El mateix dia que entra en vigor la Llei de l'Eutanàsia, el Tribunal Constitucional anuncia que admet a tràmit el recurs d'inconstitucionalitat que va presentar Vox fa menys de dues setmanes contra aquesta normativa. Tanmateix, el ple del TC també ha acordat per unanimitat denegar la petició de suspensió de la llei, que també demanava la formació d'extrema dreta. Ara, el Constitucional dóna trasllat de la seva resolució al Congrés dels Diputats, Senat i govern espanyol per tal que puguin personar-se en el procés i facin les al·legacions que considerin convenients.
El recurs d'inconstitucionalitat presentat pel partit que encapçala Santiago Abascal a mitjans de juny —amb el suport d'una cinquantena de diputats— considera que la llei de l'eutanàsia vulnera el dret a la vida que recull la Constitució espanyola. Segons els recurrents, infringeix els articles 16, 23, 24, 53, 81.1, 88, 89.1 i 106.1 del text constitucional.
Una "victòria de la cultura de la mort"
La votació al Congrés de la llei, que va ser el mes de desembre de 2020, va sortir endavant amb el suport de la majoria de la cambra, amb l'excepció del Partit Popular i de Vox. Durant el seu torn d'intervenció, ambdues formacions van carregar contra la llei per permetre "suïcidis assistits" i van qualificar la norma d'"injusta, inoportuna i inconstitucional". Vox va arribar a parlar de "sentències de mort contra els més dèbils".
Després de presentar el recurs al TC, Abascal va afirmar que "la llei d'eutanàsia suposa la derrota de la cultura de la civilització i una victòria de la cultura de la mort". El líder del partit d'ultradreta asseverava que l'eutanàsia es tracta d'una "solució final per als que més pateixen, una solució cruel i inhumana".
El PP segueix els passos de Vox
Durant la jornada d'aquest dijous, es va conèixer que el Partit Popular ha fet el mateix que Vox: també ha presentat un recurs d'inconstitucionalitat contra la llei de l'eutanàsia. La diferència és que no demanen la seva suspensió, sinó que els recurrents s'han centrat en alguns articles concrets de la normativa per tal que aquests sí que siguin impugnats. Segons defensen, són aspectes que "alguns col·lectius mèdics" han qüestionat.
Amb la posada en marxa de la llei de l'eutanàsia, Espanya és el sisè país del món que dóna cobertura legal al dret a la mort. Els altres cinc estats que ja ho permeten són els Països Baixos, Bèlgica, Luxemburg, Canadà i Colòmbia.
Poden fer la sol·licitud aquells pacients que es trobin en una situació de "patiment crònic, greu i impossibilitant per una malaltia greu i incurable". Hauran de presentar dues peticions, separades per 15 dies entre elles. Una vegada es rebi la primera, els metges hauran de dur a terme "un procés deliberatiu, possibilitats terapèutiques i resultats esperables, així com possibles cures pal·liatives". Posteriorment, el pacient haurà de refermar la seva voluntat i, aleshores, ha de produir-se una reunió entre metge i malalt perquè aquest últim confirmi la seva intenció.