En marxa el ple del Tribunal Constitucional per resoldre el recurs del PP sobre la reforma del poder judicial. Els onze magistrats s’han reunit aquest dilluns quan passaven escassos minuts de les deu del matí per pronunciar-se sobre el recurs dels populars. Damunt la taula hi ha diverses qüestions a resoldre: dos recursos del PSOE, en els quals presenta al·legacions i demana personar-se en el procés; i dos més d’Unidas Podemos perquè el tribunal de garanties elevi a la justícia europea la recusació de dos magistrats per mandat caducat, i perquè el PP esgoti totes les vies parlamentàries abans de recórrer a la justícia espanyola. A més, avui al matí el diputat socialista Felipe Sicilia ha presentat un altre recurs que s’afegeix a la llarga documentació que hauran d’analitzar els magistrats.
Els magistrats del Constitucional han començat el ple analitzant l'admissió a tràmit del recurs presentat pel PP la setmana passada. Fonts del tribunal de garanties asseguren que el segon punt de l'ordre del dia seria resoldre les mesures cautelaríssimes demanades pels populars i, en darrer terme, analitzar l'admissió a tràmit dels recursos presentats pel PSOE i Podemos, que demanen personar-se a la causa i recusar dos magistrats. Sobre la petició del partit morat de recórrer a la justícia europea, aquestes fonts apunten que els magistrats podrien declinar-ho. Cap a dos quarts de tres del migdia, els magistrats han fet un recés per tornar a reunir-se a les cinc de la tarda. De moment, encara no han acabat de resoldre el primer punt. De fet, la reunió del matí només ha servit per pactar que l'estudi del recurs dels populars es faci al ple i no una sala. És a dir, que es farà allà on hi ha majoria conservadora. Cal tenir en compte, també, que la setmana passada els lletrats del Constitucional van emetre escrits contradictoris sobre què havien de fer els magistrats. L'estabilitat institucional espanyola està en joc.
Anem a pams. El PSOE considera que, si el TC dona la raó al PP, el tribunal de garanties estarà vulnerant les funcions parlamentàries dels diputats i senadors espanyols, ja que la reforma judicial encara es troba en tràmit parlamentari. És a dir, ja s’ha aprovat al Congrés, i encara ha de passar pel Senat, de manera que encara no s’ha convertit en llei. A parer dels socialistes, encara no s’ha causat cap dany irreversible. Un motiu més per defensar que el Tribunal Constitucional no pot aturar el procediment parlamentari abans que aquest hagi acabat.
A més, aquest mateix matí, el diputat del PSOE Felipe Sicilia ha presentat un altre recurs. Es tracta d’un text que argumenta que hi ha dos magistrats amb el mandat caducat que no haurien de poder participar a la resolució d’aquest recurs del PP. Així doncs, volen que s’aparti Pedro González-Trevijano, que és president del TC, i també Antonio Narváez; tots dos són magistrats conservadors. Sicilia, mitjançant el seu escrit, denuncia que, tot i ser president de la Comissió de Justícia del Congrés, no ha estat informat sobre la petició del PP de suspendre cautelaríssimament la tramitació de la llei que pretén desbloquejar, precisament, la renovació del Constitucional.
D’altra banda, Unidas Podemos ha demanat aquest dilluns apartar aquests dos magistrats amb mandat caducat. En el recurs, s’insta el tribunal de garanties espanyol a recórrer al Tribunal de Justícia Europea abans de començar a resoldre el recurs del PP. Els socis de Pedro Sánchez a la Moncloa asseguren que “existeix una profunda manca d’imparcialitat” en el moment en què Trevijano i Narváez participen en aquesta trobada de magistrats. Consideren que aquest fet xoca amb la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea.
En aquest recurs, Unidas Podemos remarca que es tracta d'un "cas únic en què un poder de l'Estat té a les mans privar de les competències un altre poder de l'Estat, i tot plegat en un cas que afecta directament i inevitablement i tant personalment com professionalment una sèrie de membres d'aquest òrgan que ha de resoldre l'afer en qüestió". Tal com recorda el partit, "els fets són tan simples que fa vergonya haver-los d'explicar", sense parar d'insistir en el fet que la suspensió que demana el PP sobre la reforma del govern espanyol afecta "directament, personalment i professionalment alguns dels membres del TC, i, sent això inqüestionable, els membres afectats continuen formant part del Tribunal que resoldrà sobre la demanda, no semblen dubtar que l'obligació d'imparcialitat, que també els afecta a ells, no és aplicable al present cas amagant que, en realitat, és una causa que impedeix que participin en la resolució d'aquest procediment concret".