-lo de forma propera i evitar tocar-lo.
- Els votants hauran d'anar en tot moment amb mascareta tret que la mesa els requereixi que se la retirin de forma momentània per facilitar la correcta identificació del votant.
- Hi haurà gel hidroalcohòlic a les meses i cabines on hi hagi les paperetes i els sobres.
- Es farà una neteja de les meses i altres punts de contacte amb la freqüència que determinin els criteris tècnics de l'autoritat sanitària.
- Hi haurà personal als punts de votació que organitzarà l'accés ordenat dels votants i vetllarà perquè mantinguin les distàncies de seguretat. També garantiran l'ús de mascaretes per part dels ciutadans i que aquests es netegin les mans abans de la votació.
Votació de les persones en quarantena
- Les persones en quarantena per la Covid-19 votaran entre les 19 i les 20 hores.
- Els membres de les meses utilitzaran equips de protecció individual (EPI) integrals d'alta seguretat. Se'ls hauran de posar entre les 18.40 hores i les 19 hores per torns, i quedaran sempre dos membres en custòdia de l'urna per seguir amb el procés electoral.
- Es facilitarà un segon manual sobre com posar-se i treure's l'equip correctament.