La Fiscalia Anticorrupció ha emès un informe on desaconsella a l’Audiència Provincial de Sevilla que acudeixi al Tribunal Superior de Justícia de la Unió Europea (TJUE). La recomanació arriba després que l’organisme judicial andalús plantegés la possibilitat d’acudir a Europa en qüestionar les sentències del Tribunal Constitucional (TC) que van anul·lar més d'una desena de condemnes pel cas de corrupció dels ERO, incloses les dels expresidents d’Andalusia Manuel Chaves i José Antonio Griñan. El ministeri públic considera que el criteri del TC ha de prevaldre sobre el dels cinc jutges de l’Audiència sevillana.
Els fiscals anticorrupció indiquen a l’informe que aprecien "raons jurídiques que desaconsellen" que l'Audiència de Sevilla formuli una qüestió prejudicial davant el TJUE plantejant desatendre les sentències del TC. En aquest sentit, traslladen que en aquest cas l’Audiència sevillana pot resoldre els seus dubtes d'acord amb el dret intern i que la cort espanyola de garanties "no s'ha extralimitat en anul·lar una resolució judicial". "El supòsit de fet objecte d'enjudiciament no està comprès en l'àmbit d'aplicació de l'article 325 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea", argumenten els fiscals, ja que les conductes jutjades "no van produir afectació als interessos financers de la Unió Europea".
Els membres de la Fiscalia Anticorrupció fan costat així a les sentències del TC afirmant que la cort "no ha optat per una interpretació alternativa" de la prevaricació i la malversació. Segons expliquen, "el TC es troba perfectament facultat per controlar si la interpretació i aplicació de les lleis pels òrgans jurisdiccionals s'adequa a les exigències del principi de legalitat penal", considerant que el mateix "no s'extralimita en anul·lar una resolució judicial per entendre que la mateixa incorre en aplicació extensiva o analogia 'in malam partem' d'un tipus penal, ja que en aquests casos la interpretació del jurisdiccional incorre en òrgan vulneració del principi de legalitat penal proclamat a l'article 25.1 de la Constitució, conclusió que, d'altra banda, comparteix el Suprem” en almenys dues sentències esmentades expressament pels fiscals.
Amb aquest informe, els fiscals anticorrupció responen a la providència del 18 de març passat on la Secció Primera de l'Audiència va demanar opinió a les parts perquè considera que havia de preguntar al TJUE perquè el TC s'havia "extralimitat" en fer una "interpretació alternativa" d'aquests delictes.