El Tribunal Constitucional ha decidit aquest dimecres rebaixar les condemnes per malversació de quatre excàrrecs de la Junta d’Andalusia pel cas del frau dels ERO. Concretament, ha anul·lat la condemna a l'exconseller d’Ocupació de la Junta d'Andalusia Antonio Fernández i ha ordenat a l'Audiència de Sevilla que dicti una nova sentència per rebaixar considerablement la seva pena de set anys i 11 mesos per prevaricació i malversació. I, per altra banda, ha exonerat aquest dimecres del delicte de malversació als exconsellers d'Hisenda Carmen Martínez Aguayo i Innovació Francisco Vallejo, i ha ordenat al mateix tribunal que rebaixi la pena a l'exviceconseller Jesús María Rodríguez.

El tribunal de garanties ha estimat parcialment els tres recursos d'empara dels condemnats amb els set vots a favor de la majoria progressista enfront dels quatre vots en contra de la minoria conservadora (Ricardo Enríquez, Enrique Arnaldo, César Tolosa i Concepción Espejel) , tal com ha passat fins ara amb tots els recursos pels ERE, amb l'excepció que la magistrada María Luisa Segoviano ha anunciat un vot particular concurrent en els casos de Vallejo i Rodríguez.

Pel que fa al cas d’Antonio Fernández, el tribunal declara que s'ha vulnerat en part el seu dret a la legalitat penal, però rebutja que s'hagin vist vulnerats els seus drets a la presumpció d'innocència i a la tutela judicial efectiva. Pel que fa als altres tres casos, les sentències anul·len les seves condemnes perquè l'Audiència de Sevilla dicti una nova amb els fets que delimita el Constitucional; en els casos d’Aguayo i Vallejo, només pel que fa a algunes partides que afecten la prevaricació, mentre que amb Rodríguez respecte de prevaricació i malversació. Ara només queden pendents de resoldre uns altres cinc recursos, entre ells els dos més mediàtics que el tribunal va deixar per al ple del pròxim dia 16: els dels expresidents de la Junta Manuel Chaves i José Antonio Griñán.

Aquest dimarts, Alberto Núñez Feijóo va denunciar que el PP té “dificultats per acceptar la imparcialitat” del Tribunal Constitucional, que està “trufat” de dos excàrrecs del govern espanyol, cosa que considera que és “absolutament immoral”. Es referia a Juan Carlos Campo, ministre de Justícia entre el 2020 i el 2021, i a Laura Díez, directora general d’Afers Constitucionals i Coordinació Jurídica del Ministeri de la Presidència del 2020 al 2022. Feijóo va reclamar a Pedro Sánchez que demani la seva dimissió com a “primera decisió de regeneració democràtica”

A més, el líder del PP va justificar que ell intenta “respectar les institucions”, però va confessar que tampoc el “tranquil·litzen” els “antecedents” del president del tribunal de garanties, Cándido Conde-Pumpido, que va ser fiscal general de l’Estat amb José Luis Rodríguez Zapatero a la Moncloa. “No li ho oculto, és el que és, és el que hi ha, però la nostra obligació és recórrer la llei, per descomptat”, va reblar en una entrevista a Onda Cero. Les seves paraules van ser condemnades pel govern espanyol, però aquest dimecres la secretària general dels populars, Cuca Gamarra, s’ha pronunciat en aquesta mateixa línia.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!