El ple del Tribunal Constitucional ha admès a tràmit per unanimitat el recurs d’inconstitucionalitat que el Defensor del Poble va interposar contra una part de la reforma de la llei trans madrilenya impulsada per Isabel Díaz Ayuso i considerada per l’oposició com el “primer retrocés en drets” del col·lectiu LGTBI promoguda a Espanya. El Defensor del Poble al·legava que el precepte recorregut podria vulnerar els drets dels menors transsexuals, del principi al lliure desenvolupament de la personalitat i del dret fonamental a la intimitat personal i familiar.
En concret, l’incís impugnat està inclòs en la lletra b) del nou article 14.2, sobre “l’atenció sanitària de menors” de la Llei 2/2016, d’identitat i expressió de gènere i igualtat social i no discriminació de la Comunitat de Madrid. Fixa que per iniciar el tractament farmacològic serà “requisit necessari que prèviament rebin suport dels professionals de salut mental infantojuvenil, mantingut durant tot el procés, i en el cas que existís comorbiditat serà imprescindible un informe favorable del professional que estigui tractant al menor en les esmentades patologies”.
En el ple de l’Assemblea de Madrid en el qual es va aprovar la reforma, el diputat del PSOE Santiago Rivero va criticar que el PP estigués “trencant el consens” de les forces que estan a favor de les persones LGTBI per “posar-se amb les que estan en contra”. En la mateixa línia, la diputada de Más Madrid Carla Antonelli va acusar els populars de viure en la “indigència moral de qualsevol empatia” i va lamentar que consumessin un “acte de covards i miserables” que “mata persones per la porta del darrere”. Quan es va aprovar la polèmica reforma, associacions LGTBI que eren a la tribuna van mostrar les seves mans pintades de vermell com si fos sang.
El Defensor del Poble considera que la reforma de la llei “patologiza” als menors
El Defensor del Poble va recórrer davant del TC l’esmentat incís perquè considera que “patologiza als menors” i “vulnera els seus drets a la intimitat i al lliure desenvolupament de la personalitat”. En el seu escrit, esgrimia que, encara que de l’exposició de motius de la llei es desprengui que la norma obeeix a la voluntat de garantir la protecció dels menors transsexuals, en realitat “limita els drets dels menors de manera que, en un judici de proporcionalitat, no supera el test de constitucionalitat”.
En relació amb l’article 14, el Defensor del Poble sostenia que “presumir que és bo per a tots els menors rebre el suport de professionals de la salut-mental” i “exigir un informe favorable del metge que tracti al menor” en cas de patir alguna malaltia, “lluny de protegir-los, els estigmatitza i restringeix l’exercici del dret a preservar la seva intimitat, el seu espai de seguretat i llibertat davant tercers, i a desenvolupar-se de la manera desitjada”. “Ambdós requisits resulten patologizants i desproporcionats respecte al bé que es vol protegir”, concloïa.