El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs per l'actuació policial a Callús (Bages) durant el referèndum de l'1-O, segons ha avançat El Món i ha confirmat l'ACN. El cas s'havia arxivat per la impossibilitat d'identificar els autors dels cops als veïns de la localitat, però ara el tribunal de garanties ha decidit admetre a tràmit el recurs de veïns del municipi agredits per la Guàrdia Civil i revisar així la qüestió. La qüestió és que concorre al cas "una especial transcendència constitucional" perquè el recurs "pot donar ocasió al tribunal per aclarir o canviar la doctrina". Davant d'això, la defensa dels recurrents ha considerat l'admissió "un èxit".
Va ser el juny del 2019 quan la jutgessa del Jutjat d'Instrucció número 2 de Manresa va arxivar provisionalment les denúncies contra les càrregues policials de l'1-O a l'escola Joncadella de Sant Joan de Vilatorrada i a Callús. El motiu? Considerava que era impossible demostrar que hi hagués hagut un excés policial, alhora que la magistrada tampoc veia responsabilitats per part dels agents. Paral·lelament, l'Audiència de Barcelona va donar la raó a la defensa dels ferits i va obligar la jutgessa a investigar "per excés policial" tres dels guàrdies civils que van actuar a l'institut santjoanenc Quercus. Finalment, aquesta via també es va tancar: l'Audiència de Barcelona va ser qui va arxivar la causa. Però els ferits no es van conformar amb la decisió i van presentar recurs al Tribunal Constitucional. Un recurs que és el que ara s'ha admès a tràmit.
Repetir el judici dels síndics de l'1-O
Parlant de recursos i del referèndum del 2017, cal recordar que aquest dimarts la mateixa Audiència de Barcelona ha comunicat que el judici contra els cinc síndics electorals de l'1-O s'ha de repetir. La qüestió és que durant l'abril del 2021, la magistrada del jutjat penal 11 de Barcelona va absoldre els cinc membres de la Sindicatura Electoral de l'1-O perquè "no s'acredita que donessin cap instrucció o ordre ni que es tornessin a reunir després de les providències dictades pel TC". Tanmateix, la fiscalia va presentar recurs contra l'absolució: considerava que la magistrada no havia valorat correctament les proves. A partir d'aquí, l'Audiència de Barcelona tenia diverses opcions: ratificar l'absolució, fer repetir la sentència o ordenar un nou judici. I s'ha aprovat la mesura més greu... repetir el judici.
Recordem que els síndics electorals són: el catedràtic de Ciència Política de la Universitat de Barcelona Jordi Matas, que va presidir la sindicatura; la professora de Ciència Política a la Universitat Pompeu Fabra i actual consellera d'Igualtat, Tània Verge; el professor de Dret Administratiu a la UB Marc Marsal; el professor de Dret Constitucional de la Universitat Autònoma de Barcelona i actual diputat al Congrés per Junts Josep Pagès; i l'advocada Marta Alsina.