El president del Tribunal Constitucional (TC), Pedro González-Trevijano, ha convocat el ple extraordinari per aquest dijous,15 de desembre, a les 10 del matí, segons ha anunciat aquest vespre el tribunal. El plenari es convoca per analitzar si s'admet a tràmit el recurs del PP perquè aturi la reforma que impulsa el govern espanyol per desbloquejar la renovació dels integrants d'aquest tribunal de garanties. La gravetat d'aquesta decisió és que aquest mateix dijous el Congrés dels Diputats hauria d'aprovar i passar el primer filtre d'aquesta reforma.

Amb aquesta decisió, el Tribunal Constitucional escolta el reclam del Partit Popular (PP), que a darrera hora d'aquest dimecres ha presentat un recurs perquè freni la reforma del tribunal de garanties. La portaveu del PP al Congrés dels Diputats, Cuca Gamarra, ha afirmat que el seu partit ha presentat "el primer" de més recursos que presentarà davant d'aquest mateix tribunal. Ha assegurat que "l'objectiu" de la Moncloa és "controlar el Tribunal Constitucional, cosa que necessiten perquè es pugui celebrar el referèndum del qual tant es parla aquests darrers dies". La petició del PP és que el TC tombi la reforma de forma cautelaríssima, que significa sense escoltar l’altra part, que en aquest cas és el govern espanyol. Davant les presses del president del TC per convocar el ple urgent, tot apunta que el resultat del plenari serà la suspensió de la reforma abans que aquesta sigui aprovada.

 

La reforma del govern espanyol

A principi de desembre, el PSOE i Unidas Podemos van presentar dues esmenes a la reforma del Codi Penal per desbloquejar el Tribunal Constitucional i el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), amb els magistrats conservadors amb el mandat caducat i que s’han atrinxerat en aquests òrgans. A banda, el PP s’ha negat a arribar a acords amb el PSOE per proposar candidats, inclús quan Carlos Lesmes, finalment, va presentar la seva dimissió com a president del Tribunal Suprem i de l’òrgan de govern dels jutges.

Així, amb la primera esmena es vol reformar la Llei orgànica 6/1985 del Poder Judicial per canviar la majoria de tres cinquens que ha de sumar el CGPJ en l'elecció dels dos magistrats al Constitucional que li corresponen, de manera que ara estableix un nou sistema pel qual es nomenarà els dos magistrats que treguin més vots.  La modificació inclou un nou redactat de l'article 599.1.1a de la llei del Poder Judicial perquè, en un termini de cinc dies hàbils, "els vocals del Consell puguin recomanar a la presidència candidats a magistrat del Tribunal Constitucional", amb un màxim d'un candidat per cada vocal. 

La segona esmena modifica la Llei orgànica 2/1979 del Tribunal Constitucional de manera que si passats els 9 anys i 3 mesos de mandat dels magistrats proposats pel CGPJ i pel govern espanyol, "un d'aquests dos òrgans no hagués fet la seva proposta", es procedirà "a la renovació dels magistrats designats per l'òrgan que hagi complert amb el seu deure constitucional". Així s'acaba amb el debat sobre si la renovació per terços, que en aquest cas és de dos triats pel govern espanyol i dos pel màxim òrgan de govern dels jutges, ha de fer-se conjuntament, i s'elimina la necessitat de verificació per part del Tribunal Constitucional dels nous magistrats.

El ple del Tribunal Constitucional, dividit i desacreditat, ha de resoldre aquest dijous si bloqueja aquesta reforma que l’afecta de ple.